Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zdiskreditovaný spoluzakladatel WeWork z investorů opět tahá miliardy

Adam Neumann, spoluzakladatel WeWork, který byl donucen z firmy odejít, se pouští do nového realitního byznysu.
ČTK
Zdeněk Pečený

Adam Neumann, který musel s potupou opustit WeWork, kdysi velmi opěvovanou společnost na sdílení kanceláří, už opět od investorů vybírá peníze na další realitní projekt, o kterém se toho zatím příliš neví. Jiní investoři jen kroutí hlavou. Hodnota jeho bývalé firmy mezitím klesla na desetinu.

Reklama

Neumann byl v září 2019 donucen odstoupit z čela WeWork. Nešel s prázdnou, od akcionáře coworkingové společnosti, japonské SoftBank, dostal 1,7 miliardy dolarů (41 miliard korun). O necelé tři roky později chystá velký comeback. Vzestup a pád tohoto amerického podnikatele s izraelskými kořeny byl tématem hromady článků i několika knih. Neumannův příběh inspiroval také filmové tvůrce, kteří natočili televizní drama WeCrashed s Jaredem Letem a Anne Hathawayovou v hlavních rolích.

Jen charisma nestačí

Neumann se tento týden vrátil na titulní stránky, protože získal stovky milionů dolarů na rozvoj svého nového realitního podniku. Tentokrát není zaměřený na kanceláře, ale byty.

Informace o jeho nové společnosti Flow jsou ale zatím kusé. V lednu Wall Street Journal uvedl, že Neumann skoupil v USA na čtyři tisíce bytů s cílem vytvořit uznávanou značku nájemního bydlení.

Tento týden známá firma rizikového kapitálu, Andreessen Horowitzze, ze Silicon Valley oznámila, že do Flow investuje. Neumanna zároveň popsala jako „vizionáře, který zásadně přepracoval kancelářské prostředí“ a nyní věří, že totéž udělá i pro nájemní bydlení.

Sdílené kanceláře WeWork v japonské Osace

Firmy volí home office a WeWork dál prohlubuje ztrátu

Uklizené stoly, prázdné židle a ohlušující ticho. Tak vypadaly a kvůli rychle se šířící mutaci delta covidu zase začínají vypadat prostory poskytovatele sdílených kanceláří WeWork. Dříve hvězda Wall Streetu v covidu dál prohlubuje ztrátu.

Přečíst článek

The New York Times (NYT), který o investici informoval jako první, napsal, že Andreessen do Neumannova byznysu vložil 350 milionů dolarů (8,5 miliardy korun). Pro venture kapitálovou společnost je to její největší investice do startupu, napsal NYT. Hodnota Flow díky tomu poskočila na více než miliardu dolarů.

„Rádi vidíme, jak zakladatelé firem staví na minulých úspěších a učí se ze svých chyb,“ napsal Marc Andreessen na firemním blogu. „Myslíme si, že je přirozené, že po svém prvním počinu s WeWork se Adam vrací k tématu spojování lidí prostřednictvím budování komunit tam, kde lidé tráví nejvíce času. U nich doma. Trh rezidenčních nemovitostí – největší třídy aktiv na světě – je zralý přesně na tuto změnu,“ stojí v prohlášení. Společnost Flow má podle svých webových stránek spustit příští rok.

Fenomenální krach

Andreessen Horowitz Neumanna podporovala již dříve. Současný projev důvěry ve Flow ale vyvolal u jiných investorů kroucení hlavou. Někteří se pozastavují nad tím, jak snadno mohou někteří podnikatelé v technologickém světě získávat peníze.

miliardář Marcel Soural, šéf developerské společnosti Trigema

Kdy praskne realitní bublina? Data hodně napoví. A miliardář Soural to ví

Developerská a stavební společnost Trigema miliardáře Marcela Sourala koupila většinový podíl ve Společnosti pro Cenové mapy ČR. Vedle datového realitního start-upu Flat Zone, s jehož pomocí vytváří čtvrtletně analýzu cen nových bytů v zemi, získala do svého portfolia server zpracovávající informace z katastru nemovitostí - portál cenovamapa.org. Výši transakce firma nezveřejnila.

Přečíst článek

„Existuje několik důvodů, proč transakce pobuřuje. Je to kvůli samotné výši investice a pak také kvůli bezprecedentnímu financování někoho, kdo je znám jako nemorální obchodník,“ řekla BBC Allison Byers, zakladatelka společnosti Scroobious, jejímž cílem je pomoci začínajícím podnikům vedeným minoritami najít financování. Byla jednou z mnoha, kteří na sociálních sítích vyjádřili frustraci z investice.

Obří sázka na Neumannův projekt navíc přichází v době, kdy velká část technologického byznysu čelí zpomalení.

A pak je tu obava, že Neumannovy podnikatelské schopnosti jsou přeceňované. Neumann je známý svým šarmem a charismatem, které pomohly vybudovat z WeWork mezinárodně známou značku. Její velkolepé plány vstupu na burzu ale v roce 2019 fenomenálně zkolabovaly, když se objevily otázky kolem finančních ztrát a spojení s osobními financemi Neumanna samotného.

Robinhood, Vlad Tenev a Baiju Bhatt

Jak dva kamarádi ze Stanfordu změnili svět investic k nepoznání

Ještě jim není ani 40, ale už mají na kontě několik výrazných úspěchů. Ale také můžou hodně prohrát. Seznamte se s Vladem Tenevem a Baijuiem Bhattem, zakladateli aplikace Robinhood, která za pár dní vstoupí na burzu.

Přečíst článek

WeWork nakonec na burzu vstoupil až loni. Úpis akcií ohodnotil firmu na devět miliard dolarů, což je podstatně méně než 47 miliard dolarů před Neumannovo nuceným exitem. Nyní má firma hodnotu 4,2 miliardy dolarů. Japonský holding SoftBank do WeWork investovala přes 10 miliard dolarů. Většinu své investice již odepsala.

WeWork, část druhá

Neumann během své kariéry u WeWork, který založil v roce 2010 společně s Miguelem McKelveyem, nasbíral více negativní publicity, než by si pravděpodobně přál. Často se psalo o jeho eskapádách s alkoholem a dalšími návykovými látkami. Legendární je ta z roku 2018. Neumann si tehdy pronajal private jet přesun z USA do Izraele a velkou část letu trávil kouřením marihuany se svými kumpány. Po příletu letová posádka objevila krabici od cereálií napěchovanou marihuanou a skandál, který tehdy popsal WSJ, byl na světě. 

Není tak divu, že v realitním odvětví přetrvává skepse ohledně Neumannových nejnovějších ambicí otřást trhem nájemního bydlení, kde již působí mnoho zavedených hráčů, uvedl pro BBC John Drachman, spoluzakladatel realitní firmy Waterford Property. „Adam je zjevně neuvěřitelný obchodník a dokáže vytvořit příběh a vizi. Byl velmi úspěšný při získávání peněz pro WeWork, ale je tohle ,druhý‘ WeWork? Čas ukáže,“ uzavřel.

Serena Williamsová naznačila, že letos ukončí tenisovou kariéru

Serena Williamsová končí s tenisem. Bude z ní startupová investorka

Třiadvacetinásobná grandslamová vítězka v textu pro magazín Vogue naznačila, že letos ukončí kariéru, během které vydělala téměř 2,3 miliardy korun.

Přečíst článek

Víme, co se děje na realitním trhu. Sledujete náš Realitní Club 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Firma na sdílení kanceláří WeWork

Získá WeWork opět svůj lesk? Firmu chce koupit zpět její zakladatel, nabízí miliardy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme