Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflační tlaky v USA zůstávají silné. Fed bude sazby dál zvyšovat

Walmart
ČTK
 ČTK

Meziroční inflace ve Spojených státech v září dosáhla 8,2 procenta, čímž lehce překonala tržní konsenzus, který činil 8,1 procenta. Inflační tlaky v USA zůstávají výrazné. 

Reklama

Míra inflace v USA v září opět klesla, snížila se o desetinu procentního bodu na 8,2 procenta. Ve své zprávě to uvedlo americké ministerstvo práce. Zpomalení růstu spotřebitelských cen je ale mírnější, než se čekalo. Meziměsíčně pak ceny o 0,4 procenta vzrostly. Americká centrální banka (Fed) tak podle analytiků bude patrně dál zvyšovat úrokové sazby svižným tempem.

Takzvaná jádrová inflace, která nezohledňuje kolísavé ceny potravin a energií, výrazně stoupla. Meziměsíčně se zvýšila o 0,6 procenta a meziročně o 6,6 procenta. Nárůst v porovnáním s minulým rokem je nejvyšší za 40 let. Náklady na bydlení a další nezbytné potřeby zesílily tlak na domácnosti a vymazaly reálný růst mezd.

Sídlo Evropské centrální banky

Zvýší ECB sazby nad tři procenta? Nepřekvapilo by to, míní šéf belgické centrální banky

Evropská centrální banka zvýšila v červenci úrokové sazby poprvé po jedenácti letech a zároveň po sedmi letech do kladných hodnot. Sazby zvýšila i v září a oznámila, že je připravena na další zvýšení. Podle šéfa belgické centrální banky Pierra Wunsche by nebylo překvapením, kdyby se sazba přehoupla přes tři procenta, napsal server CNBC.

Přečíst článek

Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý týden sice vzrostl na 228 tisíc. „To bylo do značné míry očekáváno, a to v důsledku hurikánu Ian. Stále tedy platí, že trh práce zůstává napjatý a jeho ochlazení není ani zdaleka dostatečné na to, aby zbrzdilo utahování měnové politiky americkým Fedem”, uvedl Jaromír Gec, analytik Komerční banky. 

Většina obchodníků proto počítá s tím, že Fed začátkem listopadu zvýší základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu. Očekávají, že centrální banka nakonec do března příštího roku zvedne základní úrokovou sazbu do pásma 4,75 až pět procent. To je vyšší úroveň, než centrální bankéři naznačovali ještě před třemi týdny.

„Tržní úrokové sazby ve čtvrtek odpoledne v reakci na data o inflaci výrazně vzrostly, na krátkém konci výnosové křivky až o 15 bazických bodů. Dolar krátce po zveřejnění dat v páru s eurem posílil až o 0,7 procenta, zisky ale neudržel a krátce po otevření amerických akciových trhů se vrátil jen lehce pod 0,97, kde ve čtvrtek ráno otevíral,” dodal Gec.

Britové se bojí zimy. Místo nových iPhonů v panice skupují svetry a deky

Britové se připravují na tuhou zimu. Ve velkém kupují přikrývky a teplé oblečení. A před zábavní elektronikou dávají přednost energeticky úsporným domácím spotřebičům.

Přečíst článek

Fed

Tomáš Kudela: Kdy začne dolar oslabovat? Rozhodne inflace

Investoři na celém světě se předhánějí v sázkách, jak se bude chovat americká centrální banka. Bude nadále agresivně zvyšovat sazby, nebo se již uklidní? V sázce je skutečně hodně. Dolar je totiž extrémně silný vůči většině měn. A až začne znovu oslabovat, chtějí u toho všichni být. Kdy se tak stane? Až dovolí inflace.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme