Reklama

Daň pro internetové giganty je stále u ledu. Pro změnu ji blokuje Maďarsko

Eurobankovky, ilustrační foto
Pixabay

Státy Evropské unie se ani dnes neshodly na pravidlech celosvětového zdanění velkých firem, o které řada evropských zemí usiluje už více než pět let. Zatímco v minulých případech se proti stavělo Polsko, nyní na jednání ministrů financí v Lucemburku zablokovalo dohodu Maďarsko. Předsednické Francii tak nevyšla snaha dosáhnout dohody během svého půlročního působení v čele bloku a od července bude dojednání kompromisu na českém předsednictví.

Reklama

Unie se dlouhodobě snaží o efektivnější a spravedlivější zdanění velkých společností v čele s největšími internetovými podniky, jako je Google, Meta či Amazon. Až loni v říjnu však cestu k němu otevřela dohoda více než stovky zemí světa v rámci Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Její první pilíř má zajistit, aby firmy platily daně ve všech zemích, kde podnikají, druhý pak minimální výši korporátního zdanění 15 procent.

EU se ale už několik měsíců marně dohaduje na schválení druhého pilíře.

„Tahle práce není hotová. Myslím, že se budeme muset ještě snažit najít řešení,” prohlásil během veřejné části ministerského zasedání šéf maďarské státní kasy Mihály Varga. Jeho země tak vystřídala Polsko v pozici státu blokujícího dohodu, neboť polská ministryně Magdalena Rzeczkowská pravidla podpořila.

Oba státy se s unijními institucemi dlouhodobě přou o dodržování principů právního státu a dalších evropských hodnot. Evropská komise (EK) jim kvůli obavám o nezávislost justičních orgánů či nedostatečné potírání korupce blokovala miliardy eur z mimořádného fondu obnovy. Podle některých médií byla právě snaha odblokovat peníze motivací dřívějšího polského veta. Zatímco polskou strategii pro čerpání z mimořádného balíku Brusel schválil začátkem června, v případě Maďarska tak ještě nejméně několik měsíců neučiní.

Původní záměr globální daně mířil na technologické giganty, návrhu se proto přezdívalo GAFA, podle počátečních písmen největších internetových hráčů (Google, Amazon, Facebook a Apple).

Ráje drží smutek, globální daň ožívá

Sny někdejšího politika ODS Vlastimila Tlustého o jednotné dani ve výši 15 procent se nyní znovuzrodily v globální podobě. Většina zemí OECD na sklonku týdne odsouhlasila celosvětovou minimální korporátní daň ve stejné výši.

Přečíst článek

Francouzský ministr Bruno Le Maire, který chtěl mít původně celounijní dohodu již v březnu, dal během svého posledního jednání v roli předsedajícího najevo značné zklamání. Vyjednání dohody bude nyní na Česku, za něž povede další, červencové zasedání kolegů ministr Zbyněk Stanjura.

OECD předpokládá, že státy díky dohodě získají jako celek dodatečné daňové příjmy v hodnotě kolem 150 miliard dolarů (zhruba 3,3 bilionu korun) ročně. Dohoda by měla vést rovněž k přesunu daní v objemu více než 125 miliard dolarů do zemí, kde nadnárodní podniky vytvářejí zisky.

Setkání ministrů financí G20 v Benátkách

Země G20 podpoří společný postup proti nadnárodním firmám

Ministři financí členských států G20 podpořili plán na globální minimální daň ze zisku ve výši 15 procent.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

akciová bublina, ilustrační foto

Technologické akcie zažily nejhorší týden za dvacet let. Hrozí prasknutí bubliny?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme