Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pavel Sobíšek: Inflace zůstane přes deset procent, koruna oslabí

Po prvotním útlumu dojde k růstu poptávky.
ČTK
Pavel Sobíšek

Jak se bude česká ekonomika vyvíjet v následujícím komplikovaném roce? Byznysový portál newstream.cz přináší sérii pohledů významných tuzemských ekonomů. Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek předpokládá, že po prvotním útlumu začne poptávka opět oživovat.

Reklama

Česká ekonomika už v recesi velmi pravděpodobně je od letošního třetího kvartálu a recese se dále prohloubí na začátku příštího roku. Důvodem je mimo jiné probíhající výroba na sklad v podnicích, které ještě mají zafixované nižší ceny energií, a naopak čerpání ze zásob příští rok.

Náš základní scénář nicméně počítá s tím, že se začne po několika měsících útlumu poptávka znovu oživovat v tuzemsku i v zahraničí. Podniky jsou před největší nejistotou chráněny vládou stanovenými cenovými stropy na plyn a elektřinu.

David Marek: Čeká nás složitý rok. Není jisté, že budeme mít dost plynu

S ekonomickými prognózami je to v současné nejisté době složité, píše v komentáři pro Newstream David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte. A dodává: „Jisté je jen to, že půjde o složitý rok“.

Přečíst článek

České firmy si udrží konkurenceschopnost

Tyto stropy by měly zajistit, že český průmysl nebude ztrácet konkurenceschopnost vůči jiným zemím v Evropě. Zřejmě díky stropům se zatím často neobjevují zprávy o zastavování výroby a bankrotech podniků. Ke konkurenceschopnosti ekonomiky by také měl přispět pokles jednotkových nákladů práce vlivem odloženého promítání inflace do růstu mezd.

Propad reálných mezd v Česku o 10 % je bezprecedentní, což nepochybně krátkodobě prohloubí recesi, z pohledu konkurenceschopnosti ekonomiky jde ale o příznivý faktor.

Odhady klíčových veličin

HDP:  -0,6 %

Inflace: 9,5 % meziročně na konci roku, 11,4 % v celoročním průměru

Kurs koruny EUR, USD pro konec roku: EUR/CZK 25,20, USD/CZK 23,30

Nezaměstnanost: na konci roku 4,6 %, průměr 4,3 %

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme