Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Připravte se na to, co se změní ohledně DPH v roce 2024. Do sazby 21 procent spadne i pivo

Točené pivo
ČTK
Věra Tůmová

Rok 2024 bude nejen ve znamení změn, které mají za cíl snižovat deficit veřejných financí, které přináší konsolidační balíček vlády Petra Fialy. Čeká nás i řada dalších významných legislativních změn jakou jsou například změny dotýkající se zákona o dani z přidané hodnoty. Ve spolupráci s daňovými experty z poradenských společností BDO a Moore Czech Republic tentokrát přinášíme přehled nejdůležitějších změn, které se v roce 2024 dotknou prakticky všech obyvatel. Budou se týkat spotřební daně u zbytných věcí, ale i DPH u zboží a služeb pro osobní potřebu, kterou platíme všichni.

Reklama

Legislativní daňové novinky, které přicházejí v platnost v roce 2024 mají nejen pomoci snižovat velké zadlužení naší země. Mají narovnat také nesystematické či nelogické výjimky v daních a zjednodušit a sjednotit systém daní z přidané hodnoty (DPH). Vládní konsolidační balíček tak významně ovlivní také zákon číslo 235/2004 Sbírky o dani z přidané hodnoty.

Budeme mít 2 hlavní sazby DPH a nulovou

Chystané změny DPH se v příštím roce promítnou do téměř všech oblastí služeb i u velkého množství zboží. V roce 2024 se začnou aplikovat dvě sazby DPH, a to konkrétně základní ve výši 21 procent a snížená ve výši 12 procent. Třetí nulová sazba se bude týkat jen několika málo vybraných produktů a služeb. Místo dvou původních snížených sazeb, 10procentní a 15procentní, bude u nás tedy snížená sazba nově už jen ta 12procentní, což povede k přeřazení vybraných zboží a služeb do jiné sazby.

Pokles sazby DPH na 12 procent ale neznamená, že ušetříme

Tou nejzásadnější změnou bude podle expertů snížení sazby u potravin z dosavadní 15procentní na 12procentní. Snížení na nižší sazbu DPH „12 %“ se bude týkat všech potravin, včetně základních potravin jako je pečivo, mléko, maso, zelenina a ovoce. Nakolik tento pokles DPH pocítíme i v naší peněžence je ovšem podle všech oslovených expertů otázka, protože řada obchodů hlásí spíše zdražování. „Toto opatření bylo jedno z mála, které mělo být ve prospěch spotřebitelů a mělo se teoreticky promítnou do snížení cen potravin. Nicméně velcí obchodníci nyní spíše mluví o zvýšení cen potravin v novém roce než o opaku, a to i v situaci, kdy potravináři a zemědělci zlevňují dodávané potraviny do obchodních řetězců. Dopad daňového opatření na rodinné rozpočty je tedy aktuálně otevřený,“ konstatují daňoví odborníci z Moore.

Ke snížení DPH o 3 procenta na 12 procent nově dojde nejen u potravin a vymezených nealkoholických nápojů včetně kohoutkové vody, ale také například u zdravotnických prostředků, dětských autosedaček, nemovitostí pro sociální bydlení či pohřebních služeb.  A týkat se bude rovněž stavebních prací u rodinných a bytových domů. Na 12procentní sazbu klesne DPH z původních 21 procent rovněž v případě příležitostné, tedy nepravidelné hromadné autobusové dopravy osob a dále i u zdravotnických a diagnostických prostředků na jedno použití a na jejich opravy či dodávání potravin.

A v neposlední řadě budou 12procentní sazbou zdaněna také prakticky veškerá periodika, a to bez ohledu na to, jak často budou vycházet. Týkat se to bude prodeje, půjčování či jejich pronájmu jak u klasických novin, tak i časopisů a dalších periodik.

Zvýšení DPH na 12 procent

V rámci sjednocování budou mít stejnou, tedy 12procentní sazbu DPH, nicméně i kategorie, které původně měly sazbu nižší, 10procentní. Vedle periodik bude nově tato sazba 12 procent platit i pro ubytovací a stravovací služby, vodné a stočné, teplo a chlad, léky nebo také vstupenky na sportovní a kulturní akce či wellness služby (v tureckých a parních lázních, sauny a solné jeskyně).  

Nejvyšší sazba 21 procent

Ještě větší zvýšení sazby DPH, na 21 procent, se bude týkat nově i kategorií, které dosud byly v 10procentní nebo 15procentní sazbě. Tato legislativní úprava se dotkne jak kadeřníků, či autorů a umělců, tak i ševců, opravářů kol, úklidových prací v domácnostech, a dokonce i sběru včetně přepravy a ukládání komunálního odpadu. A v neposlední řadě pak do nejvyšší sazby spadne i palivové dřevo a řezané květiny. Řadu Čechů ovšem nejspíš citelně zasáhne pak to, že vyšší sazba se bude vztahovat nově nejen na většinu nápojů, ale dokonce i na točené pivo.

Co bude nově od DPH osvobozeno

Od DPH s nárokem na odpočet daně však budou osvobozeny knihy, které splní definici zákona. A týkat se to bude jak klasických knih na papírovém či jiném fyzickém nosiči (CD nebo DVD), tak současně také knih v elektronické podobě. Do této kategorie spadají nejen e-knihy, ale i stále populárnější audioknihy.

Poroste i spotřební daň u věcí zbytných jako je alkohol či tabák

Zatímco u lihových nápojů poroste spotřební daň v následujících letech rychleji, než se očekávalo, v případě alternativních tabákových výrobků to bude naopak pomaleji.  V průběhu následujících dvou let se tedy bude postupně navyšovat spotřební daně z lihu vždy každý rok o 10 procent a v roce 2026 to bude o 5 procent. Zvýší se rovněž i zajištění daně z lihu pro provozovatele daňového skladu.

Pro rok 2024 se zvyšuje spotřební daň z cigaret, tabáku na kouření, doutníků a cigarillos o 10 procent a v následujících třech dalších letech pak každý rok o 5 procent. Zdražení se bude týkat ovšem i populárních elektronických cigaret a nikotinových sáčků.

„Zvýšení daně u elektronických cigaret má proběhnout ve schématu 2,5 + 5,0 + 7,5 + 10 Kč/1 ml náplně, u nikotinových sáčků ve schématu 0,4 + 0,8 + 1,2 +1,7 Kč/g. Kromě toho návrh zahrnuje 15procentní zvýšení daně ze zahřívaného tabáku každý rok od roku 2024 do roku 2027,“ upřesňuje vedoucí daňového oddělení a partner společnosti BDO Zenon Folwarczny.

Současně ještě dodává, že u spotřební daně z leteckých pohonných hmot se nově ruší osvobození pro letecké pohonné hmoty u jakékoliv vnitrostátní přepravy a to včetně letecké záchranky.

Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Od roku 2024 bude 23% daň z příjmu platit výrazně více lidí než dosud

Novinky u daní z příjmů pocítí ve své peněžence řada daňových poplatníků už v příštím roce. Od příštího roku se například rozšíří řady zaměstnanců a OSVČ, kterých se týká druhá 23% sazba daně z příjmů. Změny se dále dotknou jak zaměstnanců se stravenkami a různými benefity, tak i všech, kteří pracují na dohody o provedení práce, jsou OSVČ nebo ti, kdo si dosud odčítali slevu na nepracují manželku či manžela. Až na výjimky, jako je školkovné, ale nepůjde o nijak závratné zdražení. Vláda si od těchto všech změn ovšem slibuje nejen více peněz do státní kasy, ale současně tím ruší i řadu nesystémových slev na daních, které různé skupiny bezdůvodně zvýhodňovaly oproti ostatním. Podrobnosti všech nejdůležitějších změn, které se týkají příjmů dosažených až v roce 2024, jsme probírali s daňovým poradcem Janem Kotalou, jedním ze šéfů poradenské společnosti EKP Advisory.

Přečíst článek

Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu, říká Jan Kotala z EKP Advisory

Od 1.ledna 2024 vejde v účinnost většina daňových a účetních změn, které schválil Parlament v rámci konsolidačního balíčku vlády. Kabinet Petra Fialy jej navrhl primárně kvůli slibované konsolidaci veřejných rozpočtů. „Množství změn, které vstoupí v platnost, ovšem bude největší za posledních 14 let. Bude to taková daňová revoluce,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz o daňových novinkách Jan Kotala, jeden ze šéfů poradenské společnosti EKP Advisory, která se specializuje na daně a účetnictví.

Přečíst článek

Úřad práce, ilustrační foto

Digitalizace státní správy by měla zrychlit. Pomohlo by to žadatelům o dávky i jejich kontrole

Ačkoliv počet žadatelů o sociální dávky a státní příspěvky v posledních letech v Česku roste, stále se podle vybraných statistik nedostávají informace o možnostech čerpání ke všem, kterým by mohly pomoci v obtížné životní situaci. Úřad práce, který 21 dávek administruje, totiž potřebné lidi na jejich nárok neupozorňuje. Spoléhá se, že si lidé vše zjistí sami nebo v poradnách neziskových organizací. Situaci i kontrole žadatelů by pomohla i rychlejší digitalizace státní správy.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Změny přichází. Projděte si základní přehled legislativních změn v daních v roce 2024

Přečíst článek
Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu, říká Jan Kotala z EKP Advisory

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme