Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Moldávie v potížích. Státní podporu za účty za energii potřebuje 99 procent obyvatel

Protivládní protesty v Moldávii v lednu roku 2016
ČTK / AP
 ČTK

Jen jedno procento obyvatel Moldavska si může dovolit platit v plné výši účty za vytápění a elektřinu, které několikanásobně vzrostly. Ostatní potřebují pomoc od státu, uvedl ministr práce a sociálních věcí jedné z nejchudších evropských zemí. Marcel Spatari podle serveru Noi.md přislíbil, že většina Moldavanů obdrží od státu maximální kompenzaci podle mechanismu, který vláda vypracovává. Kompenzace má umožnit domácnostem hradit účty.

Reklama

„Domácnosti, které utrácejí více než dvě třetiny svého rozpočtu na tyto účty, budou zařazeny do nejvyšší kategorie energetické zranitelnosti. Jde o přibližně dvě třetiny domácností v zemi," řekl ministr Spatari.

„Znamená to, že 60 procent obyvatelstva dostane maximální kompenzaci, 15 procent obyvatel dostane vysokou kompenzaci, blížící se maximální. Jen jedno procento obyvatel není pokládáno za zranitelné," dodal v rozhlasovém rozhovoru.

Jozef Síkela

Vláda schválila úsporný tarif, průměrná pomoc dosáhne 15 tisíc korun

Vláda na svém jednání schválila návrh očekávaného takzvaného úsporného tarifu, který pomůže domácnostem s vysokými cenami energií. Průměrná výše podpory s energiemi bude celkem zhruba 15 tisíc korun, letos z toho dostanou domácnosti zhruba 4000 korun. Po jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podle analytiků je pomoc malá. Na celkovou pomoc občanům proti inflaci vyčlenila vláda podle Fialy 177 miliard korun.

Přečíst článek

Nejprve ale všichni obyvatelé budou musel na internetu vyplnit elektronický formulář, do kterého napíší rodinné příjmy, počet členů rodiny, způsob vytápění domácnosti v zimě a jaký podíl má placení těchto účtů ve výdajích z rodinného rozpočtu. Také budou muset vyplnit prohlášení o pravdivosti uvedených údajů. Ty si ostatně úřady prověří z dalších zdrojů.

Nouzový stav kvůli invazi na Ukrajině

V Moldavsku platí od 24. února, kdy ruská vojska vpadla na Ukrajinu, nouzový stav. Vláda minulý týden schválila plán pro případ poklesu až úplného přerušení dodávek ruského plynu. Plán počítá s nákupy mazutu, uhlí, dříví a ukrajinské elektřiny, snížením teploty ve vytápěných prostorech, převedením státních zaměstnanců na práci z domova, jakož i s výukou na dálku.

Úřady také doufají ve finanční pomoc Evropské unie a USA při nákupu plynu u alternativních dodavatelů, poznamenala agentura TASS. Dodala, že tento plán kritizují ekologové, protože hrozí vykácení zbytků moldavských lesů. Proruská opozice vybízí současné prozápadní vedení země k rozhovorům s Moskvou.

český premiér Petr Fiala (ODS) a německý kancléř Olaf Scholz

Fiala a Scholz jednohlasně: Ceny elektřiny se vymykají kontrole. Evropa musí zasáhnout

Premiér Petr Fiala (ODS) a německý kancléř Olaf Scholz se dnes na společné schůzce v Praze shodli na nutnosti nalezení celoevropského řešení pro snížení cen elektřiny. 

Přečíst článek

Prezidentka Moldávie Maia Sandu

Šéfka britské diplomacie: Moldávie potřebuje pomoct s modernizací armády

Moldávie by měla být vybavena moderními zbraněmi podle standardů NATO, uvedla britská ministryně zahraničí Liz Trussová v rozhovoru pro deník The Daily Telegraph.

Přečíst článek

Reklama

Související

Regulovaná složka ceny elektřiny pro domácnosti stoupne méně, než jak zněl původní návrh

Lukáš Kovanda: ERÚ ustoupil politickému tlaku, elektřina domácnostem přesto zdraží

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme