Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Válka hatí plány centrálních bank, koruna pod tlakem

ropa brent, ilustrační foto
iStock
Kryštof Míšek

Postupné uklidnění trhů, tak by se dal shrnout uplynulý týden na finančních trzích. Probíhající boje mezi Ruskou federací a Ukrajinou sice nadále přispívají k nejistotě na akciových trzích, přesto se zdá, že by mohly mít tyto cenné papíry před sebou lepší období.

Reklama

Válka na Ukrajině pokračuje. Ministr zahraničí Lavrov otočil s tím, že by Rusové mohli jednat o příměří. Vzhledem k tomu, že se proti Ruskému útoku na Ukrajinu staví celý vyspělý svět a řada společností ukončuje své kontrakty s ruskými společnostmi, lze očekávat, že hlasy volající po změně politického směru by v Ruské federaci mohly být víc slyšet.

V tomto prostředí by mohly být investičně zajímavé silné a významné společnosti, jako je plynárenský Gazprom. Ceny kolem jednotek dolarů jsou tak nízké, že prakticky ukazují na bankrot firmy. Nicméně v případě Ukrajiny je stále velmi těžké odhadnout, jestli se jedná o dlouhodobý nebo krátkodobý válečný konflikt.

Ropné embargo?

Američané přišli s tím, že uvažují o embargu na dovoz Ropy, ale to se tak trochu již děje, když o nákup ropy Ural nejde prodat ani s výraznou slevou proti trhu. Tato prohlášení a spekulace zvyšují cenu ropy Brent na úrovně kolem 110 dolarů za barel, ropa se tak nachází na 10letých maximech a nic nenasvědčuje tomu, že by zde nemohla vydržet a případně ještě posílit.

Co to udělá s inflací ve vyspělých ekonomikách, nechám na čtenářích, ale cíle centrálních bank se tím dostávají znovu pod tlak. Ruská centrální banka v reakci na sankce západu (odpojení SWIFT a zmrazení rezerv) zvýšila úrokové sazby nad 20 procent, ale pádu rublu vůči euru nebo dolaru tím nezabránila. Ten se tak ocitnul na úrovních kolem 110 až 120 za dolar. V příštích týdnech bude muset hlavní měnová autorita v Rusku dále intervenovat na trhu, aby rublu zachovala alespoň nějakou hodnotu.

Utáhnout měnovou politiku bude těžké

Vypuknutí konfliktu si všímají všechny centrální banky ve světě, které se chystaly letos zahájit utahování své dlouho uvolněné monetární politiky za účelem stimulace ekonomiky po pandemii. Guvernér Fed Powell v této věci měl ve středu slyšení před sněmovním výborem pro finanční služby, kde uvedl, že banka počítá s růstem úrokových sazeb tento měsíc, a to navzdory probíhajícímu konfliktu na Ukrajině.

Zara v Rusku zavírá.

Ani židle z Ikea, ani triko ze Zary. Firem, které zastavují prodej v Rusku, stále přibývá

Každý den přibývá další zboží, které si Rusové kvůli Putinově invazi na Ukrajinu nekoupí. Americké a evropské řetězce ve snaze dát najevo svůj postoj ukončují prodej v celém Rusku. Ty, které tak ještě neučinily, jsou naopak terčem kritiky na sociálních sítích. Kvůli obavě ze znehodnocení rublu tak ruští občané vzali některé prodejny útokem, upozorňuje server agentury Bloomberg.

Přečíst článek

Zvýšení sazeb je podle něj v souladu s vývojem na trhu práce a růstem inflace v posledních měsících. Signálem pro býky by mohlo být - byť pozdější - snižování rozvahy. On sám chce hlasovat pro zvýšení sazeb o 25 bazických bodů. "V krátkodobém horizontu zůstává dopad invaze na Ukrajinu, sankcí a nadcházejících událostí na americkou ekonomiku vysoce nejistý,“ uvedl Powell.

Forexová jatka

Ozbrojený konflikt na východě Evropy zasáhl všechny měny v regionu. Česká koruna stejně jako ostatní měnové páry regionu jsou pod tlakem úprku do dolaru a dalších bezpečných přístavů. Domácí měna tedy skokově depreciovala na úrovně až na dohled 26 EUR/CZK. Pokud bude nejistota v regionu přetrvávat, můžeme se ocitnout také na vyšších úrovních. Jedná se o jednoznačně negativní zprávu pro strategii ČNB, která skrze kanál zpevnění koruny chtěla potlačit inflaci v domácí ekonomice.

Oslabení koruny probíhalo také na páru s americkým dolarem, kde se „kačka“ ocitla na úrovních 23 korun za dolar, což také jsou úrovně, kde se trh dlouho nepohyboval. V rozhovoru pro HN bankéř Holub uvedl: „Z pohledu ČNB je důležité zachovat víru, že současná inflační epizoda je dočasná a že centrální banka dělá kroky, které mají inflaci zkrotit. Pokud si tuto víru zachováme, tak rok 2023 bude už pozitivní jak z hlediska cenového vývoje, tak z hlediska ekonomického růstu.“

To vskutku ukazuje, že bankéři počítají s tím, že se jedná o krátkodobou epizodu, která nebude mít na domácí ekonomiku delší dopad. Z mého pohledu je to značně optimistické, čekám spíše nabourání dosavadních inflačních očekávaní spotřebitelů a firem směrem nahoru po delší dobu.

Sídlo vedení amerického Federálního rezervního systému (Fed) ve Washingtonu

Týden tradera: Akcie kvůli Ukrajině a inflaci nabraly styl horské dráhy

Trhy zažívají jízdu jak na horské dráze. Hrozba konfliktu na Ukrajině a vysoká inflace, která zvyšuje pravděpodobnost tvrdé reakce centrálních bank ve vyspělém světě, se podepisují pod volatilním obdobím na amerických a evropských akciových trzích. A jaké byly hlavní události uplynulého týdne na trzích? Co přinesl zápis béžové knihy Fedu? Dochází nyní k významné konsolidaci v sektoru polovodičů?

Přečíst článek

Sberbank

Týden tradera: Medvědi vládnou trhům. Na efekt sankcí Západu se čeká

Do akciových trhů se naplno zakousli medvědi. A to zejména ti ruští. Ruská hrozba Ukrajině se nakonec bohužel potvrdila a podle očekávání přinesla na trhy bouři dalších výprodejů a volatility. Noční útok na Ukrajinu přinesl nové otazníky ve vztahu k ekonomickému oživení ve světě a stavu sílící inflace, což se projevilo v nejistotě investorů napříč trhy.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nord Stream 2

Němci se bojí války na Ukrajině. Hrozí jim dramatická inflace, což politiky tlačí ke zdrženlivosti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme