Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Chatboti v Číně mají problém. Kvůli komunistické cenzuře je musí tvůrci naučit „nemluvit o politice“

Chatboti s umělou inteligencí mají problém. Kvůli Číně je musí tvůrci naučit nemluvit o politice
Profimedia
Dušan Kütner
duk

Tento týden se čínská vyhledávací společnost Baidu chystá představit svého Ernie Bota, odpověď na vychvalovaný ChatGPT společnosti OpenAI. To přitáhne pozornost nejen západního světa, ale také čínských komunistů. Tvůrci podobných chatbotů tak stojí před zásadním problémem: pokud chtějí se svými dokonalými programy uspět i v Číně, musí je naučit „nemluvit o politice“ a zajistit jejich schopnost vést „politicky košer dialog“ podle cenzurního gusta pekingských vládců, napsal deník The Wall Street Journal.

Reklama

V zemi, která v globálním internetovém světě vybudovala striktní digitální hranice, se cenzoři naučili přizpůsobovat se novým formám internetového obsahu. Kontrola odpovědí generovaných umělou inteligencí z chatbotů typu ChatGPT pro ně představuje novou výzvu, která se může ukázat jako složitější než policejní prohledávání sociálních sítí. Posílení ideologické kontroly nad umělou inteligencí by ale mohla ještě více Čínu digitálně oddělit od zbytku světa, říkají čínští technologičtí manažeři, inženýři a odborníci na AI, uvedl The Wall Street Journal.

Microsoft do svého vyhledávače Bing zapojil umělou inteligenci. Recenzenti jsou nadšeni

Vyhledávání už nebude jako dřív. Bing s umělou inteligencí může rozbít dominanci Googlu, míní experti

Microsoft s velkou slávou představil novou podobu svého internetového vyhledávače Bing a prohlížeče Edge, do nichž za miliardy dolarů ve spolupráci se startupem OpenAI zapojil umělou inteligenci. A první reakce renomovaných expertů jsou nadšené. Jestli někdo může zbourat dlouholetou dominanci Googlu na trhu, tak právě nový Bing, míní. Ovšem ani v Googlu nespí. Svět čeká dlouho nemyslitelný boj o podíl na trhu vyhledávačů, který z reklam přináší více než sto miliard dolarů ročně.

Přečíst článek

Každá technologická společnost upravuje obsah svých produktů považovaný za škodlivý v zemích svých uživatelů. OpenAI a další vývojáři se sídlem v USA filtrují svá data, aby vymýtili problémy citlivé pro Spojené státy, jako jsou nenávistné projevy týkající se rasy a etnického původu. V Číně ale mohou důsledky zveřejňování politicky choulostivého obsahu jít daleko za mazání příspěvků, podotkl deník.

Chatboti v Číně budou čelit stejné cenzuře jako internet

Chatboti fungující v Číně tak budou čelit podobným omezením jako při vyhledávání na čínském webu. Uživatelé narazí na zeď pokaždé, když otázka bude obsahovat politicky citlivá klíčová slova, což mimo jiné vedlo některé uživatele internetu k tomu, aby kolektivně ironicky označovali očekávané čínské služby podobné ChatGPT jako „ChatCCP" – což je hra s anglickou zkratkou pro čínskou komunistickou stranu neboli Chinese Communist Party.

Sci-fi film Ex Machina, ilustrační foto

Umělá inteligence je velká věc. Co už umí a kam směřuje, odhalují experti

Jak změní umělá inteligence svět? Je chatovací nástroj ChatGPT opravdu takovou revolucí, jak by se nyní mohlo zdát? A může budoucí umělá inteligence (AI) získat vědomí, milovat nebo se dokonce mstít? Zeptali jsme se přímo u zdroje, těch, kteří se na jejím vývoji podílejí. V rámci seriálu Young Money Patrika Borýska přinášíme rozhovor s českými vědci, vývojáři a popularizátory AI Tomášem Mikolovem a Filipem Dvořákem. V Česku zřejmě není nikdo, kdo by této oblasti rozuměl víc než tihle dva. V Silicon Valley už je dobře znají. Oba založili startupy, které mají ambici posunout hranice možností umělé inteligence.

Přečíst článek

Čtyři čínské chatboty, které The Wall Street Journal dosud testoval, používají na rozdíl od Ernie Bota předchozí generace technologie, která je základem ChatGPT. Chatbot, který dokázal nejlépe vést konverzaci – i když se zdráhal diskutovat o politice – byl Gipi Talk, AI bot vyvinutý skupinou inženýrů v technologickém centru v Šen-čenu.

Dotaz týkající se Si Ťin-pchinga „neprošel bezpečnostní kontrolou“

Otázka, zda Si Ťin-pching je dobrý vůdce, ale vyvolal reakci, že dotaz „nemohl projít bezpečnostní kontrolou". Chatbot se pak snažil nasměrovat konverzaci jiným směrem. V odpovědi chatbot uvedl, že moderování obsahu bylo zajištěno společností Baidu. Společnost odmítla komentovat otázky deníku na toto téma.

Kam se hrabou chatboty. V Číně jsou dál, firmy si najímají digitalizované bytosti

V Číně roste zájem o virtuální lidi. Podniky z řady oborů, od zákaznických služeb až po zábavní průmysl, platí za virtuální zaměstnance velké peníze. Technologická firma Baidu uvádí, že počet projektů virtuálních lidí, na kterých pracovala pro své klienty, se od loňského roku zdvojnásobil. Cenové rozpětí je přitom široké - klienti jsou ochotni za virtuálního zaměstnance ročně zaplatit od 2800 dolarů (63 300 korun) do 14 300 dolarů (323 500 korun), uvedl server americké televize CNBC.

Přečíst článek

Prezident a šéf tamní komunistické strany Si Ťin-pching vládnoucí od roku 2012 byl před týdnem znovu, již potřetí, zvolen prezidentem. Za jeho vlády přitom Peking rozšířil způsoby, jak umlčet veřejnou kritickou diskusi včetně nových zákonů omezujících online projev a pokutovat či jinak trestat společnosti provozující sociální média za nedostatečnou kontrolu obsahu.

Supernudná umělá inteligence

V zemi, kde uživatelé internetu mohou snadno šlápnout na politickou minu, budou chatboti pravděpodobně ´prostě super nudní´,“ míní ředitel Centra pro výzkum umělé inteligence na Hongkongské univerzitě vědy a technologie Pascale Fung. Mnoho čínských uživatelů internetu, kteří nemají v úmyslu riskovat diskutováním o politice, by naopak mohlo uvítat chatboty, které jim zabrání v neúmyslném zabloudění do citlivých oblastí.

Umělá inteligence může vystřídat lidskou činnost v případě rutinních úkolů.

Umělá inteligence může nahradit polovinu pracovních míst. Ale změny si ani nevšimneme

Umělá inteligence může zefektivnit práci lidí, ale plně ji nenahradí. Vystřídat lidskou činnost může v případě opakovaných, rutinních úkolů. Přestože podle personalistů některé pracovní pozice v důsledku využití umělé inteligence postupem času vymizí, řada jiných vznikne. V příštích letech umělá inteligence podle personalistů zjednoduší některé úkony a bude práci lidí více doplňovat.

Přečíst článek

Minimálně jedna čerstvá zkušenost s politikou u chatbotů v Číně tady je. Jeden z prvních čínských výtvorů obdobných ChatGPT – s názvem ChatYuan vyvinutý společností Yuanyu Intelligence se sídlem v Chang-čou  –, byl pozastaven jen několik dní po jeho spuštění letos v únoru. Během krátké doby, kdy byl provozován, se objevovala hláška přinášející jménem čínského prezidenta varování: „Dotaz obsahoval slova, která porušují pravidla."

Čínští chatboti, pokud se stanou stejně přístupnými jako ChatGPT od OpenAI, budou pravděpodobně produkovat obsah, který bude „v souladu s hodnotami strany a státu“, řekl zakladatel Taiwan AI Labs Ethan Tu, který dříve vedl AI a výzkumnou skupinu společnosti Microsoft v Asii. „Čína bude mít svůj vlastní ChatGPT, ale konečný produkt bude diametrálně odlišný, stejně jako existuje propast mezi Baidu a Googlem,” míní Tu.

Mark Zuckerberg

Je to mistr manipulace a vykořisťuje lidi, napsal chatbot o svém stvořiteli Zuckerbergovi

Chatovací robot americké společnosti Meta Platforms o zakladateli podniku Marku Zuckerbergovi říká, že vykořisťuje lidi. Automat reportérovi britské stanice BBC řekl, že Zuckerberg to dělá pro peníze a že je mu to jedno. Firma přispěchala s vysvětlením, že jde teprve o prototyp. Jinak je podle ní chatbot schopen bavit se téměř o čemkoliv, protože využívá umělou inteligenci.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme