Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dnes je poslední den pro podání přiznání k dani z nemovitosti. Za pozdní podání jsou pokuty

Dnes je poslední den pro podání přiznání k dani z nemovitosti. Za pozdní podání jsou pokuty
Profimedia
Věra Tůmová

Majitelé pozemků s novým stavebním povolením, zpevněnou plochou či vlastníci samostatných garáží by měli zbystřit a stejně tak i provozovatelé Airbnb. Novinky u daně z nemovitosti se totiž od roku 2024 týkají také většiny z nich. Spolu s nimi musí daňové přiznání do 31. ledna 2024 podat i ti, kdo cokoliv u svého pozemku či stavby změnili. Ostatní vlastníci přiznání podávat nemusí, stát jim výši nově vyměřené daně pošle sám. Zaplatit ji musí do 31. května 2024, upozorňuje v rozhovoru pro newstream.cz Jan Kotala, daňový poradce a šéf EKP Advisory.

Reklama

Jaké nejdůležitější změny se letos týkají daně z nemovitých věcí?

Nejviditelnější změnou bude asi letošní zvýšení daně z pozemků i staveb, a to 1,8krát. Významné je ale i odstranění výjimek a vymezení pojmů, jako je zemědělský pozemek, stavební parcela a garáž. Rozšiřuje se také pravomoc obcí při stanovení místního koeficientu a ruší se koeficient pro některé druhy staveb.

Daň z nemovitostí se zvedá všem

Vzrostly sazby daně z pozemků, staveb i jednotek. O kolik to letos bude v průměru?

Nejde jen o růst sazby. Ještě v roce 2023 se pohybovala daň za zahradu okolo 20haléřů za metr čtvereční a pětikoruna za metr čtvereční byla za zpevněnou plochu pozemků. Teď se obecně zvedají sazby daně z pozemků, staveb i jednotek o zhruba 80 procent. Vlastníci, respektive daňové subjekty, si s tím ale nemusí lámat hlavu, protože finanční úřady si to spočítají samy a pošlou jim složenku nebo výměr daně datovou schránkou, a to v průběhu dubna. Komu nic nepřijde, měl by se obrátit na příslušný finanční úřad. Kvůli těmto změnám ani nedoporučuji si na tuto daň dělat trvalý příkaz v 
bance

Pokud tedy někdo například platil 500 korun daň za byt, tak bude platit zhruba 1,8krát pět set, tedy celkem 900 korun. Někde to je více, někde méně podle rozlohy i velikosti obce a koeficientu v daném místě. Ale 1,8 je průměr, se kterým by vlastníci nemovitostí měli počítat, že budou platit už letos v květnu. Daň z nemovitosti je totiž jediná daň, která se platí dopředu a rozhodné datum je každoročně 1.ledna. Pokud jste tedy prodali dům či byt třeba 3.ledna, jste pořád poplatníkem daně i pro rok 2024.

Jan Kotala, šéf poradenské společnosti EKP Advisory EKP Advisory

Zvýšení daní se bude týkat i chat a chalup?

Ano. Třeba právě u staveb pro rodinnou rekreaci se daně zvedají ze 6 korun na 11 za metr čtvereční. Všechny sazby, které máme v katastru nemovitostí, se zvýšily. Nepamatuji si, že bychom měli nějakou, která by zůstala stejná.

Kterých nemovitostí se naopak bude týkat pokles sazby?

Nová sazba je u takzvané nevyužitelné plochy a ta musí být takto zapsaná i v katastru. Před tím to byla ostatní plocha a nedívali jste se na to, co to je. Dnes se musíte dívat na způsob využití a pokud tyto ostatní plochy mají ve způsobu využití napsáno neplodná půda, mez, stráň, zamokřená plocha nebo zeleň, tak mají nově sazbu pouze 8 haléřů za metr čtvereční.

Pokud mám takový pozemek, ale zapsaný s jiným způsobem využití, a platím proto vyšší daň, co s tím?

Jestliže má někdo pozemek, který by se na nižší sazbu kvalifikoval, musí požádat katastr nemovitostí o přeřazení pozemku do jiné kategorie. Rozhodující je totiž způsob užití zapsaný v katastru.

Nově platí osvobození ale i pro některé speciální kategorie pozemků. Mezi ty patří například imisní lesy. Dále také pozemky zatížené právem stavby, pokud na nich staví obec, na jejímž území se pozemky nacházejí, či pozemky se zdanitelnou stavbou, které slouží spolku zdravotně postižených lidí. Osvobozené jsou i zdanitelné stavby sloužící zařízením služby péče o dítě v dětské skupině.

Loňští držitelé stavebního povolení pozor

Jsou tu ale i novinky přímo u daňového přiznání k dani z nemovitosti, které se podává do konce ledna. Ty se letos dotknou více lidí než v minulosti...

Tak to nepochybně. Stejně jako každý rok musí daňové přiznání podávat k 31.lednu vlastníci, kteří loni koupili, prodali nebo darovali nemovitost. Letos se ale tento okruh lidí, kteří daňové přiznání musí nově podat, rozšiřuje. A v této souvislosti tam jsou nyní tři velké změny.

První se týká těch, kteří mají stavební pozemek a získali stavební povolení. Nebo pokud stavíte novou stavbu na pozemku, kde je již jedna stavba postavená. Dříve stavební pozemek nevznikal, pokud byla započata nová stavba budovy na pozemku, kde již nějaká stavba stála. Nově od roku 2024 stavební pozemek vzniká i na pozemku, kde se již se nachází nějaká stavba a je tak nutné podat daňové přiznání.

Pokud jste tedy loni získali stavební povolení, které do 31.prosince 2023 nabylo právní moci, musíte letos podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí. Dříve, když jste měli stavební povolení, tak jste neřešili, zda je pozemek stavební nebo není. Dnes už se musí zdaňovat i stavební pozemek, který je mimo jiné i dražší.

Daní se i parkoviště na pozemku

Jaká je ta druhá významná změna?

Další novinka se týká takzvané zpevněné plochy pozemku. Ta se ale dotkne jen ploch užívaných pro podnikání. V minulosti se musela taková plocha zdaňovat jedině tehdy, pokud byla evidována v katastru nemovitostí jako ostatní plocha nebo zastavěná plocha nádvoří. Od roku 2024 je to jedno. Ve chvíli, kdy máte na zahradě či orné půdě zpevněnou plochu pozemku, což je cokoliv, co je vyasfaltováno, vybetonováno nebo vydlážděno s obrubníkem (tj. povrch není snadno rozebíratelný), tak musíte za rok 2024 podat daňové přiznání na tuto zpevněnou plochu bez ohledu na to, že ji máte v katastru evidovánu na orné půdě nebo zahradě, pokud tato zpevněná plocha slouží k podnikání. V roce 2023 to bylo jiné. To se zdaňovalo pouze tehdy, když jste to měli na takzvané ostatní ploše či zpevněné ploše a nádvoří v katastru. Pokud jsem měl tedy na orné půdě dle katastru nemovitostí vybetonovanou plochu na parkování a používal ji k podnikání, zdaňovat jsem to nemusel, teď už ale musím. Nyní nehraje roli, jak to je evidované v katastru, ale zda tam máte zpevněnou plochu pro podnikání.

Kdo ale určuje, co je zpevněná plocha pozemku a co není?

To je termín, který definuje pouze daň z nemovitých věcí. Vy sami si musíte říci, zda na svém pozemku takovou plochu máte, nebo ne. Není to jen uválcovaná část zahrady, ale je to prostor, který byl upraven stavební činností a je tam třeba dlažba, obrubník nebo jiný výsledek stavební činnosti. A i to přímo definuje zákon.

A je rozdíl v ceně?

Rozhodně. Je tam mnohokrát vyšší sazba. Například místo původní zhruba 20 haléřů za metr čtvereční orné půdy budete od roku 2024 platit 9 korun za metr čtvereční. Pokud to pak někdo podá špatně, ať už z nevědomosti či záměrně, bude se jednat o krácení daně.

Nové definice kolem garáží

Třetí velká změna ohledně podávání daňového přiznání k dani z nemovitosti se má týkat garáží...

Přesně tak. Vlastníte-li objekt, který je v katastru zapsán jako garáž, musíte se podívat, zda jej takto máte i v daňovém přiznání a pokud ne, musíte jej jako garáž přiznat. Týká se to ale jen samostatných objektů, které jsou vedené jako garáž i v katastru. Ty, které jsou součástí rodinného domu, takto nezdaňujete. Ani přístřešky, které nejsou v katastru. U těch se nic nemění.

Garáže, které však stojí samostatně a jsou evidované v katastru nemovitostí jako garáž, přitom však dříve byly zdaněny jako příslušenství k domu, už ale nově zdanit musíte jako garáž. Na rozdíl od zpevněné plochy tak u garáží se vychází naopak z toho, co v katastru nemovitostí evidováno je.

O kolik se zvednou sazby daní z pozemků a staveb v roce 2024 - podrobně

A důvod, proč se zrovna toto mění?

Tak je vidět i podle navržených změn, že finanční správa má snahu, aby se minimalizovala aktivita daňových subjektů a ideálně, aby daň z nemovitosti vyměřoval jen sám finanční úřad na základě údajů, které má v katastru. A protože finanční úřad všechny údaje nemá, tak tato nedokonalost nutí zákonodárce, aby tu povinnost věci přiznat přenesli na daňový subjekt.

Provozovatelé Airbnb mají další daňovou povinnost

Můžeme tedy shrnout, jakých okruhů vlastníků nemovitostí se letos týká povinnost podat daňové přiznání k dani z nemovitosti?

Letošní důvody podání daňového přiznání k dani z nemovitosti jsou dobře shrnuty přímo na stránkách finanční správy. Jedná se celkem o deset okruhů majitelů nemovitostí, kteří musí letos daňové přiznání podat. Vedle majitelů stavebních pozemků či pozemků se zpevněnou plochou a vlastníků garáží to jsou například i ti, kdo pronajímají místnost v obytném domě a současně s tím poskytují i další služby, jako je třeba úklid, snídaně nebo výměna ložního prádla. To se bude týkat pravděpodobně řady pronajímatelů Airbnb.

Půjde to vyměření daně vyřídit i v předstihu, tedy dříve, než mi to správce pošle v dubnu?

Ne. Obávám se, že každý si musí počkat na oficiální vyměření daně a že to tedy vyřídit dřív zatím nepůjde.

Současně při podání daňového přiznání ještě vřele doporučuji využívat zmiňovaný portál finanční správy, kde je i speciální průvodce, který vás celým podáním provede.

Točené pivo

Připravte se na to, co se změní ohledně DPH v roce 2024. Do sazby 21 procent spadne i pivo

Rok 2024 bude nejen ve znamení změn, které mají za cíl snižovat deficit veřejných financí, které přináší konsolidační balíček vlády Petra Fialy. Čeká nás i řada dalších významných legislativních změn jakou jsou například změny dotýkající se zákona o dani z přidané hodnoty. Ve spolupráci s daňovými experty z poradenských společností BDO a Moore Czech Republic tentokrát přinášíme přehled nejdůležitějších změn, které se v roce 2024 dotknou prakticky všech obyvatel. Budou se týkat spotřební daně u zbytných věcí, ale i DPH u zboží a služeb pro osobní potřebu, kterou platíme všichni.

Přečíst článek

Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Změny přichází. Projděte si základní přehled legislativních změn v daních v roce 2024

Rok 2024 bude ve znamení řady daňových změn, které přináší vládní konsolidační balíček a na něj navazující legislativní změny. Mění se sazby daní z příjmů pro právnické osoby, mizí daňové výhody pro rodiny a zaměstnance, zjednodušuje se DPH, které se dotkne prakticky každého, a narovnává se mimo jiné i systém zaměstnaneckých benefitů a upravují se daňová pravidla kolem pracovníků na dohody a u OSVČ. Ve spolupráci s daňovými experty společnosti Moore Acounting CZ a BDO zde přinášíme stručný přehled nejzásadnějších změn, které nás čekají v roce 2024.

Přečíst článek

A je to tady! Šestiprocentní úročení spořicích účtů mizí. Největší banky srazí sazby i o víc než polovinu

Trend snižování sazeb na spořicích účtech začíná nabývat jasných obrysů. To se ostatně po prosincovém snížení sazby v ČNB i čekalo. Zatímco Airbank teď slavnostně avizuje zvyšování sazby na svém spořicím účtu na šestku, ostatní banky už začínají mířit opačným směrem a potichu sazby snižují. Sazby u největších bank spadnou do měsíce dokonce až na polovinu. Víme, ve kterých bankách máte ještě šanci získat 6procentní úrok a kde už sazby poklesly a spadnou ještě více.

Přečíst článek

Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Dnes máte poslední šanci na přihlášení k paušální dani

Rok 2024 přináší vedle řady změn také úpravu vyměřovacích základů, a tedy z toho vyplývající i zvýšení paušální daně z příjmů. Její výše se přitom i letos mění znovu pro všechny tři pásma. Poslední den k přihlášení se k paušální dani, pokud již podnikáte, je tak 10. ledna. Pro ty, kdo teprve podnikat začnou platí pro přihlášení k paušální dani den zahájení činnosti, uvádí portál finanční správy.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Krkonošská chalupa

Chalupaření v Česku se mění: místo roubenky ve Špindlu, apartmán v Krušných horách nebo na Kapverdách

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme