Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Energetický Holding Malina je v úpadku. Tisícům zájemců o fotovoltaiku dluží 1,4 miliardy

Energetický Holding Malina je v úpadku. Dluží 1,4 miliardy.
ČTK

Společnost Energetický Holding Malina, o jejíchž praktiky se zajímala policie i politici, je v úpadku. Rozhodl o tom Městský soud v Praze, který tak vyhověl insolvenčnímu návrhu firmy. Podle údajů v insolvenčním rejstříku dluží holding téměř čtyřem tisícům klientů toužících po fotovoltaice 1,4 miliardy korun.

Reklama

Energetický Holding Malina, který má problémy se zajištěním velkého množství zakázek na fotovoltaiku, je v úpadku. Rozhodl o tom insolvenční soud. Ten zároveň určil insolvenčního správce, kterým bude Insolvenční agentura se sídlem v Karlových Varech. První schůzka věřitelů se pak uskuteční 29. srpna. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku, upozornil na to server Seznam Zprávy.

Holding žádá o reorganizaci

Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení s Energetickým Holdingem Malina v úterý. Učinil tak na návrh samotné společnosti, která chce požádat o povolení k reorganizaci firmy. "Malina má podle nás největší šanci dokončit zakázky klientů v modelu reorganizace, pokud její věřitelé schválí reorganizační plán, který společnost připravuje," uvedl Petr Sochora, který vede tým externích poradců vedení firmy.

Bankrotů v Česku ubylo. Firmy mohou pořád ještě sahat do rezerv

Bankrotů v Česku ubylo. Firmy mohou pořád ještě sahat do rezerv

Počet bankrotů v Česku byl v dubnu nejnižší od prosince 2020. Krach vyhlásilo 44 společností, oproti březnu o 18 méně. Počet vyhlášených bankrotů podnikatelů klesl meziměsíčně o 91 na 398. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau.

Přečíst článek

Soud po zahájení řízení vyzval všechny věřitele, aby přihlásili své pohledávky. Na ty mají nyní čas do dvou měsíců od dnes publikovaného usnesení o úpadku.

Společnost ve svém návrhu přiznala závazky, které zahrnují i vybrané zálohy, ve výši téměř 1,4 miliardy korun. Částka se však podle holdingu bude postupně snižovat s předáváním rozpracovaných zakázek. Celkem má Malina podle návrhu vybrané zálohy od 3777 lidí.

O firmu se zajímá i policie

Majoritním vlastníkem holdingu je Cyril Regner, menšinovým majitelem je současný předseda představenstva Jan Urban. Podnik zaměstnává kolem 135 lidí. Za minulý rok byla společnost ve ztrátě přes 186 milionů.

Koncem dubna zveřejnili Piráti výsledky vlastní analýzy, podle které firma vybrala od klientů zálohy zhruba za 1,5 miliardy korun, ale asi 40 procent zakázek nesplnila. Podle dřívějších informací médií postup Energetického Holdingu Malina prověřuje policie. 

e-shop

E-shop Mamut dluží skoro dvě miliardy, podal na sebe insolvenční návrh

Pražská firma Mammoth, provozující e-shop s elektronikou Mamut, dluží asi 1,96 miliardy korun. Podala na sebe insolvenční návrh, ve kterém žádá soud o vyhlášení konkurzu. Vyplývá to z údajů zveřejněných v insolvenčním rejstříku, na které upozornil server HN.cz. Firma uvádí, že se do problémů dostala, když jí přestali hradit závazky odběratelé zboží. Peníze Mammoth dluží hlavně dodavatelům elektroniky, většinu dluhů ale zpochybňuje. Některé zboží podle firmy možná nebylo vůbec dodáno, prověřuje to podle Mammothu policie.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme