Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Středula jen čtyři měsíce po zvýšení minimální mzdy žádá další. A rovnou dvojí

Jen čtyři měsíce po zvýšení minimální mzdy žádají odbory další. A rovnou dvojí
ČTK
 ČTK

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) požaduje po vládě zvýšení minimální mzdy od července o 1000 korun na 18 300 korun. Přidání o dalších 1200 korun pak žádá od ledna 2024. Usilovat chce i o dorovnání šesti z osmi stupňů zaručených výdělků, které se letos na začátku roku neupravily. Požadavky odborů představil předák ČMKOS Josef Středula.

Reklama

Minimální mzda se od v Česku zvedala naposledy od ledna o 1100 korun na 17 300 korun. Spolu s ní se ale tentokrát neupravily všechny stupně zaručené mzdy.

Minimální důstojná mzda za práci na plný úvazek tak, aby pokryla potřeby dospělého s dítětem, volný čas i menší spoření, loni v Česku dosáhla 40 912 korun.

Na důstojný život je potřeba mzda 41 tisíc, vypočetli experti. V Praze víc

Minimální důstojná mzda za práci na plný úvazek tak, aby pokryla potřeby dospělého s dítětem, volný čas i menší spoření, loni v Česku dosáhla 40 912 korun. V Praze činila 42 776 korun, zejména kvůli vyšším nákladům na bydlení v hlavním městě. Zástupci platformy pro minimální důstojnou mzdu ale upozornili, že na minimální důstojnou mzdu, která podle platformy představuje odměnu za práci za běžnou pracovní dobu, nedosáhne 63 procent pracovních úvazků.

Přečíst článek

Z osmi stupňů zaručených výdělků, které se vyplácejí podle náročnosti, odbornosti a odpovědnosti práce, se navýšily jen dva. Nejnižší, který odpovídá minimální mzdě, vzrostl na 17 300 korun. Nejvyšší, který je na dvojnásobku minimálního výdělku, se dostal z 32 400 na 34 600 korun.

Současná výše je pod hranicí chudoby, tvrdí odbory

„Čistá minimální mzda je 15 372 korun. Je tak pod hranicí příjmové chudoby. Člověk, který ji pobírá, je tak z definice chudý... Navýšení minimální mzdy je skutečně žalostné, zoufalé a proti prosperitě," uvedl Středula. Poukázal na vysokou inflaci a propad reálných výdělků. Podle předáka by díky přidání lidé víc utráceli, a tak podpořili firmy a ekonomiku.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka
video

Lukáš Kovanda: Jurečka chce minimální mzdu 17 300 korun. To je příliš

Ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka navrhuje od příštího roku zvýšit minimální mzdu o 1100 korun, a to ze 16 200 na 17 300 korun. Minimální mzda by tak vzrostla o 6,8 procenta. Jedná se o přílišné navýšení, zhodnotil Jurečkův návrh ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Příjmová chudoba hrozí, pokud člověk nemá ani 60 procent mediánu čistého příjmu. Pro jednotlivce to loni bylo podle statistického úřadu 15 571 korun. Inflace v březnu dosáhla meziročně 15 procent. Ekonomové podotýkají, že výrazné navyšování mezd a platů by ji mohlo ještě podpořit a dobu růstu cen prodloužit.

Tripartita se neshoduje, rozhodne vláda 

Odboráři požadují při navýšení minimální mzdy i dorovnání všech stupňů zaručených mezd. Varují, že by kvůli nenavyšování příjmů mohli z některých oborů pracovníci odcházet. Středula zmínil třeba školní asistenty či řidiče.

Návrhy na zvyšování minimální mzdy projednává tripartita. Odboráři a zaměstnavatelé se na přidání dosud nikdy neshodli. Rozhodovat musela vláda. Částky upravuje ve svém nařízení. Kabinet v programovém prohlášení slíbil, že zavede automatickou valorizaci minimální mzdy.

Vývoj minimální mzdy v Česku v letech 1991 až 2023 zdroj: ministerstvo práce a sociálních věcí, newstream.cz

Platy učitelů mohou vzrůst na 130 procent průměrné mzdy.

Fialova vláda chce protlačit automatický růst platů učitelů. Mají brát 130 procent průměrné mzdy

Poslanci budou v nadcházejícím týdnu schvalovat celou řadu zákonů. Je mezi nimi také zavední automatického růstu platů učitelů. Ti by podle nového zákona měli automaticky pobírat 130 procent průměrné mzdy.

Přečíst článek

Penny opět zvýšilo mzdy. Zaměstnancům vyplatí meziročně přes čtvrt miliardy navíc

Penny opět zvyšuje mzdy všem svým zaměstnancům. Od 1. března letošního roku se bezmála sedmi tisícům zaměstnancům zvýší mzda v průměru o 7,5 procenta. Současně se mohou těšit z mimořádných odměn ve výši čtyři procenta za první dva měsíce letošního roku.

Přečíst článek


 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme