Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace bude klesat, tvrdí ekonomové. Neshodují se na tom, jak rychle

Inflace bude klesat, tvrdí ekonomové. Neshodují se na tom, jak rychle
iStock
Zdeněk Pečený
pez

S blížícím se jarem bude růst tlak na zpomalení inflace, protože ceny energií a pohonných hmot se budou meziročně srovnávat s historicky nejvyššími cenami. V odhadech, o jak razantní zpomalení půjde, se ale analytici liší.

Reklama

Ekonomové se shodují, že co se inflace týče, máme to nejhorší za sebou. Shodnout se, jak rychle bude růst cen zpomalovat, už ale nedokážou. Prognóza České bankovní asociace (ČBA) předpokládá snížení roční inflace na 10,8 procenta z loňských 15,1 procenta. Stejně to vidí i ekonomové z České národní banky. Prognóza ministerstva financí (MF) je o něco optimističtější, za celý rok má inflace dosáhnout 10,4 procenta.

Letos ze začátku očekáváme zprvu rychlý pokles inflace, ale pak zpomalení,“ říká Petr Zajíc, portfolio manažer společnosti Amundi, která pro letošek čeká průměrnou inflaci ve výši 8,5 procent a patří tak k největším optimistům na trhu.

Pracovník ve firmě Betonpres, která vyrábí betonové střešní tašky, 6. února 2023, Kočín na Českobudějovicku.

Varování průmyslu. Polovina firem čeká propad zisku či přímo ztrátu

České firmy letos očekávají náročný rok. Více než polovina z nich očekává, že se jim propadne zisk nebo budou ve ztrátě. Zvýšení zisku předpokládá asi 14 procent tuzemských podniků. Situace se v jednotlivých odvětvích a firmách liší. Nejhorší scénář, který hrozil loni, ale nenastal. Vyplývá to z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR. Stát by podle firem měl vytvořit dlouhodobou koncepci pomoci.

Přečíst článek

Bude záležet, jak se bude dařit tuzemské ekonomice.

„Kdyby přišla nějaká hlubší recese a růst nezaměstnanosti, tak pro inflaci by to byla dobrá zpráva,“ podotýká Zajíc, podle kterého ceny energií, pohonných hmot i náklady na bydlení začnou od února v meziročním srovnání hodně rychle klesat a budou inflaci tlačit dolů. „Co se týče potravin, tam si myslím, že ceny narazily zásadním způsobem na koupěschopnost obyvatelstva,“ uzavírá Zajíc.

Nejisté vyhlídky

Právě vyhlídky samotné ekonomiky jsou značně nejisté. Nová prognóza ČBA pro letošní rok předpokládá jen velmi mírný růst tuzemské ekonomiky o 0,1 procenta. „Náznaky zlepšení přichází hlavně ze zahraničí, zatímco spotřebu domácností navzdory stále nízké nezaměstnanosti budou dál tížit rostoucí životní náklady včetně účtů za energie,“ říká Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.

Česko vstoupilo do recese, potrvá až do března, míní bankovní asociace

Česko vstoupilo do recese, potrvá až do března, míní bankovní asociace

Česká bankovní asociace (ČBA) letos očekává hospodářskou stagnaci, hrubý domácí produkt vzroste o 0,1 procenta. Česko by se mělo k hospodářskému růstu vrátit příští rok, kdy ekonomika poroste o 2,7 procenta. Vyplývá to z nové makroekonomické prognózy, kterou ČBA představila. Asociace je optimističtější než ministerstvo financí i Česká národní banka (ČNB), které letos očekávají hospodářský pokles.

Přečíst článek

Prognóza ČNB i MF ovšem stále počítá s poklesem HDP o 0,3 procenta, respektive 0,5 procenta.

O tom, že očekávaná recese možná ani nepřijde, už se ale mezi odbornou veřejností naplno mluví. „V tom případě bude ale inflace klesat pravděpodobně velmi pomalu. Obavám se, že návrat k cíli centrální banky nám pak nehrozí dříve než v roce 2025, i přes aktuální predikce centrální banky,“ dodává Zajíc. Nejnovější predikce ČNB totiž již pro příští rok počítá s inflací ve výši 2,1 procenta, tedy v souladu s jejím cílem.

Skutečnost, že inflace se v současné době analytikům špatně odhaduje, dokládá také velký rozptyl jednotlivých očekávání. Analytici predikovali inflaci v širokém pásmu 16,2 a 19 procent. Ještě před dvěma lety se jednotlivé predikce lišily maximálně o desetiny procentního bodu.

Vše k inflaci čtěte zde 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Škoda Auto, ilustrační foto

Očekávané zpomalení české ekonomiky zatím nepřišlo. Ekonomové se předhánějí v korekci odhadů

Přečíst článek
Nová prognóza bankovní asociace snížila pro letošek odhad růstu HDP na 1,2 procenta

Česká ekonomika letos poroste jen pozvolna, doléhá na ni špatný stav té německé

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme