Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fiala a Scholz jednohlasně: Ceny elektřiny se vymykají kontrole. Evropa musí zasáhnout

český premiér Petr Fiala (ODS) a německý kancléř Olaf Scholz
ČTK
 ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS) a německý kancléř Olaf Scholz se dnes na společné schůzce v Praze shodli na nutnosti nalezení celoevropského řešení pro snížení cen elektřiny. 

Reklama

„Shodli jsme se na tom, že je potřeba najít celoevropské řešení pro snížení cen elektřiny, které určitě neodpovídají nákladům na výrobu a dosahují výše, která není přijatelná,” řekl Fiala. „Současné ceny za elektrickou energii jsou neospravedlnitelné. Náklady na výrobu vůbec nejsou tak vysoké. Proto je nutné, abychom provedli strukturální změny, které přispějí k tomu, že ceny zase urychleně klesnou a že bude dostatečná nabídka energií,” podotkl Scholz.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) svolal na pátek 9. září mimořádnou evropskou radu pro energetiku. Trh s energiemi přestal podle něj fungovat. Evropa podle něj musí oddělit ceny plynu od ceny elektřiny, rada bude projednávat návrh na stanovení maximální ceny plynu, který se využívá pro výrobu elektřiny.

Jozef Síkela

Síkela: Trh s energiemi zamrzl. Evropa musí oddělit ceny plynu od ceny elektřiny

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) svolal na 9. září do Bruselu mimořádné jednání Rady ministrů EU pro energetiku. Cílem jednání je obnovit fungování trhu s energiemi, který podle ministra přestal fungovat a zamrzl.

Přečíst článek

Fiala zopakoval, že se Česko chce podílet na rozvoji evropské energetické infrastruktury a na získání kapacit v terminálech na zkapalněný zemní plyn (LNG), jež bude Německo budovat. „Z Německa jsme zkapalněný plyn schopni dostat existujícími plynovody poměrně jednoduše do České republiky,” řekl Fiala. Z geografických a strategických důvodů má Česko zájem zejména podílet se na kapacitě terminálu Lubmin-Greifswald. Podle Scholze budou první nové terminály v provozu už v lednu.

Podle Fialy též pokračují jednání o česko-německé smlouvě o solidaritě v dodávkách plynu. Česko by též uvítalo prodloužení provozu v německých jaderných elektrárnách alespoň o několik měsíců, doplnil předseda české vlády. „Z českého hlediska by se určitě jednalo o pozitivní rozhodnutí, které by umožnilo nejen úspory ve spotřebě zemního plynu, ale i vyšší stabilitu přenosové soustavy regionu a nižší ceny elektřiny,” řekl český ministerský předseda.

V Německu se v současnosti vedou debaty o prodloužení životnosti posledních tří tamních jaderných elektráren kvůli úsporám plynu. Nevyloučil to dříve právě Scholz, podle ministra hospodářství za Zelené Roberta Habecka by se to ale nevyplatilo.

Německý ministr hospodářství za Zelené Robert Habeck

Zelený ministr Habeck zůstává neoblomný. Zachovat jaderné elektrárny je zbytečné, míní

2 procenta. Tolik plynu by podle německého ministra hospodářství za Zelené Roberta Habecka ušetřilo zachování tří jaderných elektráren. Habeck ale připouští, že by mohla zůstat zachována jedna jaderka v Bavorsku.

Přečíst článek

Fiala se Scholzem také připomněli dřívější dohodu, na základě které česká armáda získá jakožto náhradu za techniku poskytnutou Ukrajině od Německa darem 15 tanků Leopard 2A4, dalších až 50 nejmodernějších tanků Leopard verze 2A7+ chce Česko koupit. První tanky by podle Fialy mělo Česko obdržet do konce letošního roku.

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Německá vláda čelí ostré kritice, že dělá „poslíčka“ Rusku. Plyn ze Sibiře totiž Scholzův kabinet plánuje vézt do Indie

Lukáš Kovanda: Německá vláda plánuje vozit plyn ze Sibiře do Indie. Čelí ostré kritice, že dělá „poslíčka“ Rusku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme