Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putinův projev otřásl burzami, hlavní náraz ale teprve přijde

Putinův projev otřásl burzami, hlavní náraz ale teprve přijde
ČTK
Lukáš Kovanda

Ruské akcie i rubl se v pondělí v reakci na zásadní vystupňování konfliktu na Ukrajině mohutně propadly. Krok ruského prezidenta Vladimira Putina, který uznal dvě povstalecké republiky na východě Ukrajiny, citelně zvyšuje riziko v celé oblasti. To stahuje dolů jak ruská, tak ukrajinská aktiva. Ve Spojených státech se v pondělí kvůli svátku neobchodovalo.

Reklama

Během televizního vystoupení ruského prezidenta Vladimira Putina, v němž hlava státu oznámila, že uznala samostatnost separatistických regionů na východě Ukrajiny a s vůdci Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky podepsala dohody o spolupráci, se ruské akcie propadly až o osmnáct procent. Stalo se tak v rámci večerního obchodování po skončení řádných burzovních hodin. Během nich se stěžejní ukazatel moskevské burzy, index MOEX, propadl o takřka jedenáct procent. Jedná se o jeho nejvýraznější pokles od anexe Krymu v březnu 2014.

Rubl se vůči dolaru propadl o více než tři procenta, na nejslabší úroveň od listopadu 2020. Citelně oslabil také vůči české koruně. Vůbec poprvé v historii se dnes koruna prodává za 3,7 a více rublu. V roce 2002 mezi oběma měnami panoval kurs 1:1, od té doby ruská měna trendově vůči koruně oslabuje, až právě na svoji dnešní historicky nejslabší úroveň.

Bloomberg

Vladimir Putin

Ruská burza prudce padá, mohou za to spekulace o mrtvých

Nejhorší den od finanční krize zažívají ruské akcie, padá i rubl.

Přečíst článek

Burzy zapláčou, investoři se stáhnou do bezpečných přístavů

Nelze ale očekávat, že by koruna zůstala vůči citelnému zvýšení rizika imunní. Naopak. Pokud nepočítáme rubl a ukrajinskou hřivnu, patří mezi měny, jež jsou vůči vystupňování konfliktu zranitelné vůbec nejvíce, vedle polského zlotého nebo maďarského forintu. Vůči euru ale koruna zatím ztrácí poměrně nepatrně. V úterý lze ovšem očekávat výraznější oslabení, až se rozjede obchodování na klíčových devizových trzích. Stejně tak je třeba počítat s propadem akciových trhů všude po světě. Naopak dařit by se mělo tradičním bezpečným útočištím, jako je dolar, americké dluhopisy, švýcarský frank nebo zlato.

Pravděpodobnost bankrotu Ruska během příštích pěti let stoupla na přibližně dvacet procent, nejvýše od roku 2016, vyplývá z cenových pohybů na trhu s pojištěním proti platební neschopnosti. Trhy totiž začínají započítávat výrazné zhoršení finanční pozice Ruska vlivem předpokládaných razantních sankcí Západu vůči němu, jež mohou nabýt i podoby odstřižení od mezinárodního platebního systému SWIFT, jejž kontroluje Západ.  

Bezprostředně však Rusku nahrává vývoj na trhu s ropou. Ta vlivem dnešního Putinova kroku citelně zdražuje na nejvyšší úroveň od roku 2014. Barel Brentu se v pondělí večer středoevropského času prodával až za 97,30 dolaru za barel. Rusko z vysokých cen ropy profituje, neboť představuje klíčového světového čistého vývozce ropy. Nyní nelze vyloučit, že už zítra cena ropy přesáhne psychologickou úroveň 100 dolarů za barel a následně může jít ještě citelně výše. Na obzoru je tak možné zdražení benzínu a nafty v ČR na historická maxima, na ceny kolem 40 korun za litr. 

Ruské tanky

Na Ukrajině se zvýšila intenzita bojů, rebelové mobilizují, napětí stoupá

Napjatá situace kolem Ukrajiny se v sobotu ještě o poznání vyhrotila. Proruští rebelové na východě země vyhlásili všeobecnou mobilizaci, zesílila intenzita střetů mezi povstalci a ukrajinskými silami, Ukrajinská armáda ohlásila dva mrtvé vojáky, Rusko testovalo strategické jaderné zbraně. Západní země se obávají, že každým dnem může vypuknout největší konflikt v Evropě nejméně od válek v bývalé Jugoslávii a Čečensku v 90. letech minulého století.

Přečíst článek

Reklama

Související

Absurdita války na Ukrajině: Rubl je nejsilnější za sedm let

Absurdita války na Ukrajině: Rubl je nejsilnější za sedm let. Zde jsou důvody proč

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme