Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cena zlata a ropy míří k historickým rekordům. Není nic, co by růst mohlo zastavit, tvrdí australská centrální banka

zlaté slitky - ilustrační obrázek
Pexels
 ČTK

Cena zlata překonala hranici 2000 dolarů za troyskou unci, k absolutnímu rekordu kovu chybí již jen pouhé desítky dolarů. Ropa se v noci obchodovala až za 140 dolarů za barel. Nejdráž se přitom barel prodával v roce 2008, kdy stál 147 dolarů.

Reklama

Ceny ropy jsou kvůli možnému zákazu dovozu z Ruska do Evropy a Spojených států poblíž maxima z roku 2008. V prvních několika minutách dnešního obchodování přidávala severomořská ropa Brent a americká lehká ropa West Texas Intermediate více než deset dolarů za barel na nejvyšší hodnotu od července 2008, přičemž Brent vystoupal až na 139,13 USD a WTI na 130,50 USD. Cenu žene nahoru také možné zpoždění návratu íránské ropy na globální trhy, které podnítilo obavy z nedostatku dodávek.

Růst ceny probíhal již v průběhu noční obchodování v Asii stejně jako růst ceny zlata, která překročila hranici 2000 dolarů za unci. Asijské akciové trhy se v obavách z války na Ukrajině a z jejího dopadu na světovou ekonomiku propadají, informovala agentura AFP. Americká Sněmovna reprezentantů zkoumá legislativní možnosti zákazu dovozu ropy z Ruska, uvedla v neděli předsedkyně komory Nancy Pelosiová. O stejném kroku s USA a Evropou podle agentury Kjódó jedná i japonská vláda.

Cena severomořské ropy Brent se kolem půlnoci SEČ přiblížila hranici 140 dolarů za barel, což je blízko historického maxima 147,50 dolaru z července 2008. Cena ropy poté opět klesla, kolem 3:45 SEČ ropa Brent vykazovala růst skoro devět procent na 128,49 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala téměř osm procent a prodávala se za více než 124 dolarů za barel, uvedla AFP.

Růst cen přišel podle agentury AP po varování ruského prezidenta Vladimira Putina, že ukrajinská státnost je ohrožena, protože ruské síly útočí na strategická místa. „Pokud neskončí boje, není na obzoru v podstatě nic, co by mohlo růst cen ropy zastavit,“ uvedla dnes australská centrální banka.

ropa brent, ilustrační foto

Týden tradera: Válka hatí plány centrálních bank, koruna pod tlakem

Postupné uklidnění trhů, tak by se dal shrnout uplynulý týden na finančních trzích. Probíhající boje mezi Ruskou federací a Ukrajinou sice nadále přispívají k nejistotě na akciových trzích, přesto se zdá, že by mohly mít tyto cenné papíry před sebou lepší období.

Přečíst článek

Američané jednají o embargu na ruskou ropu

Americká sněmovna pracuje na dalších legislativních možnostech, jak izolovat Rusko od světové ekonomiky, a jednou z variant je i zákaz dovozu ropy a energetických produktů z Ruska do USA, uvedla Pelosiová.

Náš návrh zákona zakáže dovoz ruské ropy a energetických produktů do Spojených států, zruší normální obchodní vztahy s Ruskem a Běloruskem a učiní první krok k tomu, aby byl Rusku odepřen přístup do Světové obchodní organizace,“ napsala Pelosiová v dopise adresovaném demokratům.

Podle Pelosiové hodlá Kongres tento týden v rámci souhrnného vládního zákona o financování schválit žádost administrativy prezidenta Joea Bidena o humanitární, vojenskou a ekonomickou podporu Ukrajiny ve výši deseti miliard dolarů.

Americký prezident Joe Biden se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem

USA zvažují zákaz dovozu ruské ropy. Evropa si to dovolit nemůže

Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena zvažuje zákaz dovozu ruské ropy. Podle zdroje z blízkého okolí amerického prezidenta nyní probíhají rozhovory s ekonomy ohledně dopadů na ekonomiku Spojených států a EU, upozorňuje server agentury Bloomberg.

Přečíst článek

Zlaté slitky

Kdo vsadil na zlato, může slavit. Cenný kov je v Česku nejdražší v historii

Zlato naplňuje povahu bezpečného přístavu v nejistých dobách. Jeho cena od začátku letošního roku vzrostla o více než 15 procent, v korunách se obchoduje dokonce nejdráž v historii. Daří se ale i ostatním drahým kovům, třeba palladium i platina si polepšují ještě výrazněji.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme