Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Analýza: Ruce pryč od Číny. Proč se investoři slétají na indický trh

Indický burzovní palác - National Stock Exchange of India Ltd. (NSE)
nseindia.com
Věra Tůmová

Indie se zásadně modernizuje. Pověst chudé rozvojové země je minulostí. Skoro všichni Indové mají občanku i účet v bance. Velmoc láká peníze z celého světa, nahradila kvůli geopolitickému riziku dlouho oblíbenou Čínu.

Reklama

Indická ekonomika se podle investičních expertů v posledních letech neustále zrychluje a její dynamika i výkonnost je pro investory čím dál zajímavější. Na tom má svůj podíl také indická vláda, která masivně láká do země zahraniční investory, pro které se snaží všemožně vylepšovat daňové, logistické i výrobní podmínky. Do Indie proto nyní přesouvá výrobu nebo alespoň call centrum snad každá větší evropská či americká firma. Díky vládním pobídkám a rostoucí spotřebě se také lépe daří indickým firmám. A to je podle investičních expertů z Amundi vidět nejen na výkonnosti jejich vlastního akciového fondu, ale i při porovnání zdejších akcií s konzistentní výkonností.

Indické akcie versus jiné trhy

Celkový počet akcií s tržní kapitalizací vyšší než 500 milionů amerických dolarů byl vloni v Indii 720, ve Spojených státech amerických 2650, v Japonsku 1038 a v Číně (China – A) pak 3263. Stabilních akciových titulů je ovšem nyní v Indii dlouhodobě nejvíce ze všech. Mají jich 138 oproti 56 v USA, 28 na Taiwanu, 23 v Japonsku, 10 v Číně či například pouhým třem v Německu. A zatímco za deset let se v Indii více než 5krát zhodnotilo 281 akcií, v USA to bylo jen 186, v Japonsku 88 a u našich sousedů v Německu už pouze 26. Podle investičního specialisty pro rozvíjející trhy Rajiva Nihalaniho z Amundi Asset Management je tak zřejmé, že indický akciový trh je velký, diverzifikovaný a s velkým potenciálem růstu.

Atraktivita indického akciového trhu poroste i kvůli geopolitické nestabilitě ve světě a snižování závislosti firem na Číně. Pro posouzení smyslu a efektivnosti investování do  něj je ovšem podle Nihalaniho nutné porozumět nejen vlivu geopolitických událostí na akciové trhy, ale i současné indické ekonomice. Dnes tak podle něj existují minimálně čtyři lokální důvody, kvůli kterým se do budoucna může vyplatit mít v dynamickém portfoliu část peněz investovanou i na indickém akciovém trhu.

Indie se mění v silnou ekonomiku

Prvním argumentem je, že se jedná o velkou a dynamickou ekonomiku s velkým potenciálem růstu. Aktuálně jde o pátou největší ekonomiku světa z pohledu HDP, která si má do tří let polepšit na třetí místo. Od loňska, kdy předběhla komunistickou Čínu, je Indie také nejlidnatější zemí světa. Druhým argumentem tak je, že se očekává masivní růst pracovní síly i zvětšování střední třídy, která je i hnacím motorem ekonomiky. A to vše bude přinášet vyšší tržby zdejším firmám.

Reklama

Kvůli rychle rostoucí indické populaci se také intenzivně všude staví a rozvíjí se i zdejší infrastruktura včetně masivní digitalizace. Začalo to už před několika lety, kdy se indická vláda rozhodla, že do dvou let vybaví obyvatele identifikační kartou s biometrickými údaji. A to se jí podle indoložky Soni Bendíkové povedlo, protože největší světový program digitální identity pokryl 99 procent indické populace, a to s nákladem pouhé dva dolary na registraci. Dnes má v Indii své ID s biometrií 1,37 miliardy lidí a i díky tomu se mohly uskutečnit nejrozsáhlejší volby na světě, které ve 28 státech Indie nyní probíhají.

Nový projekt rozprodává byty investorům i po cihlách. A kousek od Prahy

Byty investorům rozprodávají online po cihlách. Ostřílení hráči cílí na drobné podílníky

Na trh přichází nový projekt Kousek bytu. Cílí na ty, kteří chtějí vydělávat na nemovitosti, i když na její nákup sami nemají. Za projektem stojí ostřílení byznysmeni Vladimír Zuzák, bývalý manažer developera Finep a současný spolumajitel realitní kanceláře Maxima Reality, a Jiří Paták, zakladatel srovnávače hypoték a dalších finančních produktů Chytrý Honza.

Přečíst článek

Roste masivní spotřeba, ale třeba i výstavba dálnic

Následným krokem v plánu indického kabinetu bylo, aby měl každý svůj účet v bance, protože pak bude moci disponovat vlastními financemi a získávat přímo sám i příspěvky od vlády, a ne přes šéfy místních komunit, jak bylo dosud zvykem. To má podle Nihalaniho multiplikační efekt a podporuje to další sektory ekonomiky od finančních až po klasickou spotřebu.

Vedle digitalizace má vláda v plánu zlepšit i dopravní infrastrukturu, kterou firmy i obyvatelé nutně potřebují. V dalších 25 letech hodlá zdesetinásobit stávající železniční síť včetně výstavby vysokorychlostní železnice, šestinásobně rozšířit počet přístavů a pětinásobně vylepšit silniční síť, přičemž denně se v Indii prý postaví 48 kilometrů dálnic. Modernizují se tu i letiště a podle Bendíkové má vlastní moderní letiště každé významnější indické město.

Indie láká investory

To vše zlepšuje situaci i pro příchozí zahraniční investory a je to součástí plánu indické vlády na snižování logistických nákladů. Vláda už také přes 10 let prosazuje velkolepý strategický program „Make in India“ na podporu průmyslu, investic a domácí výroby ve 14 strategických růstových odvětvích. Jeho součástí jsou motivační příspěvky pro firmy, aby stavěly v Indii továrny, utrácely zde peníze za rozvoj a vytvářeli sta tisíce pracovních míst. Má se díky tomu zvýšit například organizovaný i medicínský turismus, a posílit mimo jiné například automobilový průmysl, biotechnologie či farmaceutický průmysl.

Všechny uvedené argumenty o rozvoji Indie mají podle expertů dokazovat, že rozvoj indické ekonomiky a indických firem je nevyhnutelný a má pozitivní směr. Podle vedoucí geopolitického oddělení Amundi Institute Anny Rosenberg je navíc dnes ve světě velká geopolitická nestabilita a nedá se očekávat, že by se tato situace do budoucna jen tak zlepšila. Naopak se dá předpokládat, že invaze Ruska na Ukrajinu bude trvat i v roce 2025 a bude i nadále nutná podpora Ukrajiny ze strany EU.

„Také předpokládáme, že Izrael se propadne ještě hlouběji do svého konfliktu. Jako další rizikový pak vidíme region jižního Libanonu a Íran. Neočekáváme sice válku mezi Spojenými státy a Čínou, vidíme ale výrazné ochlazení vztahů a oslabování vlivu USA do budoucna,“ predikuje Rosenbergová. Další změny podle ní nepochybně přinesou volby do Evropského parlamentu a pochopitelně i americké prezidentské volby, u kterých se analytici přiklánějí v predikcích k vítězství Donalda Trumpa.

Leoš Jirman, CIO EMUN investiční společnosti

U investování do dluhopisů jsou vždy dvě rizika, která je třeba mít na paměti, říká investor Jirman

Akcie jsou nyní blízko historických maxim, kreditní přirážky jsou naopak na minimech, a právě z tohoto rizika se nyní dostane už jen malý výnos. „Stále platí, že dluhopisy jsou zajímavé pro investory i letos, je ale třeba si vždy dobře prostudovat informace k dluhopisovým fondům a vědět, o jaký typ fondu jde a jak s ním jeho portfolio manažer pracuje. Dnes je prostor právě pro aktivní portfolio managery,“ říká v rozhovoru o letošní situaci na dluhopisových trzích Leoš Jirman, partner a CIO EMUN investiční společnosti.

Přečíst článek

Indické akcie mají pomáhat diverzifikaci 

Zklidnění situace ve světě tak není podle Rosenbergové bohužel na pořadu dne a geopolitická rizika tady budou vždy a pravděpodobně v nejbližších letech se budou ještě zvětšovat. A to hraje do karet právě Indii, jejímu rozvoji a růstu atraktivity pro investory, a to nejen ty zahraniční, ale i místní, kteří prý věří svému trhu. A to je podle expertů další bod pro optimismus.

Amundi se také podle Nihalaniho spojila s největší indickou bankou State Bank of India do společného podniku, kde nyní s 60procentním podílem aktivně spravuje vlastní indický akciový fond s 30 až 50 akciemi a s aktivy pod správou ve výši 743 milionů amerických dolarů. Jeho dosavadní výsledky s 207procentní výkonností za 10 let jsou sice obdivuhodné, ale jako u každé investice i zde platí, že minulá výkonnost nezaručuje tu budoucí. Investoři do indických akcií proto musí počítat s vysokým kolísáním hodnoty investice a riziky souvisejícími s rychle rozvíjejícím se trhem.

EMUN - investiční snídaně

Diverzifikace je v dnešní době zásadní i pro investice do dluhopisů

Dluhopisy jsou i letos stále zajímavé pro investice, i když ty snadné peníze už byly podle expertů vydělány dříve. Stále ale platí základní pravidlo diverzifikovat, diverzifikovat a diverzifikovat. Nestačí se přitom držet jen strategické alokace, ale rebalancovat i uvnitř jednotlivých tříd investičních nástrojů, řekl mimo jiné v úvodu dnešní Investiční snídaně Leoš Jirman, partner a CIO EMUN investiční společnosti, která akci pořádala.

Přečíst článek

Jeden ze symbolů burzy na newyorské Wall Street

Pár burzovních pouček od zkušeného harcovníka: V akciích si kupujete zítřek za dnešní peníze

Roman Koděra z J&T sleduje akciové trhy od devadesátých let. Současný růst akcií nemusí znamenat, že býčí trh skončil, právě naopak, vysvětluje na příkladech uplynulých dekád.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Propásli jste akciovou rally? Nevadí, nejvhodnější čas k investování je teď

Propásli jste akciovou rally? Nevadí, nejvhodnější čas k investování je teď

Přečíst článek
Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Hlavsová: Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Přečíst článek
Hodnota indického akciového trhu může za 20 let stoupnout i desetkrát

Indie pádí směle vpřed. Hodnota akciového trhu země může stoupnout i desetinásobně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme