Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

USA zvažují zákaz dovozu ruské ropy. Evropa si to dovolit nemůže

Americký prezident Joe Biden se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem
ČTK
Petra Jansová
pej

Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena zvažuje zákaz dovozu ruské ropy. Podle zdroje z blízkého okolí amerického prezidenta nyní probíhají rozhovory s ekonomy ohledně dopadů na ekonomiku Spojených států a EU, upozorňuje server agentury Bloomberg.

Reklama

Zákaz dovozu ruské ropy řešili američtí zákonodárci už na začátku týdne, to ale ještě Bílý dům tuto variantu kategoricky odmítal. „Naším a prezidentovým cílem je maximalizovat dopady na ruskou ekonomiku a zároveň minimalizovat dopady na USA a jejich spojence,“ uvedla tisková mluvčí Bílého domu Jen Psaki ve čtvrtek.

Pod vlivem sílícího tlaku Kongresu a nekončící války v Ukrajině ale teď Bidenova administrativa tuto sankci začíná zvažovat. Tvrdí to zdroje blízké Bílému domu, na které se odkazuje Bloomberg.

Pšenice, ilustrační foto

Válka na Ukrajině odpálí světové ceny potravin. V některých zemích to může být obrovský problém

Tento týden vstoupí do historie burzovního obchodování. Cena pšenice na burze v Chicagu během něj stoupla o více než 40 procent. Důvodem je válka na Ukrajině, která dramaticky ztenčuje světové zásoby obilovin. Ceny potravin přitom už v únoru, ještě před ruskou invazí na Ukrajinu, vystoupaly k historickému rekordu, jak vyplývá ze včerejší pravidelně zprávy OSN k cenám potravin ve světě.

Přečíst článek

Demokratický senátor Joe Manchin ze západní Virginie a republikánská senátorka za Aljašku Lisa Murkowski už představili v souvislosti se zablokováním dovozu ruského plynu a ropy patřičné zákony. K této legislativní snaze se připojila i předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Americký prezident Joe Biden je ohledně návrhu zákona v kontaktu se zmiňovaným senátorem Manchinim.

Zákaz ruské ropy bude mít citelný dopad na spotřebitele, menší na ruskou ekonomiku

Ekonomičtí poradci Bílého domu ale upozorňují před možnými následky. Zákaz by se nejvíce projevil dalším zdrražováním benzínu. Na druhé straně by ale nebyl tak zásadním pro ekonomiku Ruska. 

„Jakákoli omezení by dopadla především na amerického spotřebitele, Rusové si totiž ihned najdou odbyt v Číně a v Indii,“ upozornil David Wech, hlavní ekonom analytické společnosti Vortexa.

„Zatím zkoumáme možnosti jak snížit spotřebu ruské ropy a plynu, ale zároveň zachovat stabilitu dodávek energie,“ dodala Cecilia Rouse, předsedkyně ekonomických poradců Bílého domu. 

Vědci objevili nový způsob produkce biopaliv

Palivo pro auta vyrobené ze slunce, vzduchu a vody? Vědci říkají, jak na to

Evropa hledá náhradu za ruský zemní plyn a ropu. Možná by mohly pomoci nové technologie – třeba palivo vyrobené fotosyntézou v továrně. A vůbec to nemusí být úplné sci-fi.

Přečíst článek

Analytikové Anna Wongová a Tom Orlik z Bloomberg Economics odhadují, že Spojené státy by při zachování současné úrovně těžby, kdy mají v provozu kolem 500 ropných vrtů, mohly dovoz ruské ropy velmi jednoduše nahradit. Závislost USA na ruské ropě a ropných produktech není nijak zásadní, tvoří pouze tři procenta ze všech dodávek ropy a osm procent topného oleje pochází z Ruska. 

Wongová a Orlik nicméně očekávají, že po zavedení amerických sankcí proti ruské ropě by ke stejnému kroku přistoupila i Evropa, což by podle nich vyvolalo zdražení energií a zřejmě i zpomalení růstu obou ekonomik. 

Louis Vuitton

Rusové si již luxus nekoupí. Končí tam Louis Vuitton i Gucci

Krátce po vypuknutí konfliktu se luxusní móda a doplňky staly oblíbeným cílem ruských boháčů. Snažili se utratit co nejvíc rublů, než ruská měna spadla o desítky procent.

Přečíst článek

Zlaté slitky

Kdo vsadil na zlato, může slavit. Cenný kov je v Česku nejdražší v historii

Zlato naplňuje povahu bezpečného přístavu v nejistých dobách. Jeho cena od začátku letošního roku vzrostla o více než 15 procent, v korunách se obchoduje dokonce nejdráž v historii. Daří se ale i ostatním drahým kovům, třeba palladium i platina si polepšují ještě výrazněji.

Přečíst článek

Reklama

Související

Americký prezident Joe Biden

Únava z války. Američané nenávidí Bidena a další pomoc Ukrajině již nejspíš neprojde

Přečíst článek
Třetí se směje. Čína díky západním sankcím ušetřila miliardy při nákupu ropy

Třetí se směje. Čína ušetřila díky západním sankcím miliardy dolarů při nákupu ropy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme