Reklama

Na pražskou burzu míří „skořápková“ firma. Wood&Company chce až miliardu

Peníze, ilustrační foto
Pixabay

Americký fenomén akvizičních společností pro speciální účely, známých také jako „společnosti s prázdným šekem“ a označovaných jako SPAC (z anglického Special Purpose Acquisition Company), míří poprvé v historii na pražskou burzu. Povolení k tomu získala firma Wood SPAC One ze skupiny Wood&Company od České národní banky. Cílem je získat prostředky ve výši až miliardy korun.

Reklama

SPAC je společnost založená čistě za účelem převzetí firem a slouží ke zrychlenému uvedení společnosti na burzu. Zpočátku jde o veřejně obchodovatelnou společnost, která v okamžiku uvedení na burzu nevyvíjí žádnou vlastní aktivitu. Vydáním akcií získá taková společnost kapitál pro akvizici privátně vlastněné společnosti, kterou považuje za perspektivní.

Zlaté slitky

Zlato nyní klidně nakupujte. Ale jen trošku

S investováním do zlata opatrně. Za posledních deset let žlutý kov zhodnotil v polovině letošního ledna v dolaru, v němž se ve světě obchoduje, o 12,7 procenta, ročně průměrně o 1,2 procenta. Po přepočtu do korun se dočkal zhodnocení o sedmnáct procent, ročně průměrně o 1,6 procenta. Při průměrné roční inflaci v letech 2012 až 2021 čítající v Česku 2,1 procenta to značí, že zlato nepředstavovalo ani příslovečnou ochranu před inflací, za niž je často vydáváno.

Přečíst článek

Jde o první takovou transakci na trzích střední a východní Evropy, uvedla Wood & Company. „Budeme hledat finančně zdravou a rostoucí společnost působící v regionu střední a východní Evropy, se schopným managementem a silnou vůlí k dalšímu rozvoji a regionální expanzi. Rozhlížet se chceme především mezi technologickými firmami, v sektoru e-commerce nebo strojírenství," uvedl manažer v oddělení investičního bankovnictví Wood & Company Oliver Polyák.

Záměrem je tak získat kapitál od několika stovek milionů do jedné miliardy korun. Úpis zahájí 10. února a potrvá do 1. dubna. Samotné uvedení společnosti na burzu naplánovala na 11. dubna. Minimální objem investice v rámci úpisu činí 250 200 korun. Firma upozornila, že loni na západních trzích vstoupila prostřednictvím SPAC na burzu zhruba polovina nových emisí.

Investování v roce 2022 bude zkouškou nervů. Ne všichni jsou připraveni, zvláště nováčci ne

Strach z inflace vhání Čechy do sítě investic. Ne všichni ale mají silné nervy na to, co přijde. Pro letošní rok snad více než kdy jindy platí, že minulé výnosy nejsou zárukou těch budoucích.    

Přečíst článek

Po ukončení upisovací lhůty začátkem dubna následovat fáze hledání vhodného subjektu. Pro tuto fázi má firma vyhrazené dva roky s případným jednorázovým prodloužením o maximálně šest měsíců potřebných k dokončení akvizice. Následně bude firma představená akcionářům Wood SPAC One, kteří budou o akvizici hlasovat. V případě schválení bude dotyčná firma uvedená na burzu. V opačném případě Wood SPAC One peníze investorům vrátí zpět a zanikne, podotkl Polyák.

Štěstí zkouší i miliardář Komárek

„Pražská burza je vůbec první v regionu, která na svůj trh SPAC přijme. Jsem rád, že českým investorům umožníme vyzkoušet si tento typ investice. Burze může tento zjednodušený způsob vstupu na trh v budoucnu přinést celou řadu zajímavých emisí," uvedl generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic. Podle jednoho ze sponzorů transakce Vladimíra Jaroše je investice vhodná pro investory se zkušenostmi a střednědobým horizontem tři až pět let.

Ilustrační foto

Akcie v Evropě mají za sebou druhý nejlepší rok od globální krize

Akcie v Evropě za sebou mají úspěšný rok, jejich hlavní index zpevnil asi o 22 procent. Je to druhý nejlepší výsledek od roku 2009, kdy se svět vzpamatovával z globální finanční krize. Dnes bylo obchodování slabší, protože v Německu, Itálii nebo ve Španělsku byly trhy zavřené. Panevropský index STOXX Europe 600 dnes zůstal bez výraznějších změn a uzavřel na 488 bodech.

Přečíst článek

Společnosti typu SPAC zažívají obrovský rozmach zejména v USA, kde mají tradici od osmdesátých let. Vstup na newyorskou burzu prostřednictvím sloučení se SPAC například nedávno oznámila sázková a loterijní skupina Allwyn Entertainment (dříve Sazka), která patří do skupiny KKCG českého podnikatele a miliardáře Karla Komárka.

>>>>>Vše o investování čtěte zde<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Firma Wood SPAC One odkoupí téměř poloviční podíl v prodejci obuvi Footshop.

První středoevropský SPAC dokončil námluvy. Na burzu pošle prodejce tenisek Footshop

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme