Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Analytik: Fed tentokrát zvýší úroky jen na papíře

Americká burza čekala ne rozhodnutí FED
Profimedia
Jan Čermák

Další ostře sledované zasedání Fedu je tady a nic na tom nemění fakt, že ke zvýšení úroků tentokrát velmi pravděpodobně nedojde. Ve hře bude totiž nová prognóza a ta hodně napoví, kde chce americká centrální banka tento cyklus ukončit a kde vidí dlouhodobou rovnovážnou úroveň oficiální úrokové sazby. Obojí může dost zásadně ovlivnit dolarovou výnosovou a tím i nepřímo ostatní trhy. Konec konců poslední obchodní seance jako by již takové chování indikovaly.

Reklama

Takže, kde se mohou odehrát nejvýraznější změny v kvartální prognóze Fedu?

Tak především američtí centrální bankéři budou muset dost zásadně revidovat hodnoty klíčových makro proměnných pro tento rok v tom smyslu, že již budou zcela akceptovat scénář (velmi) měkkého přistání ekonomiky. To znamená, že odhad růstu pro tento rok bude zdvojnásoben (z jednoho na dvě procenta), míra nezaměstnanosti snížena (a to i pro konec příštího roku) a rovněž jádrová inflace bude redukována směrem dolů.

Ještě jedno zvýšení do konce roku

Na druhou stranu ovšem hrozí, a to je podstatnější, že kromě toho, že v úrokové prognóze zůstane ještě jedno zvýšení úrokových sazeb do konce tohoto roku, tak vedení Fedu zvedne odhadovanou trajektorii pro roky 2024 a 2025.

Riziko recese v USA roste, tvrdí investiční ředitelé z BlackRock a Amundi

„I přesto, že se konsensus mezi investory a analytiky letos výrazně posunul od recesního scénáře, investiční ředitelé Rick Reider (BlackRock) a Vincent Mortier (Amundi) si myslí, že recese je naopak pravděpodobnější,“ píše ve svém komentáři analytik BHS Timur Barotov.

Přečíst článek

Ani to však nemusí být vše. Další důležitý detail, který se může v prognóze změnit, je Fedem odhadovaná dlouhodobá rovnovážná úroveň oficiální úrokové sazby. Ta je již delší dobu nastavena na úrovni 2,5 procenta. Ačkoliv šéf Fedu Jerome Powell není příznivcem této proměnné a jejich změn, tak několik amerických centrálních bankéřů avizovalo, že je čas odhadovanou dlouhodobou úroveň pro Fed Funds sazby posunout výše (tj. velmi zřejmě na 2,75 procenta).

Na závěr dodejme, že kromě prognózy bude důležité i celkové vyznění tiskovky Powella. Zde čekejme spíše jestřábí rétoriku, která by však neměla vyústit v to, že šéf Fedu v podstatě již dnes přislíbí listopadové zvýšení úroků. O zasedání v listopadu totiž rozhodnou říjnová data, resp. data zveřejněná v říjnu.

Americký ekonom Nouriel Roubini

Stagflaci odvrátí centrální banky jen tím, že budou zvyšovat sazby, tvrdí ekonom Roubini

Centrální banky v eurozóně i v Británii musejí pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, aby odvrátily takzvanou stagflaci, tedy kombinaci stagnující ekonomiky a vysoké inflace. Podle agentury Bloomberg to řekl americký ekonom Nouriel Roubini, který je známý svými pesimistickými prognózami.

Přečíst článek

Reklama

Související

ČNB

Analytik: Centrální banky dnes nepřekvapí. ECB přidá k dobru 0,5 procenta, ČNB ponechá sazby beze změny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme