Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Věřitelé odsouhlasili reorganizaci fondu WCA, který dluží stamiliony. Myslí to poctivě, míní

Věřitelé odsouhlasili reorganizaci fondu WCA, který dluží stamiliony. Myslí to poctivě, míní.
ČTK
 ČTK

Věřitelé zkrachovalého alternativního fondu WCA International hlasovali pro reorganizaci společnosti. Pro způsob řešení úpadku reorganizací hlasovalo 58,97 procenta přítomných věřitelů. Schůze věřitelů rozhodla i o odvolání dosavadního insolvenčního správce JK Insolv a jmenování nového insolvenčního správce Jaroslava Brože, uvedl zástupce věřitelů Petr Veselý z advokátní kanceláře Žižlavský. Do fondu WCA International investovalo přes 5000 lidí více než dvě miliardy korun.

Reklama

Reorganizace prošla podle Veselého navzdory vyjádřeným obavám státní zástupkyně, že dlužník může návrhem na povolení reorganizace sledovat nepoctivý záměr, snahu o prodlužování insolvenčního řízení a vyvádění majetku z personálně propojené společnosti WCA Holding, do které směřovaly stovky milionů korun investorů dlužníka. Prozatímní věřitelský výbor přijal jednomyslně usnesení, že dlužník návrhem na povolení reorganizace sleduje nepoctivý záměr, dodal.

NWT chce reorganizaci řešit prodejem majetku i odložením splatnosti dluhů

Prodej majetku i odložení splatnosti dluhů. Firma NWT aktualizovala svůj reorganizační plán

Inovační společnost NWT z Hulína na Kroměřížsku chce svou insolvenci vyřešit prodejem části podniku, prodejem majetku, prominutím části pohledávek či odložením jejich splatnosti. Plán budou věřitelé schvalovat na schůzi na konci srpna.

Přečíst článek

Městský soud v Praze poslal koncem února fond WCA International do konkurzu. WCA International uvedla letos v lednu v rejstříku, že se chce pokusit o reorganizaci, tedy o pokračování fungování fondu. Podle Veselého by jedinou činností firmy mohlo být vymáhání pohledávek, které má WCA vůči různým firmám a lidem. Advokát ale uvedl, že podstatná část peněz investovaných do WCA skončila u lidí spojených s vedením fondu.

Firma má prý jen jedno Audi bez techničáku

Konkurz je likvidační způsob řešení úpadku, kdy se rozprodá majetek dlužníka. WCA v prohlášení z ledna uvedla jako svůj jediný hmotný majetek jedno osobní auto Audi A8 bez technické kontroly. Také zveřejnila seznam půjček, které poskytla různým firmám a lidem – od výrobců nábytku až po spisovatelku, které činily desítky až stovky milionů korun. Zároveň uváděla, že se chce pokusit o reorganizaci, která by znamenala, že se budou dluhy firmy hradit výnosy z její další činnosti.

Rastislav Velič, majitel Arca Investment

Přepracovaný plán reorganizace věřitelé Arca Investments odmítli

Věřitelé Arca Investments v úterý neschválili přepracovaný plán na reorganizaci zkrachovalé společnosti. Výsledek bude muset ještě potvrdit soud. Vrchní soud v Praze zrušil schválení předchozího plánu reorganizace Arca Investments už v únoru. Plán totiž podle soudu diskriminoval část věřitelů a měl i další vady.

Přečíst článek

Asociace pro transparentnost investičního trhu již dříve k insolvenci WCA uvedla, že jde o takzvaný alternativní fond. Tyto fondy jsou evidovány u České národní banky, která však nad jejich činností nevykonává dohled. Alternativní fondy nesmějí nabízet své služby a produkty veřejně a měly by cílit na kvalifikované investory. „Vzhledem ke struktuře a počtu klientů se domníváme, že společnost WCA dlouhodobě porušovala zákon a mohla se dopouštět trestného činu neoprávněného podnikání," míní asociace.

WCA International není jediným fondem, který po krachu zanechal tisíce nespokojených klientů s investicemi v řádu stovek milionů až miliard korun. Třeba firma Growing Way, kterou poslal Městský soud v Praze do konkurzu v prosinci 2021, připravila podle policie podvodem asi 4000 lidí o 1,5 miliardy korun.

Soud vyhlásil v červnu 2023 úpadek společnosti ROSA market, která provozuje síť prodejen ENAPO.

Prodejen v menších městech zase ubude. Síť samoobsluh ENAPO zkrachovala

Brněnský krajský soud vyhlásil úpadek společnosti Rosa market z Kroměříže, která provozuje síť prodejen se smíšeným zbožím ENAPO. Vyplývá to z údajů v insolvenčním rejstříku. Firma na sebe minulý týden podala insolvenční návrh, žádala v něm povolení reorganizace, protože se dostala do platební neschopnosti. Podle insolvenčního návrhu má závazky přesahující 430 milionů korun, z toho závazky po splatnosti zhruba 130 milionů korun. Firma zaměstnává tisícovku lidí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Unijní fondy nezajímají jen státy, ale i zločince a mafii, říká šéfka evropských žalobců Laura Kövesiová

Unijní fondy nezajímají jen státy, ale i zločince a mafii, říká šéfka evropských žalobců. Jde o miliardy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme