Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bude hůř. Důvěra v ekonomiku je nejnižší od loňského března

Důvěra v ekonomiku se znovu propadla.
Profimedia.cz

Důvěra v českou ekonomiku je znovu nejnižší od loňského března. Takzvaný souhrnný indikátor důvěry v prosinci klesl meziměsíčně o 0,6 bodu na hodnotu 89,5. Důvěra se snížila mezi podnikateli a také u spotřebitelů.

Reklama

Nejnižší od loňského března byla důvěra už v říjnu, v listopadu mírně vzrostla. Vyplývá to z informací na webu Českého statistického úřadu. Nižší je důvěra v hospodářství u podnikatelů, spotřebitelů i celkově také proti loňskému prosinci.

ČNB

Rok 2023 bude těžký, nikoliv tragický. Ekonomika zpomalí, inflace postupně spadne

Česká ekonomika v příštím roce zpomalí. Podle predikcí ministerstva financí a České národní banky (ČNB) za celý rok vykáže pokles hrubého domácího produktu (HDP), analytici očekávají slabý růst do jednoho procenta. Vysoká inflace by se měla postupně snižovat, ale stále zůstane nad dvouprocentním cílem ČNB. I proto podle analytiků nepřikročí ČNB dříve než v polovině roku ke snižování základních úrokových sazeb. Instituce i analytici očekávají také mírné zvýšení nezaměstnanosti.

Přečíst článek

Ukazatel důvěry podnikatelů poklesl v prosinci proti listopadu o půl bodu na hodnotu 92,5, snižuje se od letošního června. „V prosinci byl zaznamenán propad zejména ve stavebnictví a v maloobchodě. Stavebnictví je ale současně jediným odvětvím, kde se důvěra přes výrazný prosincový pokles stále drží nad dlouhodobým průměrem,” uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst. Ve vybraných odvětvích služeb včetně finančního sektoru se důvěra meziměsíčně nezměnila, v průmyslu mírně vzrostla.

Indikátor důvěry spotřebitelů se po listopadovém mírném oživení v prosinci meziměsíčně opět snížil, klesl o 1,3 bodu na hodnotu 74,7.

Zhoršení nálad v podnikatelské sféře jde tentokrát na vrub stavebnictví a obchodu, a to především v důsledku přehodnocení jejich současné situace. Stavební firmy už nyní pociťují slabší poptávku, obchodníci jsou po dvou optimistických měsících skeptičtější, pokud jde o hodnocení nynější ekonomické situace,” reagoval Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas.

Vánoční výprodeje v obchodech startují.

Slevy v obchodech startují. Povánoční výprodeje vydrží celý leden

V kamenných obchodech začínají povánoční výprodeje. Prodejny se v úterý zákazníkům znovu otevřely.

Přečíst článek

„Domácnosti negativně hodnotí zejména svou současnou ekonomickou situaci. Pozitivně lze ale hodnotit, že mimořádně velké obavy z jejího dalšího zhoršování se začínají postupně zmírňovat,” podotkla Silvie Vyplašilová z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

V prosinci ubylo domácností, které považují současnou dobu za vhodnou k velkým nákupům. Snížilo se ale očekávání dalšího růstu cen.

„Vysoká inflace a její nepříznivý dopad do reálných příjmů domácností se projevuje jak v horší náladě spotřebitelů, tak ve zhoršování situace v maloobchodu. Spotřebitelé, respektive domácnosti, hlásí zhoršení své finanční situace a plánují odkládat větší nákupy,” komentoval průzkum Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme