Reklama

Evropu zasáhne studená fronta. Vydrží Češi netopit?

topení
iStock
Stanislav Šulc
sta

Nízký tlak vzduchu a s ním spojená studená fronta. Takové počasí má v nadcházejících dnech zasáhnout Evropu i Českou republiku. Podle agentury Bloomberg padnou teploty výrazně pod dlouhodobé průměry. První záchvěv studeného počasí podle Bloombergu může zamávat s rozhodnutím omezovat vytápění domácností.

Reklama

Noční teploty by v příštím týdnu na území České republiky mohly klesnout až k jednomu stupni Celsia. „Na začátku příštího týdne bude počasí u nás od severozápadu ovlivňovat další brázda nižšího tlaku vzduchu a v úterý přejde přes naše území s ní spojená studená fronta. Za ní k nám bude proudit chladnější a vlhčí vzduch od severozápadu,“ předpovídá Český hydrometeorologický ústav.

A podobně nízké teploty, které jsou pod dlouhodobými průměry, prožijí také obyvatelé Německa, Velké Británie či lidé ve Francii a Španělsku. Podle agentury Bloomberg tak následující týden bude první velkou zkouškou snah evropských států snížit spotřebu plynu a elektřiny na vytápění domácností.

„Například ve Velké Británii oficiálně ještě nezačala topná sezona. Nadcházející dny však mohou ukázat, jakou disciplínu lidé skutečně mají,“ uvedla Elena Mazneva z Bloombergu.

Energie, ilustrační foto

PŘEHLEDNĚ: Kolik zaplatí domácnosti za energie po vládním zásahu

Až o desítky tisíc korun zaplatí domácnosti za letošní a příští rok za energie více, než byly zvyklé. Vyplývá to z materiálů, které vláda zveřejnila. Nejvíc zaplatí lidé, kteří topí elektřinou.

Přečíst článek

Povinné šetření?

Také v zemích Evropské unie jsou snahy šetřit na vytápění zatím dobrovolné. Domácnostem a firmám se to zatím dařilo. Podle dat Energetického regulačního úřadu v Česku v prvním pololetí meziročně klesla spotřeba elektřiny o tři procenta, spotřeba plynu dokonce o 12 procent. Například elektřinou lidé nejvíce šetřili v únoru, kdy meziročně prosvítili a protopili téměř o šest procent méně elektřiny.

„Vliv na úspory zejména plyn určitě mělo příznivé počasí, které dovolilo ukončit dříve topnou sezónu. Další významné faktory jsou ale globální, zejména ceny komodit a válka na Ukrajině,“ vysvětluje Kamil Rajdl, analytik společnosti Amper Meteo.

Nicméně podle mluvčího Pražské energetiky Karla Hanzelky lze před nadcházející topnou sezonou očekávat opětovný nárůst spotřeby.

Plyn, ilustrační foto

Dušan Janovský: Dilema bezohledného strávníka aneb S energií je nutno šetřit, ne ji dotovat

Současná situace na trhu s energiemi v Evropě připomíná situaci, kdy v restauraci kamarádi platí společný oběd dohromady rovným dílem. Kdo si objedná levné jídlo, chová se iracionálně, protože sice zaplatí hodně, ale dobře se nenají. Proto je racionální objednat pro sebe drahé jídlo, což nakonec učiní všichni. Podobně i v současné energetické situaci v Evropě mají státy možnost domluvit se na úsporách. To ale neudělají, protože racionální je partnery zradit a nákup plynu dotovat. Plyn tak budou dotovat všichni, žádný plyn ani elektřina navíc tím nevznikne – jen si státy vyprázdní rozpočty, míní programátor a analytik Dušan Janovský.

Přečíst článek

Kateřina Morrisová

Plyn neodepisujme. Je potřeba získat ho z bezpečných zdrojů, tvrdí Kateřina Morrisová z GasNet

Dnešní i budoucí poptávku po energiích není Česká republika schopna uspokojit bez plynu, tvrdí manažerka společnosti GasNet. „Čísla mluví jasně. Zatímco v minulém roce činila spotřeba elektřiny ČR necelých 74 TWh, plynu jsme potřebovali okolo 100 TWh. Takové množství energie nelze jednoduše nahradit. Domácnosti, průmysl, firmy a celá společnost potřebují spolehlivé a stabilní dodávky v průběhu celého roku,“ dodává Kateřina Morrisová.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Na globálních trzích s plynem se obnovuje rovnováha, trvá ale řada nejistot

Globální trhy s plynem obnovují balanc. Vyhráno ale ještě nemají, hrozbou je i nedostatek LNG

Přečíst článek

Cena plynu pro Evropu sestoupila pod 40 eur za MWh, je to pořád dvojnásobek průměru před válkou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme