Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kdo vsadil na zlato, může slavit. Cenný kov je v Česku nejdražší v historii

Zlaté slitky
Pixabay
Lukáš Kovanda

Zlato naplňuje povahu bezpečného přístavu v nejistých dobách. Jeho cena od začátku letošního roku vzrostla o více než 15 procent, v korunách se obchoduje dokonce nejdráž v historii. Daří se ale i ostatním drahým kovům, třeba palladium i platina si polepšují ještě výrazněji.

Reklama

Cena zlata vyjádřená v českých korunách v pátek vystoupala na nejvyšší cenu v historii novodobé České republiky. Žlutý kov se prodával i za 46 210 korun za troyskou unci, vyplývá z dat Bloombergu. 

Cena zlata překonala dosavadní cenový rekord dosažený během obchodování dne 7. srpna 2020. Tehdy cena zlata vystoupala na bezmála 46 058 korun za troyskou unci. Trend zhodnocování zlata v koruně v pátek nezvrátila ani intervence České národní banky za silnější korunu.

Zlato a bitcoin, ilustrační foto

Válka pomáhá zlatu. Bitcoin se neukázal jako bezpečné útočiště, zatím

Válečný konflikt na Ukrajině ukázal, co investoři v turbulentních dobách považují za bezpečný přístav. Zlato jím je, bitcoin nikoliv.

Přečíst článek

Zlato zhodnocuje v důsledku intenzivní nervozity trhů, která nepolevuje už od čtvrtka minulý týden, kdy Rusko zahájilo svoji invazi na Ukrajinu. Od té doby zlato v korunách zhodnotilo o zhruba sedm procent. Od začátku letošního roku pak zlato v korunách přidává 15,3 procenta.

Reklama

Ostatní drahé kovy si ovšem polepšují ještě výrazněji. Paladium o bezmála 66 procent, platina o 23,8 procenta a stříbro o zhruba osmnáct procent.

Cena paladia v korunách se v pátek rovněž ocitla na svém korunovém vrcholu za období od roku 1993. Troyská unce se prodávala až za cenu bez patnácti korun odpovídající rovným 70 tisícům korun. Platina a stříbro zatím letos svůj historický korunový rekord nepokořily.

Drahým kovům se v prostředí vysoké nejistoty tradičně daří. Jsou historicky vnímány jako pojistka proti inflaci a také jako uchovatel hodnoty v čase válek či hladomorů.

Karel Růžička, ředitel Treasury v Trinity Bank

Bankéř Růžička: Válka povede k další inflaci. V Rusku čekám bankovní krizi

Energie, potraviny i výrobní kovy budou patřit k prvním komoditám, které budou dál výrazně zdražovat v důsledku války na Ukrajině. Navzdory tomu však centrální banky asi nebudou moci výrazněji zvyšovat sazby, myslí si šéf Treasury Trinity Bank Karel Růžička. Jak fungují bezprecedentní hospodářské sankce a k čemu povedou, vysvětluje zkušený bankéř v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Zlatu ale svědčí také zmrazení rezerv ruské centrální banky, k němuž se Západ bezprecedentně uchýlil v rámci sankcionování Ruska. Zlato představuje tu část ruských devizových rezerv, na niž zmrazení převážně nedosáhlo. Mnozí investoři do zlata tak sází na to, že ruská a některé další centrální banky – například čínská – do budoucna navýší dvé nákupy zlata do rezerv. To proto, aby snížily své vystavení dolaru a obecně aktivům západních zemí, jako je euro, případně dolarové či eurové vládní dluhopisy.

Zlato tak může z hlediska řady centrálních bank představovat aktivum, které nejen uchovává hodnotu, ale které také znemožňuje či omezuje dosah efekt zmrazení rezerv. 

Investice - ilustrační foto

Jak nechudnout za války. Nahoru jde bitcoin, komodity prožívají nejlepší éru za 50 let

Zatímco akciové trhy propadají kvůli nejistotě spojené s válečným konfliktem na Ukrajině, zájem investorů se obrací na alternativní aktiva typu kryptoměn. Kvůli hrozícímu nedostatku pak raketově stoupají ceny například výrobních kovů a dalších komodit.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

ilustrační foto

Ceny komodit se na trzích letos spíše zvyšují, jejich index přidal 5,5 procenta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme