Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Singapur se stal největším finančním centrem Asie. Praha kraluje střední a východní Evropě

Singapur
ČTK
Dušan Kütner

Singapur předběhl Hongkong a stal se podle aktuální analýzy Global Financial Centers Index největším finančním centrem Asie – a třetím na světě. První dvě příčky patří New Yorku a Londýnu, Hongkong se propadl na čtvrté místo. San Francisco se posunulo o dvě místa nahoru a první pětici uzavírá, uvedla agentura Bloomberg. Praha obsadila 61. místo, o sedm příček lepší než při loňském průzkumu, a poté, co letos předběhla Varšavu, je nejvýše z metropolí střední a východní Evropy.

Reklama

Hongkong doplatil na tvrdá proticovidová opatření a s tím související exodus "chytrých mozků", uvedl Bloomberg. Megapole se tak snaží oživit svou roli hlavního globálního finančního centra. V listopadu proto pořádá summit světových bankéřů, jehož cílem je obnovit důvěru ve město. Sice má od 20 předních globálních firem přislíbeno, že vyšlou své vrcholné manažery, ale kvůli nejistotě kolem uvolnění pravidel karantény stále hrozí, že to negativně ovlivní účast na summitu a obecně návštěvnost města, podotkl Bloomberg.

Letiště v Hongkongu, ilustrační foto

Masový exodus Hongkongčanů pokračuje. Odhlašují se ze škol a vybírají penzijní fondy

Počet obyvatel Hongkongu se meziročně snížil o 1,6 procenta na přibližně 7,29 milionu, za poslední rok město opustilo více než 113 tisíc obyvatel. Jedná se o největší procentuální pokles za rok od počátku záznamů v roce 1961.

Přečíst článek

Naopak Singapur očekává, že letos jej navštíví více než čtyři miliony návštěvníků. Ke zviditelnění města přispěje řada významných akcí, včetně asijského summitu Milken Institute, konference Forbes Global CEO Conference a Velké ceny Singapuru seriálu Formule 1.

Čínská města Šanghaj, Peking a Šen-čen si udržela místa v Top 10 žebříčku, a to i přes ochromující opatření na zmírnění onemocnění Covid, která zemi fakticky odřízla od zbytku světa. Paříž se do první desítky vrátila, zatímco Tokio se naopak propadlo na 16. místo. Sydney poskočila o deset míst na 13. příčku, Dubaj a Abú Zabí kralují na Blízkém východě a umístily se na 17. a 32. místě.

Praha přeskočila Varšavu a je v regionu první

Ruská finanční centra utrpěla v důsledku války na Ukrajině – Moskva klesla o 22 míst na 73. a Petrohrad o 17 míst na 114. pozici, tedy šestou příčku před koncem. Pád Moskvy využila mimo jiné i Praha, která si polepšila o sedm míst na 61. příčku, což ji řadí nejvýše z metropolí střední a východní Evropy těsně před Varšavou. Bratislava je 84., Tallin 93., Budapešť 97., Sofie 102., Vilnius 106. a Riga 107.

Hongkong

Nejdražším městem pro práci expatů je Hongkong, Praha uzavírá šestou desítku

Titul nejdražšího města pro zahraniční pracovníky letos po dvouleté pauze získal Hongkong, další čtyři příčky patří švýcarským metropolím. České hlavní město se umístilo na 60. příčce, o dva roky dříve přitom byla až 97. Vyplývá to z aktuálního žebříčku životních nákladů pro expaty ve více než dvou stovkách měst ve světě, který sestavuje poradenská společnost Mercer.

Přečíst článek

Index sestavený think-tanky Z/Yen Partners a China Development Institute hodnotí 119 finančních center a využívá data shromážděná od tisíců profesionálů v oblasti finančních služeb.

20 nejlépe hodnocených finančních center:

pořadí/město (stát) umístění loni pořadí/město (stát) umístění loni
1. New York (USA) 1. 11. Soul (Jižní Korea) 12.
2. Londýn (V. Británie) 2. 12. Chicago (USA) 13.
3. Singapur 6. 13. Sydney (Austrálie) 23.
4. Hongkong 3. 14. Boston (USA) 14.
5. San Fransico (USA) 7 15. Washington (USA) 15.
6. Šanghaj (Čína) 4. 16. Tokio (Japonsko) 9.
7. Los Angeles (USA) 5. 17. Dubaj (Spojené arabské emiráty) 17.
8. Peking (Čína) 8. 18. Frankfurt nad Mohanem (Německo) 16.
9. Šen-čen (Čína) 10. 19. Amsterodam (Nizozemsko) 19.
10. Paříž (Francie) 11. 20. Ženeva (Švýcarsko) 25.

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Singapur

Přesun talentů z Hongkongu do Singapuru je znát. Nikde jinde v Asii lidé nebydlí dráž

Přečíst článek
Hongkong

Pětadvacet let pod čínskou správou není důvodem k oslavám. A bude hůř, říká rodák z Hongkongu

Přečíst článek
Hongkong nevzkvétá, vzdělaní obyvatelé odcházejí

Hongkong nevzkvétá. Atmosférou připomíná předlistopadové poměry v Československu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme