Reklama

Kde se načekáte? Deset aktuálně nejhorších i nejlepších letišť v Evropě

Letiště, ilustrační foto
ČTK/AP
Dušan Kütner
duk

Média v posledních dnech kvůli neúnosné situaci s odbavováním pasažérů opanovalo londýnské letiště Heathrow. Podle analýzy společnosti Hopper ale není, co se týče průměrného zpoždění letů, vůbec nejhorší. Těmi jsou Brusel, Frankfurt a Eidhoven. Naproti tomu nejméně se načekáte v italském Bergamu.

Reklama

Na londýnském Heathrow se cestovní chaos natolik zintenzivnil, že letiště vyzvalo aerolinky, aby přestaly prodávat letenky na léto, dokud se situace neuklidní. Důvodem jsou nekonečné bezpečnostní fronty, nekontrolovatelná zpoždění a rušení letů. Příčina? Personální krize. Nejsou lidi, kteří by zajistili hladký průběh odbavení pasažerů a jejich zavazadel, uvedl Bloomberg.

Letiště Schiphol v Amsterodamu

Další přetížené letiště v trablech. KLM ruší desítky letů z Amsterdamu

Po problémech s přetížeností letišť Heathrow v Londýně a Charlese de Gaulla v Paříži se v potížích začalo utápět další velké evropské letiště, Schiphol v Amsterodamu. Vedení letiště rozhodlo o snížení kapacity pro letní měsíce a v návaznosti na to největší letecká společnost využívající toto letiště KLM zruší v následujících měsících celkem stovky letů, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Heathrow může být nejvýraznější příklad letištní dysfunkce v tomto letním cestovním pekle – ale není nejhorší. Podle nově zveřejněných údajů společnosti Hopper se Heathrow tento měsíc neřadí ani mezi deset nejhorších evropských letišť, na nichž dochází ke zpožďování letů. Na seznamu je Heathrow až na 15. místě, v červnu tam mělo zpoždení 51 procent letů.

zdroj: Bloomberg, společnost Hopper

Údaje na webu jsou shromažďovány prostřednictvím Official Aviation Guide, předního poskytovatele digitálních letových informací a analýz pro letiště, letecké společnosti a cestovní technologické společnosti. Údaje, které jsou poskytovány s třídenním zpožděním, jsou aktuálnější než jakýkoli jiný veřejný zdroj dat, upozornil Bloomberg.

Letiště, ilustrační foto

Špatná zpráva pro turisty. Chaos na letištích v Londýně a Paříži stoupá

Londýnské letiště Heathrow a pařížské Charlese de Gaulla ruší další lety. Heathrow se odvolává na obavy o bezpečnost, zatímco cestující ve francouzské metropoli zasáhne stávka. Cestovní chaos v Evropě tak pokračuje i na začátku vrcholného turistického období, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Je pravda, že všichni nejhorší aktéři analýzy mají ve srovnání s Heathrow nižší výkon. Mluvčí Hopperu nabízí následující kontext: „Na základě objemu je londýnské Heathrow mnohem větší než většina letišť. Naše hodnocení je ale založeno na procentu zpoždění, nikoli na počtu lidí, které ovlivnilo”.

Jinými slovy, nelze vnímat data v absolutních hodnotách – ale lze je brát jako upozornění, že na daných letištích dochází ke zpožďování letů. 

Zde je deset letišť, která jsou v současné době nejméně problémová:

zdroj: Bloomberg, Hopper

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

České aerolinie, ČSA, Letiště Václava Havla

Letiště Praha i ČSA patří k nejhorším na světě ve srovnání s konkurencí, říká žebříček AirHelp

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme