Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ekonomiky zemí v Perském zálivu zažívají zlaté časy

saúdskoarabský princ Valíd Bin Talál
ČTK
Zdeněk Pečený

Státy vyvážející energetické suroviny letos díky vysokým cenám těchto komodit čekají rekordní ekonomický růst. Ten podporuje i silný nemovitostní trh.

Reklama

Letošní rok se stává rokem hojnosti pro blízkovýchodní vývozce energetických surovin. Předpokládá se, že saúdská ekonomika letos podle očekávání Mezinárodního měnového fondu poroste o 7,6 procenta, což je jedno z nejrychlejších temp na světě. Menším státům Perského zálivu pomohou nečekané příjmy ke splacení části dluhů a doplnění kapitálu ve svých suverénních fondech. Dokonce i dysfunkční země, jako je Irák, by měly letos hospodařit s rozpočtovým přebytkem.

Spojené arabské emiráty, a především tamní druhý největší emirát Dubaj, či Katar těží nejen z vysokých cen energií. Profitují také ze sankcí a geopolitických rozvratů, které ženou nahoru tamní nemovitostní trhy. Daří se i lokálním burzám. Dubajský akciový trh letos vzrostl o devět procent a rijádská burza posiluje o dvě procenta. Pro porovnání: americké akcie od počátku roku ztrácejí 25 procent.

Také podle nejnovější zprávy Světového ekonomického fóra (WEF) má region letos dobře našlápnuto. WEF uvádí, že 71 procent expertů předpokládá lepší než očekávaný hospodářský růst v regionu Blízkého východu a severní Afriky (MENA). V Evropě lepší než očekávaný růst letos čeká jen 14 procent expertů WEF.

Konkurence ztrácí lesk

Ještě předtím, než Rusko napadlo Ukrajinu, byla Dubaj v dobré pozici, aby mohla nadále růst jako finanční centrum v době, kdy jeho zavedené rivaly skližují obtíže.  Hongkong je stále méně atraktivní, protože upadá více pod čínský vliv. Navíc trpěl přísnými covidovými restrikcemi. Mezitím Londýn od Brexitu také ztratil svůj lesk, a navíc již nevítá ruský kapitál. Dubaj je posledním finančním centrem, kde téměř každý může obchodovat s kýmkoliv.

Nejzřetelněji je to vidět na dubajském trhu s nemovitostmi. Rusové jen v první polovině letošního roku koupili v Dubaji dvakrát tolik domů než za celý loňský rok. Realitní společnost Betterhomes říká, že byli čtvrtou největší skupinou kupujících. Ještě v roce 2021 tvořili až devátou nejpočetnější skupinu kupujících.

Mezitím v Kataru v letech 2015 až 2020 vzrostl podíl realitního sektoru na hospodářství na 18 procent a snížil tak závislost malého poloostrovního státu na vývozu nerostného bohatství, především zemního plynu. „Nadcházející a stávající developerské projekty v zemi poskytují investorům lukrativní příležitosti“, uvedla o Kataru nedávná zpráva společnosti IPA Qatar a poradenské EY. V Dubaji v roce 2020 přispěl realitní sektor k růstu HDP 8,2 procenta. Nižší číslo než v Kataru je dáno vyšším podílem příjmů z turismu na dubajské ekonomice.

Bankomat v kanceláři

Mezinárodní bankovní omezení vůči ruskému kapitálu se v Dubaji nezdají žádnou překážkou k nákupu bytů a domů. Jeden realitní makléř údajně nainstaloval ve své kanceláři bankomat, aby usnadnil hotovostní transakce, píše magazín The Economist. V emirátských přístavech kotví desítky ruských jachet a soukromé tryskáče oligarchů zaměstnávají malé dříve málo využívané letišti jižně od Dubaje.

Nadnárodní firmy přesunuly své operace z Moskvy do Dubaje. Příkladem jsou banky Goldman Sachs či Bank of America. Komoditní firmy zvažují přesun ze Švýcarska, které má se připojit k sankcím EU vůči Rusku, píše The Economist. Ve východním emirátu Fudžajra stále více firem podniká v arbitrážním byznyse. Překupníci tam mohou nakupovat ruskou ropu s výraznou slevou oproti trží ceně. Tu následně zpracují a hotové výrobky pak prodají za tržní cenu. To vše je možné díky neutrálnímu postoji Spojených arabských emirátů k válce na Ukrajině. Přestože je dlouholetým západním spojencem, odmítla se připojit k sankcím vůči Rusku vedeným Západem.

Singapur

Singapur se stal největším finančním centrem Asie. Praha kraluje střední a východní Evropě

Singapur předběhl Hongkong a stal se podle aktuální analýzy Global Financial Centers Index největším finančním centrem Asie – a třetím na světě. První dvě příčky patří New Yorku a Londýnu, Hongkong se propadl na čtvrté místo. San Francisco se posunulo o dvě místa nahoru a první pětici uzavírá, uvedla agentura Bloomberg. Praha obsadila 61. místo, o sedm příček lepší než při loňském průzkumu, a poté, co letos předběhla Varšavu, je nejvýše z metropolí střední a východní Evropy.

Přečíst článek

New York

Pět z nejbohatších měst na světě je v USA. V žebříčku stoupají Austin či Dubaj

Nejvyšší počet dolarových milionářů, stomilionářů a miliardářů na světě žije v New Yorku. V žebříčku sestaveném poradenskou společností Henley & Partners je hned polovina z první desítky měst, do nichž se stahují ti nejbohatší, v USA, dva zástupce má Čína, po jednom Japonsko, Velká Británie a Singapur. Oproti předchozímu žebříčku je patrný výrazný vzestup amerického Austinu a Houstonu, což souvisí s přesunem Bit Tech firem z Kalifornie, a také Rijádu či Dubaje, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Valíd Bin Talál

Saúdský princ pobouřil Západ. Miliardy nalil do ruských energetických gigantů

Saúdskoarabská investiční společnost Kingdom Holding, kterou kontroluje saúdský princ Valíd bin Talál, v únoru a v březnu v tichosti investovala přes půl miliardy dolarů (více než 12 miliard korun) do předních ruských energetických firem Gazprom, Rosněfť a Lukoil. Vyplývá to podle agentury Reuters ze zpráv pro regulační úřady.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ras Al Khaimah

Dubaji roste konkurence. V nejsevernějším emirátu se rodí Las Vegas Perského zálivu

Přečíst článek

Za vily v Dubaji platí kupci absurdní ceny. Je to otázka času, kdy se trh zhroutí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme