Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínská ekonomika vzrostla o 7,9 procenta, dynamika růstu zpomaluje

Čínský export, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Tempo růstu HDP Číny ve druhém čtvrtletí zvolnilo. Druhá největší světová ekonomika meziročně vzrostla o 7,9 procenta, je to méně, než odhadovali analytici.

Reklama

Hrubý domácí produkt Číny za letošní druhé čtvrtletí v meziročním srovnání vzrostl o 7,9 procenta. Analytici však očekávali, že druhá největší ekonomika světa vykáže vzestup o 8,1 procenta, píše agentura Reuters, podle které na tom nesou podíl vyšší ceny surovin i menší aktivita spotřebitelů kvůli pandemii. I tak jde o páté růstové čtvrtletí za sebou.

Růst se znatelně zpomalil v porovnání s rekordním meziročním vzestupem z prvního čtvrtletí, kdy čínská ekonomika vykázala 18,3 procenta. Tehdejší čísla se však srovnávala s výsledky z prvního čtvrtletí loňského roku, kdy Čína zaznamenala největší ekonomický pokles za několik desetiletí.

Proti předchozímu čtvrtletí ekonomika vykázala nárůst o 1,3 procenta, čímž překonala odhady analytiků. Ti podle Reuters odhadovali růst 1,2 procenta.

Spor s Washingtonem Čínu brzdí

„Celkově se zdá, že čínská ekonomika je na cestě k oživení,” konstatoval analytik Čchao-pching Ču ze společnosti JP Morgan. Nejnovější údaje podle něj ukazují, že růst tamní ekonomika „již dosáhl vrcholu a nyní zpomaluje na svůj dlouhodobý průměr”.

Hospodářské výhled Číny zatemňuje přetrvávající obchodní válka s Washingtonem, připomíná agentura Reuters. Americký prezident Joe Biden několikrát zopakoval, že si přeje lepší vztahy s Pekingem, ale zatím neřekl, zda zruší zvýšení cel, které zavedl jeho předchůdce Donald Trump.

Marek Mora, viceguvernér ČNB

My nechráníme spotřebitele, ale finanční stabilitu, říká viceguvernér Mora

České banky hlídáme, hypoteční pravidla příliš neporušují. Nemovitosti jsou drahé, ale už jsou vidět signály ochlazení, říká v rozhovoru pro server newstream.cz viceguvernér České národní banky (ČNB) Marek Mora.

Přečíst článek

Ačkoli druhá největší světová ekonomika po koronavirové krizi výrazně oživila díky poptávce po čínském exportu a vládní podpoře, údaje zveřejněné v posledních měsících naznačují ztrátu dynamiky. Vyšší ceny surovin, narušené dodavatelské řetězce a kontroly znečištění se negativně odrážejí na průmyslové aktivitě, zatímco malá ohniska šíření koronaviru omezují spotřebitelské výdaje.

Investoři sledují, zda čínská centrální banka přejde k uvolněnější měnové politice. Čínská centrální banka (PBOC) minulý týden oznámila, že sníží požadavek výše minimální hotovosti, kterou musí komerční banky vlastnit jako rezervu.

Čína si ale dává pozor na přílišnou stimulaci ekonomiky. PBOC v prohlášení uvedla, že snížení neznamená změnu její „obezřetné měnové politiky”. I nadále hodlá udržovat stabilitu, zachovat normální měnovou politiku a nezaplavovat ekonomiku stimuly.

Tokio 2020, letní olympiáda, ilustrační foto

Tokio 2020: Místo zisků dluhy. Sponzoři olympiády pláčou

Letní olympiáda je nejsledovanější akcí vůbec, v televizi se na ní dívají až tři miliardy lidí. V případě her v Tokiu, které začínají 23. července, se proto kolem nich točí i desítky miliard dolarů. Jenže kvůli koronaviru a posunutí olympiády je mnohé jinak.

Přečíst článek

Avast, sídlo

WSJ: Američané jednají o převzetí Avastu. Ve hře jsou stovky miliard

Česká antivirová společnost Avast by se mohla stát cílem akvizice. Zájem projevili Američané, tvrdí zdroje listu WSJ. Šlo by o obchod v hodnotě stovek miliard korun.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Čínský prezident Si Ťin-pching

Čínské plány. Země zvýší výdaje na obranu, sjednocení s Tchaj-wanem už nemá být mírové

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme