Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf Fedu Powell: Úrokové sazby začneme zvedat brzy. Zřejmě už v březnu

Jerome Powell, šéf Fed
ČTK

Zvyšování sazeb se v USA zatím nekoná. Šéf Fedu Jerome Powell naznačil, že na to dojde zřejmě v březnu. Měnový výbor v prohlášení také potvrdil, že tehdy také ukončí nákup dluhopisů. Vyfukování takřka devítibilionové rozvahy banky přijde na řadu později.

Reklama

Základní úroková sazba v USA se od vypuknutí pandemie v březnu 2020 pohybuje blízko nuly. Takovéto nastavení podpořilo najímání nových zaměstnanců a ekonomický růst, ale také přispělo k prudkému růstu inflace, na níž Fed reaguje přiměřeným a pozvolným pootočením měnového kormidla.

„Zvyšování sazeb se ve Spojených státech amerických zatím nekoná. Obecně se předpokládá, že k tomuto kroku dojde pravděpodobně na zasedání v březnu. Při současné nervozitě na trzích se také dá očekávat spíše pozvolné než razantní zvyšování základní úrokové míry,” komentuje výsledek zasedání Fedu Jana Mücková, ekonomka z investiční skupina LOGeco.

Daleko důležitější je podle ní však postupné ukončování nákupu aktiv ze strany Fedu. „Vyrovnání rozvahy Fedu bude teď pro další vývoj trhů rozhodující faktor. Dnes zveřejněný postup ukazuje, že inflace Američany ještě nějaký čas trápit bude. Kroky Fedu v boji s vysokými cenami bych označila spíše za opatrné,” dodala Mücková.

Hlavně kormidlem netrhat

Šéf Fedu Jerome Powell po zasedání prohlásil, že bankéři se přiklánějí ke zvýšení úrokových sazeb na příštím zasedání v polovině března. Dodal ale, že banka zatím přesně neurčila trajektorii budoucího zvyšování úrokových sazeb a není možné „přesně” předpovědět, jaká bude cesta zpřísňování měnové politiky.

Analytici odhadují, že Fed sazbu v březnu zvedne o čtvrt procentního bodu. Shoda panuje i na tom, že pak bude následovat ještě trojí zvýšení do konce tohoto roku. Kritici Fedu vyčítají, že v krocení inflace zaspal.

Kroky Fedu pravděpodobně zdraží širokou škálu půjček - od hypoték a kreditních karet po úvěry na auta a podnikové úvěry. Tyto vyšší výpůjční náklady by zase mohly zpomalit spotřebitelské výdaje. Nejvážnějším rizikem je, že ukončení politiky nízkých sazeb, které po léta podporovaly ekonomiku a finanční trhy, by mohlo vyvolat další recesi, uvedla agentura AP.

Jerome Powell, šéf Fed

Držte si peněženky, Fed zasedá. Dojde k prasknutí superbubliny?

Akciové trhy po celém světě ve středu i ve čtvrtek čeká náraz. Pád. Možná i splasknutí bubliny, ba dokonce „superbubliny“. Burzovní pesimisté se předhánějí v ponurých předpovědích toho, co nastane po skončení probíhajícího dvoudenního zasedání vedení americké centrální banky – Fedu. 

Přečíst článek

Fed v prohlášení upozornil na nedávný „solidní” růst počtu pracovních míst, který pokračoval i v době, kdy se objevila nová varianta koronaviru omikron a počty nově nakažených stouply na rekordní úroveň. Fed se sice přestal snažit odhadnout, kdy by se mohla začít snižovat inflace, v prohlášení ale uvádí, že bankéři nadále očekávají, že zlepšení v globálních dodavatelských řetězcích zmírní tempo růstu spotřebitelských cen.

„Nerovnováha nabídky a poptávky související s pandemií a opětovným otevřením ekonomiky nadále přispívá ke zvýšené úrovni inflace,” uvedl Fed. Inflace stoupla na sedm procent, což je nejvyšší tempo od 80. let a daleko od dvouprocentního cíle Fedu.

Americké akcie, které na počátku roku klesaly kvůli nejistotě, jak rychle bude Fed postupovat ve změně své politiky nízkých sazeb, aby zpomalil inflaci, šly ve středu nahoru. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 0,38 procenta, když zavřel na 34 168,09 bodu. S&P 500 klesl o 0,15 procenta na 4349,93 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, stoupl o 0,02 procenta na 13 542,12 bodu.

Zvýšily se i výnosy státních dluhopisů s delší splatností a dolar si udržel mírné zisky vůči koši měn, uvedla agentura Reuters.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme