Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Síkela: Trh s energiemi zamrzl. Evropa musí oddělit ceny plynu od ceny elektřiny

Jozef Síkela
ČTK
 nst
nst

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) svolal na 9. září do Bruselu mimořádné jednání Rady ministrů EU pro energetiku. Cílem jednání je obnovit fungování trhu s energiemi, který podle ministra přestal fungovat a zamrzl.

Reklama

Evropa musí oddělit ceny plynu od ceny elektřiny, řekl Síkela. Mimořádná evropská rada pro energetiku, která se uskuteční v pátek 9. září, bude podle něj projednávat návrh na stanovení maximální ceny plynu, který se využívá pro výrobu elektřiny. Jde podle něj o funkční a méně nákladné řešení, které by mělo srazit ceny elektřiny dolů.

Potřeba podle něj bude také vyšší likvidita energetického trhu. Potřeba budou podle Síkely tržní intervence, se kterými mohou přijít státy společně s obchodníky s energiemi. Má to pomoci zamezit nefunkčnosti trhu. Evropská unie je podle něj blíž společnému postupu při řešení cen energií, než byla kdy předtím.

Síkela uvedl, že cena plynu vzrostla od června až do dneška z 18 eur za jednu megawatthodinu (MWh) až na zhruba 310 eur na MWh. Rostoucí ceny energií mají podle něj více důvodů. Kromě samotné války na Ukrajině a omezování dodávek plynu z Ruska je to také například špatná situace s jadernými elektrárnami ve Francii, v provozu je kvůli údržbě a technickým problémům jen asi polovina francouzských jaderných reaktorů.

Síkela dále řekl, že stanovení cenového stropu elektřiny by znamenalo výdaj 150 miliard korun za každých 100 euro snížené ceny oproti té tržní. Při stanovení stropu na polovině současné ceny, tedy 500 eur za MWh, by tak stát dal ročně na kompenzace 750 miliard korun, což je podle Síkely například více, než kolik dá stát na důchody.

Sledujte záznam tiskové konference ministra Síkely

exekuce

Dalibor Martínek: Exekuční mafii už se sbíhají sliny. Přichází období hojnosti

Za první čtvrtletí letošního roku narostl počet nově zahájených exekucí o 11,4 procenta. Za celý loňský rok byl nárůst zahájených exekucí 6,8 procenta. Celkově bylo vloni zahájeno 445 tisíc exekucí. V současnosti je v exekuci asi osm set tisíc Čechů, desetina dospělých.

Přečíst článek

Německý ministr hospodářství Robert Habeck

Němci zvládají energokrizi. Zásobníky se plní a ruský plyn téměř nepotřebují

Německo se chystá na zimu. Daří se mu plnit zásobníky plynu rychleji, než čekalo, uvedl ministr hospodářství Robert Habeck. Navíc závislost na ruské surovině je minimální. Podíl ruského plynu činí necelých deset procent. Před rokem to bylo více než 50 procent.

Přečíst článek

Reklama

Související

Jozef Síkela: Státy EU se neshodly na cenovém stropu pro plyn

Dalibor Martínek: Vláda nezvládá boj s drahou energií. Má špatné rádce, teď ji vypakovali i v Bruselu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme