Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Násilné protesty v Číně pokračují. A aktivita průmyslu prudce padá

Násilné protesty v Číně pokračují. A aktivita průmyslu prudce padá
ČTK / AP

Ve městě Kuang-čou v jižní Číně znovu po dvou týdnech propukly násilné protesty proti tvrdým vládním proticovidovým opatřením. Videa, která po ověření jejich pravosti zveřejnila agentura Reuters nebo Bloomberg, ukazují, jak policie střílí na skupinu demonstrantů něčím, co vypadá jako slzný plyn.

Reklama

Obyvatelé jihočínského průmyslového města Kuang-čou se v úterý večer střetli s policií. Záběry zveřejněné na sociálních sítích ukázaly, že jde o nejnovější díl sociálních nepokojů, kdy se stoupá hněv veřejnosti na vládu kvůli jejím přísným omezením proti šíření covidu, uvedla agentura Bloomberg.

V městské čtvrti Chaj-ču lze vidět desítky demonstrantů, kteří házejí předměty na policisty, kteří jsou zřejmě oblečeni v ochranných oblecích. Policie naopak směrem k demonstrantům střílí něco, co vypadá jako slzný plyn, neboť ulička s protestujícími se poté zaplní bílým kouřem. Další klip ukazuje, jak policie se štíty proti demonstrantům postupuje k davu a několik spoutaných mužů později odvádí pryč. 

Víkendové protesty přístup Číny k zero covid politice nezmění.

Covidové uzavírky v Číně jen tak neskončí, mohutným protestům navzdory

Přísná opatření proti covidu-19, která čínské úřady nařizují hned při výskytu několika prvních případů nákazy, ochromují čínskou ekonomiku. V posledních měsících také vyvolávaly opakované stížnosti na úřady, kterým se nedařilo spolehlivě zajišťovat potraviny a další nezbytnosti lidem uvrženým do plošné karantény. O víkendu v různých částech země propukly mohutné protesty kvůli protiepidemickým opatřením. V mnoha městech demonstrace pokračovaly do dnešního rána.

Přečíst článek

Celá oblast Kuang-čou je od konce minulého měsíce uzamčena, což podněcuje hněv mezi obyvateli, kteří jsou většinou pracujícími z chudší části obyvatel. První protesty ve městě vypukly před dvěma týdny.

Desítky protestů, nejvíce za třicet let

Nepokoje v Kuang-Čou jsou zatím posledním příkladem veřejných protestů proti čínskému přístupu nulové tolerance neboli Covid Zero, které propukly ve velkých městech minulý víkendOd soboty do pondělí se ve 22 čínských městech uskutečnilo 43 protestů, odhadl Australský strategický politický institut se sídlem v Canbeře. To znamená největší projev nesouhlasu od krvavě potlačené demonstrace na náměstí Nebeského klidu v Pekingu před více než třemi desetiletími.

Nekorektní2

Tlak na elektromobilitu nás vrhá do náruče Číny, říká politik Knotek v podcastu

Elektromobilita sama smysl má. Vadí mi ale, že ji v Evropě zavádíme ideologicky, za každou cenu. Jedna z největších chyb Green Dealu je, že počítá s masivní elektrifikací a zároveň předpokládá, že tu výrobu pokryjí obnovitelné zdroje. Uvedl to v podcastu Nekorektní dvojka Marcely Fialkové europoslanec za ANO Ondřej Knotek.

Přečíst článek

Mnoho lidí vyjadřuje vztek kvůli podezření, že proticovidová omezení mohla minulý týden přispět k tragické bilanci smrtelného požáru v bytovém domě v severozápadním regionu Sin-ťiang, který zabil 10 lidí a devět zranil. Zdá se, že početná přítomnost policie na místech protestů ale od té doby odradila od dalších nepokojů v Pekingu a Šanghaji.

Čínský průmysl se propadá

Další protest přichází v době, kdy pokles aktivity v čínském zpracovatelském průmyslu i ve službách v listopadu zrychlil. Vyplývá to z údajů čínského statistického úřadu. Hospodářskou aktivitu v Číně brzdí vzestup počtu případů nákazy koronavirem, na který úřady reagují přísnými restrikcemi. To bude mít podle analytiků na čínskou ekonomiku negativní dopady i v příštím roce.

Index aktivity ve zpracovatelském průmyslu se v listopadu snížil na sedmiměsíční minimum 48 bodů z říjnových 49,2 bodu. Index aktivity v nevýrobním sektoru klesl o dva body na 46,7 bodu, což je rovněž nejnižší úroveň za sedm měsíců. Pokud se tyto indexy nacházejí pod padesátibodovou hranicí, signalizují pokles aktivity.

Továrna Foxconn v Číně

V továrně na iPhony v Číně propukly nové nepokoje

Čínské úřady ve středu zavedly další opatření, aby omezily rychlý nárůst případů onemocnění covid-19 a zvýšily tak obavy investorů o ekonomiku. V největší továrně na výrobu chytrých telefonů od společnosti Apple na světě propukly nové nepokoje, které podle agentury Reuters poukazují na sociální a finanční dopady těchto omezení.

Přečíst článek

Situace kolem koronaviru se dál zhoršuje a bude mít výrazný dopad na ekonomiku také v příštím roce," uvedla podle agentury Reuters analytička Sheana Jüe ze společnosti Capital Economics.

Čína je druhou největší ekonomikou na světě za Spojenými státy. Mezinárodní měnový fond (MMF) ve svém říjnovém globálním výhledu předpověděl, že růst hrubého domácí produktu (HDP) Číny v letošním roce zpomalí na 3,2 procenta z loňských 8,1 procenta. Na příští rok počítá se zrychlením růstu na 4,4 procenta.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pracovníci továrny Foxconnu v čínském Šen-čenu vyrábějící zejména pro Apple

Nastartovaná Čína. Aktivita v továrnách byla v únoru nejvyšší za více než desetiletí

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme