Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zvýší ECB sazby nad tři procenta? Nepřekvapilo by to, míní šéf belgické centrální banky

Sídlo Evropské centrální banky
ČTK / AP
Dušan Kütner
duk

Evropská centrální banka zvýšila v červenci úrokové sazby poprvé po jedenácti letech a zároveň po sedmi letech do kladných hodnot. Sazby zvýšila i v září a oznámila, že je připravena na další zvýšení. Podle šéfa belgické centrální banky Pierra Wunsche by nebylo překvapením, kdyby se sazba přehoupla přes tři procenta, napsal server CNBC.

Reklama

Evropská centrální banka potřebuje při zohlednění inflace dále zvyšovat úrokové sazby, navzdory rizikům recese, řekl podle CNBC šéf Belgické národní banky Pierre Wunsch. 

Christine Lagardeová, šéfka ECB

ECB podle své šéfky možná zvýší úroky na úroveň omezující hospodářský růst

Evropská centrální banka (ECB) možná bude muset zvýšit své úrokové sazby na úroveň omezující hospodářský růst, aby tak oslabila poptávku a dostala pod kontrolu nepřijatelně vysokou inflaci. Uvedla to podle agentury Reuters šéfka ECB Christine Lagardeová.

Přečíst článek

„Tvrdili jsme, že to, co se děje v Evropě, je jiné než ve Spojeném království a v USA, ale za posledních šest měsíců se směr, kterým jsme se ubírali, v podstatě neliší. Vsadil bych se, že to bude přes dvě procenta, a nepřekvapilo by mě, kdyby v určitém okamžiku musela ECB jít nad tři procenta,“ uvedl Wunsch na výročním zasedání Mezinárodního měnového fondu a skupiny Světové banky 2022 ve Washingtonu.

Zářijové zvýšení základní depozitní sazby ECB z nuly na 0,75 procenta znamenalo, že sazby byly v reálném vyjádření stále záporné, míní Wunsch. Reálné úrokové sazby jsou upraveny o inflaci, která v září dosáhla v eurozóně rekordních deset procent a předpokládá se, že za rok bude průměrně 8,1 procenta. Svou základní úrokovou sazbu zvedla ECB o rekordních 0,75 bodu na 1,25 procenta

Švýcarská vlajka

Konec záporných sazeb v Evropě. I Švýcaři ji zvedli nad nulu

Švýcarská centrální banka zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 0,5 procenta. Je to nejvýraznější zvýšení za dobu existence této centrální banky. Švýcarsko bylo poslední evropskou zemí se zápornou základní úrokovou sazbou a dnešní zvýšení je ve Švýcarsku teprve druhé za posledních 15 let, upozornila agentura Reuters. Centrální banky po celém světě nyní zpřísňováním měnové politiky reagují na rostoucí inflaci.

Přečíst článek

„Na základě současného stavu, kterým je víceméně technická recese v Evropě, si myslím, že budeme muset jít někam skutečně výš,” dodal. Kdy přesně by se tak mělo stát, nebo jak vysoká bude sazba, není jasné, protože to bude záviset na dopadu ekonomického zpomalení na inflaci, řekl. Dodal však, že klíčová sazba bude do konce roku „s největší pravděpodobností“ muset být nad dvěma procenty.

Další zvýšení o 0,75 bodu?

Ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí rostla a nezaměstnanost byla rekordně nízká, ale mnozí analytici očekávají recesi vzhledem k omezeným dodávkám energií kvůli ruské invazi na Ukrajinu, rostoucím sazbám a vysoké inflaci, podotkl CNBC.

Guvernér rakouské centrální banky Robert Holzmann serveru CNBC naznačil, že zvýšení o 75 bazických bodů trhy očekávaly. „V současné době očekáváme, že další krok ECB na zasedání, které by se mělo uskutečnit 27. října, bude podobný,“ uvedl.

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Základní úroková sazba v Česku je od loňského června sedm procent poté, co ji bankovní rada ČNB zvýšila o 125 bazických bodů na na nejvyšší míru od roku 1999. Podobný způsob boje s rapidní inflací ve světě za poslední rok zvolilo více než osm desítek zemí, vyplývá z údajů centrálních bank. Některé země, jako například Turecko či Rusko, jdou ale opačným směrem. Podívejte se na přehled sazeb ve vybraných zemích světa.

Přečíst článek

Reklama

Související

Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová

Označte nás za strategické odvětví, vyzývají EU evropské banky. V sázce je konkurenceschopnost

Přečíst článek
Šéfka ECB Christine Lagardeová

Lukáš Kovanda: Evropští a američtí centrální bankéři se dostali do křížku. Kvůli klimatu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme