Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sotirios Zavalianis: Doktorů je dost. Jen by neměli dělat sekretářky

Sotirios Zavalianis v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS
poskytnuto CNN Prima NEWS
Stanislav Šulc
sta

Podniká v sektoru, který většina Čechů nepovažuje za byznys. I tak se Sotirios Zavalianis stal podnikatelem roku díky své práci v sektoru zdravotní péče. Jak těžké je v Česku podnikání v této oblasti? A jak vnímá fungování zdravotních pojišťoven? Nejen o tom hovořil čerstvý držitel titulu EY Podnikatel roku České republiky v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS. A prozradil také, že v následujících třech letech chystá investice ve výši téměř 4 miliardy korun.

Reklama

Je české zdravotnictví efektivní? A je jeho systém financování dlouhodobě udržitelný? Nejen o tom debatovali v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS zakladatel sítě soukromých zdravotních zařízení sdružených v Akeso holdingu Sotirios Zavalianis a hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

V Česku je momentálně asi 168 nemocnic. Myslím, že by se jejich počet měl snížit. České zdravotnictví by se mělo výrazně zefektivnit. Péče v Česku je opravdu na vysoké úrovni, je ale otázka, jak dlouho bude dostupná. Během krátké doby bude dostupnost lékařské péče dramaticky klesat,“ prohlásil v pořadu Sotirios Zavalianis.

Investor Pavel Rydzyk v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS

Pavel Rydzyk: Investice do aut může vynést stovky procent

Stovky procent výnosu mohou nabídnout investiční automobily. Nejčastěji jde o veterány, ale solidní výnosnost nabízejí i dnešní vozidla. Jen musejí být něčím zvláštní, radí investor Pavel Rydzyk, zakladatel finanční skupiny YD Capital, v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek

Problémem přitom podle něj není počet lékařů. Spíše jde o to, jak s vysoce kvalifikovanými odborníky systém pracuje.

„Dlouho jsme neuměli správně nakládat s lékaři jako pracovní silou. Využívali jsme je jako sekretářky, jako objednavatele sanitek. Kdybychom je využívali podle jejich vzdělání a erudice, bude stačit počet lékařů, které nyní máme,“ připomněl Zavalianis. Ten zároveň připomněl, že o fungování systému vypovídá i fakt, že v Česku například nikdo nezkrachuje kvůli drahé zdravotní péči. „V Americe každý rok zkrachují stovky lidí kvůli tomu, že mají nějaký zdravotní problém v rodině,“ dodal čerstvý držitel titulu EY Podnikatel roku 2023 za Česko.

Slušný poměr cena/výkon

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy sice české zdravotnictví má celou řadu problémů, z mezinárodního srovnání však vychází velmi dobře.

Sice nepatří do té úplně nejvyšší ligy jako například Švýcarsko, ale je skvělé v poměru cena/výkon. I tak bude muset stát zapracovat na zvýšení efektivity, a to třeba i ve formě určitých poplatků, které by omezily zdravotnickou turistiku. To je však velmi citlivé téma, v Česku citlivější než v dalších zemích,“ uvedl Kovanda a připomněl politický osud poplatků v nemocnicích.

Alexandra Bízková z fondu Pro arte v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS
video

Alexandra Bízková: Ve světě umění nyní praskají bubliny

Kupovat umění má smysl i za tisíce korun. Ta nejkvalitnější díla od nejvěhlasnějších autorů ale stojí vysoké částky, tak funguje trh, který naceňuje kvalitu, říká šéfka fondu Pro arte Alexandra Bízková v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek

Jednou z cest, jak by se efektivita mohla zvýšit, je například snížení počtu zdravotních pojišťoven. Těch v současnosti v České republice působí sedm a oproti stavu z devadesátých let jich je zhruba čtvrtina.

„Ale ani tak tam nedochází ke skutečně konkurenčnímu boji, protože jde o extrémně přeregulované prostředí. Klidně by stačila polovina oproti současným sedmi pojišťovnám,“ uzavřel Lukáš Kovanda v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Jak funguje systém zdravotní péče a zdravotních pojišťoven v České republice? Kolik peněz v Česku každoročně vynakládáme na zdravotní péči a jak se to změnilo během pandemie covidu? Jak funguje takzvaná zdravotnická turistika?

Nejen o tom je aktuální pořad Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS, který můžete sledovat zde.

Ladislav Minčič, ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR
video

Ladislav Minčič: Ani referendum nás nezbaví závazku přijmout euro. Teď na to ale není doba

Česká republika nesplňuje většinu kritérií pro splnění eura. Přesto je jeho přijetí vlastně nevyhnutelné, protože žádný jednostranný krok typu referenda Českou republiku nezbaví závazku, že společnou evropskou měnu přijme. Jen to nebude nijak brzy. V pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS to prohlásil ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR Ladislav Minčič.

Přečíst článek

Prorektor Vysoké školy finanční a správní Petr Budínský v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS

Ekonom Petr Budínský: Letošní a příští rok budou skvělé pro dluhopisy

Státní protiinflační dluhopisy byly nejlepší možnou investicí v době vysoké inflace. Uvedl to v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS prorektor Vysoké školy finanční a správní Petr Budínský. A dluhopisy, ačkoli ne ty protiinflační, budou podle něj mimořádnou investicí také v letošním a příštím roce.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Finanční poradkyně Iva Flídrová v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS

Finanční poradkyně Iva Flídrová: Na státní penzi již nelze spoléhat

Přečíst článek
Dánský statistik Bjørn Lomborg byl hostem pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS

Bjørn Lomborg: Green Deal nemá smysl. Problém klimatické změny vyřeší jedině inovace

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme