Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kamila Horáčková: Na trzích nyní budou pokračovat ohromné výkyvy

Stanislav Šulc

Nahoru a dolů. Rychlé pohyby na trzích očekává v letošním roce Kamila Horáčková, ředitelka investic pro Evropu v Zurich Zurich Insurance Company a jedna z nejúspěšnějších českých manažerek ve světě. „V cenách akcií je nyní započítán nejlepší možný scénář. Když cokoli z něj nevyjde, akcie na to budou reagovat propadem,“ uvedla Horáčková v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Reklama

Rok 2023 byl pro investory mimořádně vstřícný. Většina tradičních finančních nástrojů skončila během uplynulého roku v plusu. Platí to pro populární indexy, jako jsou Dow Jones (+ 13,7 procenta), S&P 500 (+ 24,7 pročenta) či Nasdaq (+ 44,5 procenta).

Pohled na celý rok však není přesný. Podle Kamily Horáčkové, ředitelky investic pro Evropu v Zurich Zurich Insurance Company, je důležité podívat se na první a čtvrté čtvrtletí minulého roku.

Bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS
video

Miroslav Singer: Schodek 300 miliard Česko nepotřebuje. Po vyrovnaných rozpočtech tu ale není poptávka

Vláda Petra Fialy na příští rok počítá se schodkem ve výši 252 miliard korun. To je sice méně než schodek očekávaný za rok 2023, přesto jde o stále obří sumu. A žádnou změnu v této rozhazovačné rozpočtové politice podle bývalého guvernéra České národní banky Miroslava Singera nelze v následujících letech očekávat. „Samozřejmě by šlo mít nižší rozpočet, ale není po tom poptávka,“ uvedl Singer v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek

„Já bych se zaměřila hlavně na první a pak čtvrté čtvrtletí, která byla hodně zajímavá, ačkoli každé z jiného pohledu. První čtvrtletí bylo hodně temné, protože začaly padat regionální banky v USA a vznikaly obavy, jestli to nespustí větší řetězovou reakci, jakou jsme viděli v roce 2008. A když se do hlavních zpráv dostalo jméno Credit Suisse, tak se stalo to, co si nikdo neuměl představit. Banka s takovým velkým jménem v podstatě zmizela ze světa,“ uvedla v Horáčková v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy ale bylo překvapením, jak malý dopad březnová bankovní krize měla. Zejména ve světle velkých obav, které přinesla.

Raketové poslední čtvrtletí

Podle Horáčkové pak vše zachránilo poslední čtvrtletí, které přineslo také překvapení. „Ale tentokrát příjemné. Údaje o inflaci ve většině zemí začaly klesat rychleji, než se čekalo, nyní se počítá s inflací kolem dvou až tří procent pro rok 2024, což představuje neskutečný obrat proti předchozím letům. Finanční trhy na to opravdu razantně zareagovaly,“ dodala Horáčková.

video

Svět financí: Investice přes fondy má řadu výhod. Hlavně nižší riziko

Investorka a spoluzakladatelka fondu Espira Andrea Ferancová Bartoňová a hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda v nejnovější epizodě pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS vysvětlují výhody investování prostřednictvím fondů.

Přečíst článek

Kam investovat 100 tisíc korun?

Stále ještě jsou relativně zajímavé dlouhodobé státní dluhopisy. Před několika měsíci byly ještě zajímavější, ale stále nabízejí solidní výnos, který by měl překonat očekávanou inflaci. To je taková jistota, kam bych investovala zhruba polovinu. Druhou půlku bych pak investovala do rizikovějších nástrojů, asi konkrétně do akciových trhů. Nyní bych možná doporučila počkat na mírnou korekci, kterou lze čekat a pak bych určitě investovala do akcií. Co se oborů týče, velkou budoucnost určitě mají firmy, které se věnují umělé inteligenci, inovacím či úsporným energiím. Tam se jistě najdou krásné příležitosti,“ uvedla Horáčková v pořadu CNN Prima NEWS Svět financí s Trinity Bank.

Co lze očekávat na trzích v následujících měsících? Kam má cenu investovat? A je výhodnější investovat jednorázově větší částku, nebo pravidelně menší částky? Rozhovor s Kamilou Horáčkovou sledujte na CNN Prima NEWS.

Jaroslav Míl

Jaroslav Míl: Česko nemá povinnost být na energetické burze

Funkční trh s energiemi v Evropě nikdy neexistoval. A to je velký problém. Uvedl to bývalý šéf energetické společnosti ČEZ Jaroslav Míl v pořadu CNN Prima NEWS Svět financí. Podle Míla není povinné mít burzovní cenu elektřiny jako referenční. Změna by přitom mohla přinést zlevnění elektřiny pro české domácnosti.

Přečíst článek

Bývalý viceguvernér ČNB Marek Mora bude od dubna náměstkem ministra financí Zbyňka Stanjury

Marek Mora: Jih Evropy příští rok překvapí rychlým snížením zadlužení. Česku naopak poroste

Česká republika sice momentálně stále má velmi nízký podíl dluhu na HDP, zejména v kontextu eurozóny. V příštím roce se ale může situace dramaticky změnit, uvedl náměstek ministra financí a bývalý člen rady České národní banky Marek Mora v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme