Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bankrotů v Česku ubylo. Firmy mohou pořád ještě sahat do rezerv

Bankrotů v Česku ubylo. Firmy mohou pořád ještě sahat do rezerv
Pixabay
 ČTK

Počet bankrotů v Česku byl v dubnu nejnižší od prosince 2020. Krach vyhlásilo 44 společností, oproti březnu o 18 méně. Počet vyhlášených bankrotů podnikatelů klesl meziměsíčně o 91 na 398. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau.

Reklama

„Zatímco v předchozích třech měsících zbankrotovalo vždy přes 60 firem, v dubnu to bylo zhruba o třetinu méně. Je to dáno i tím, že na duben připadly velikonoční svátky, během kterých úřady nejsou aktivní. I tak jde v dlouhodobém porovnání o velmi nízký počet. Před deseti lety bylo běžné, že bankrotovalo více než sto firem měsíčně,” uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Letos v dubnu bylo zároveň podáno 105 návrhů na bankrot firem, o 24 více než v březnu. Počet návrhů na bankrot podnikatelů proti předchozímu měsíci klesl o 87 na 439.

Po kolapsu několika bank přetrvávají obavy z amerického bankovního sektoru.

Další kolo bankovní paniky. Roztáčejí ho sociální sítě, akcie amerických bank padají

V USA se rozjíždí další kolo bankovní paniky, živí ji vydatně i fámy na sociálních sítích. Banky ale těžce nesou též další zvýšení základního úroku centrální banky, k němuž došlo včera, píše hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Kolísání počtu bankrotů v průběhu roku je podle Kameníčkové běžné. Klesající počet bankrotů naznačuje, že firmy mají stále ještě dostatečné rezervy na to, aby se vyrovnaly s nepříznivými ekonomickými podmínkami.

Nejvíce firemních bankrotů bylo v dubnu vyhlášeno v Praze (19) a v Jihomoravském kraji (7). Naopak žádný bankrot firmy nebyl vyhlášen v Libereckém a Plzeňském kraji. Mezi podnikateli bylo nejvíce bankrotů v Moravskoslezském (57) a v Ústeckém kraji (55). Nejméně pak ve Zlínském a Pardubickém kraji (shodně 13).

Dominují obchod a stavebnictví

V rámci odvětví bylo nejvíce firemních bankrotů vyhlášeno v obchodu, a to celkem devět, ve zpracovatelském průmyslu osm a ve stavebnictví sedm. Mezi podnikateli se nejvíce bankrotů objevilo ve stavebnictví (109) a v obchodu (67).

Mezi největší společnosti, u kterých byl v dubnu vyhlášen bankrot, patří Masoprodej z Horní Lidče nebo pražský maloobchod Mammoth. U obou společností byl v dubnu vydán insolvenční návrh a také vyhlášen bankrot. V prvním případě byl návrh podán zaměstnanci, zatímco v druhém přímo firmou.

„Společnost Mammoth byla založena už v roce 1991 a ještě před nedávnem bylo její hospodaření v pořádku. Problém nastal až s rozšířením oblasti podnikání o prodej mobilních telefonů na leasing,” upřesnil vedoucí datového oddělení portálu www.informaceofirmach.cz Jan Cikler.

Jozef Partika, obchodní ředitel, Michal Straka, specialista, Energetický Holding Malina

Malina Group vyhlásil insolvenci. Jde o miliardu

Společnost, o jejíchž praktiky se zajímala policie i politici, podala k Městskému soudu v Praze insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení reorganizace společnosti. Podle odhadů Malina Group vybrala od klientů toužících po fotovoltaice více než miliardu korun.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sberbank

Věřitelé zkrachovalé Sberbank se dočkali. Komerční banka začíná vyplácet pohledávky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme