Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

E-shop Mamut dluží skoro dvě miliardy, podal na sebe insolvenční návrh

e-shop
Pixabay
 ČTK

Pražská firma Mammoth, provozující e-shop s elektronikou Mamut, dluží asi 1,96 miliardy korun. Podala na sebe insolvenční návrh, ve kterém žádá soud o vyhlášení konkurzu. Vyplývá to z údajů zveřejněných v insolvenčním rejstříku, na které upozornil server HN.cz. Firma uvádí, že se do problémů dostala, když jí přestali hradit závazky odběratelé zboží. Peníze Mammoth dluží hlavně dodavatelům elektroniky, většinu dluhů ale zpochybňuje. Některé zboží podle firmy možná nebylo vůbec dodáno, prověřuje to podle Mammothu policie.

Reklama

Mammoth v insolvenčním návrhu píše, že dluží 50 věřitelům skoro dvě miliardy. Závazky za zhruba 544 milionů jsou už více než 30 dní po splatnosti, z toho 46 milionů dokonce přes tři měsíce po splatnosti. Většinu dluhů má Mammoth vůči společnostem T-Mobile a J&T Leasing, od kterých odebíral elektroniku. Mammoth část zboží prodával či pronajímal dalším firmám, které ale podle provozovatele e-shopu přestaly loni na podzim za zboží platit a od začátku letošního března s Mammothem nekomunikují.

Jiří Hlavenka, investor a miliardář

Buzz kolem ChatGPT nechápeme, říká miliardář Hlavenka i třiadvacetiletý podnikatel

Brno a nadšení pro fajn lidi a nápady svedly dohromady dva investory dvou generací, kteří skrze Jinej fond podporují nadějné projekty. Spoluzakladatelé fondu, zkušený investiční matador a miliardář Jiří Hlavenka a ve své době vůbec nejmladší český podnikatel Jan Sláma, společně investovali do startupů v jejich nejranější fázi rozvoje desítky milionů korun. Jak dobře šlape tato synergie zkušeností a mladého elánu? Kde vidí investiční příležitosti? A proč se čeští startupisté oproti těm ze Západu drží víc při zemi, prozrazuje investorské duo v dalším díle seriálu Young Money Patrika Borýska.

Přečíst článek

Přestože Mammoth tvrdí, že se do problémů dostal kvůli neplacení firem za zboží, které jim prodal či pronajal, zároveň popírá své dluhy za toto zboží vůči T-Mobile a J&T Leasing celkem za 1,86 miliardy. Tvrdí, že dodávky zboží byly pouze fiktivní, a část pohledávek T-Mobile a J&T Leasing proto bude zpochybněna. „Z dokumentů, které má dlužník (firma Mammoth, pozn. red.) k dispozici, totiž vyplývá, že zboží nemuselo být dlužníkovi vůbec dodáno, a není tak jisté, zda závazky dlužníka tak, jak tvrdí dlužníkovi věřitelé, skutečně existují, nebo jsou jen závazky zdánlivými, nebo zda existují v tvrzené výši,” píše Mammoth v insolvenčním návrhu.

Provozní zisk majitele Datartu loni klesl pod miliardu

Provozní zisk majitele Datartu loni klesl pod miliardu

Tržby zlínské skupiny HP Tronic loni meziročně vzrostly o pět procent na 25,3 miliardy korun. Provozní zisk EBITDA (před započtením daní, úroků a odpisů) činil 942 milionů korun, proti roku 2021 klesl v důsledku neočekávané ekonomické a mezinárodní situace o 350 milionů korun. Součástí skupiny je maloobchodní prodejce spotřební elektroniky Datart i výrobce Eta.

Přečíst článek

Mluvčí T-Mobile Patricie Šedivá ale serveru HN.cz řekla, že Mammoth plnění dodávek od T-Mobilu průběžně potvrzoval předávacími protokoly, ze kterých nevyplývala žádná pochybnost. „T-Mobile si je svojí pozicí pozicí jednoznačně jistá,” uvedla Šedivá. Podle mluvčí si operátor pohledávku nechal potvrdit renomovanou auditorskou společností. J&T Banka se podle HN.cz k situaci nevyjádřila a mediální zástupkyně firmy Mammoth Aneta Havlová serveru sdělila, že nebude poskytovat informace nad rámec insolvenčního podání.

Majitelka firmy Unuodesign Petra Plemlová (vlevo) prodala 70 procent své firmy investičnímu fondu ze svěřenských fondů expremiéra Andreje Babiše

Babišův Hartenberg koupil táborskou textilku

Investiční fond Hartenberg Holding ze svěřenských fondů expremiéra Andreje Babiše koupil táborskou textilní firmu Unuodesign. Ta vyrábí dětské oblečení a prodává látky. Fond získal majetkový podíl 70 procent. Vyplývá to z informací v obchodním rejstříku. Výši akvizice v něm firmy neuvedly.

Přečíst článek

Firma Mammoth navrhuje Městskému soudu v Praze, aby byl vůči ní vyhlášen konkurz. Jedná se o likvidační řešení úpadku, kdy se rozprodá majetek dlužníka. Přitom však sama společnost Mammoth v insolvenčním návrhu píše, že má movitý majetek pouze za 34 milionů. Zbytek majetku firmy tvoří hlavně závazky jiných společností vůči Mammothu za dodané zboží za 2,1 miliardy. Tyto pohledávky jsou ale podle Mammothu pravděpodobně nedobytné.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Maloobchodní firma Casino prodloužila dobu pro zahájení smírčího řízení

Zadlužený francouzský řetězec spoluvlastněný Křetínským bojuje o smír s věřiteli

Přečíst článek
Sberbank

Úvěrové portfolio Sberbank je k mání. Insolvenční správkyně ho nabízí bankám

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme