Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zakladatel WeWorku, který zkrachoval, jej chce zpátky

Zakladatel WeWorku, který zkrachoval, jej chce zpátky
Profimedia
 ČTK

Ve své době to byl megaúspěšný startup, dnes je to jen další zkrachovalá firma v řadě. A její poněkud výstřední zakladatel Adam Neumann se pět let poté, co by sesazen z pozice generálního ředitele této sítě coworků, snaží WeWork vykoupit z konkurzu. Informují o tom světová média.

Reklama

Neumannova nová realitní společnosti Flow Global podle zdrojů usiluje o koupi WeWorku nebo jeho aktiv. Neumannovi právníci podle nich zaslali firmě WeWork dopis, ve kterém tvrdí, že s financováním transakce pomůže investiční fond Third Point Daniela Loeba. Fond na dotaz agentury Reuters uvedl, že s Neumannem a jeho realitní společností Flow vedl pouze předběžné rozhovory a neučinil žádné finanční závazky.

Společnost WeWork uvedla, že běžně dostává „projevy zájmu“ a přezkoumává je. Jejím požadavkem je, aby vše bylo v souladu s nejlepšími zájmy společnostmi.

Růst za každou cenu

Pod vedením Neumanna se WeWork stal nejhodnotnějším americkým startupem. Jeho hodnota dosáhla až 47 miliard dolarů (1,1 bilionu korun). Jeho snaha o růst na úkor zisku a odhalení jeho výstředního chování však způsobily, že byl odvolán, a zmařily primární nabídku akcií firmy v roce 2019.

Společnost WeWork požádala o ochranu před věřiteli

Nejdřív raketový vzestup, teď pád na dno. Společnost WeWork požádala o ochranu před věřiteli

Poskytovatel sdílených kanceláří WeWork požádal ve Spojených státech o bankrotovou ochranu. Firmě, jejíž raketový vzestup a pád změnily globální podobu odvětví pronájmu kanceláří, se nevyplatily sázky na to, že společnosti budou více využívat její sdílené kancelářské prostory, uvedla agentura Reuters. Pobočky firmy mimo USA a Kanadu nejsou řízením dotčené.

Přečíst článek

Firmu podporovanou japonskou SoftBank tvrdě zasáhla pandemie, protože covidová opatření lidi přiměla pracovat z domova, místo sdílených prostor podniku jako do té doby. Poptávka po kancelářských prostorách tak prudce klesla. Mnoho zákazníků firmy tvořily začínající a menší podniky, které také omezily své výdaje kvůli vysoké inflaci a zhoršení ekonomických vyhlídek.

Neumann založil WeWork v roce 2010 spolu s Miguelem McKelveym. V prvních letech existence sliboval podnik revoluci v oblasti pronájmu pracovních prostor a zaznamenal raketový vzestup. Postupem času však provozní náklady firmy prudce vzrostly a ta se stala závislou na opakovaných injekcích od soukromých investorů.

Firma vstoupila na burzu v říjnu 2021, ale jen díky spojení s firmou specializovanou na akvizice, takzvanou SPAC. SoftBank získala nad společností většinovou kontrolu díky svým investicím do jejího udržení nad vodou.

Adam Neumann, spoluzakladatel WeWork, který byl donucen z firmy odejít, se pouští do nového realitního byznysu.

Zdiskreditovaný spoluzakladatel WeWork z investorů opět tahá miliardy

Adam Neumann, který musel s potupou opustit WeWork, kdysi velmi opěvovanou společnost na sdílení kanceláří, už opět od investorů vybírá peníze na další realitní projekt, o kterém se toho zatím příliš neví. Jiní investoři jen kroutí hlavou. Hodnota jeho bývalé firmy mezitím klesla na desetinu.

Přečíst článek

Nové sdílené kanceláře Fleksi na pražské Brumlovce

Passerinvest vstupuje razantně na trh pražského coworkingu. Od května bude mít 10 procent trhu

Stále výraznějším hráčem na poli pražského coworkingu se v poslední době stává i společnost Passerinvest Group. Prostory pro sdílené kanceláře buduje postupně, a to ve své domovské lokalitě na pražské Brumlovce. Koncem května by zde měla mít přes 10 tisíc metrů čtverečních sdílených kanceláří. Do dalších lokalit vyjma svých budov se prý ale zatím určitě nechystá. Už teď byly investice do nových Fleksi kanceláří podle majitele společnosti Radima Passera enormní. 

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme