Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Si Ťin-pching je potřetí prezidentem Číny. A možná už doživotně

Si Ťin-pching je potřetí prezidentem Číny. A možná už doživotně
profimedia.cz
 ČTK

Čínský parlament jednomyslně prezidentem zvolil dosavadní hlavu státu Si Ťin-pchinga, a to na bezprecedentní třetí pětileté funkční období. Podle agentury AP je možné, že devětašedesátiletý politik u moci zůstane doživotně. Agentura Reuters ho označuje za nejmocnějšího vůdce asijské velmoci od zakladatele komunistické Číny Mao Ce-tunga.

Reklama

Si Ťin-pching je prezidentem 1,4miliardové země od března 2013 a v čele Komunistické strany Číny stojí dokonce od listopadu 2012. Podle dříve platných pravidel by letos v úřadu hlavy státu musel skončit, parlament ale v roce 2018 z ústavy vyškrtl klauzuli omezující výkon funkce na dva po sobě jdoucí mandáty. Si tedy může teoreticky vládnout neomezeně dlouho.

2952 hlasů pro, žádný proti

Už loni v říjnu si zajistil třetí pětileté funkční období jako generální tajemník komunistické strany a dnes k tomu znovu přidal i prezidentský úřad, když se pro něj podle AP vyslovilo 2952 delegátů a žádný nebyl proti. Parlament Sia zvolil také za vrchního velitele Čínské lidové osvobozenecké armády.

Číňanů loni ubylo, bude to mít závažný dopad.

Stanislav Šulc: Čína vymírá. Dopady to bude mít kolosální

Po krátkodobých hrozbách, jako je pandemie covidu nebo válka na Ukrajině, se svět pomalu musí začít připravovat na skutečnou výzvu. Čína poprvé od šedesátých let začala vymírat, což bude mít kolosální dopady na světovou ekonomiku i řád. 

Přečíst článek

Viceprezidentem, jehož pozice je spíše symbolická, se dnes stal osmašedesátiletý Chan Čeng, který byl v minulosti starostou mnohamilionové Šanghaje a do loňska také členem politbyra. Nový premiér bude oznámen v sobotu; podle předpokladů se jím stane třiašedesátiletý někdejší šanghajský stranický vůdce Li Čchiang.

Letošní týdenní zasedání parlamentu se koná v problematické době pro Čínu i Sia, který po protivládních protestech v prosinci po třech letech náhle ukončil přísná opatření proti šíření koronaviru, což si podle západních pozorovatelů vyžádalo množství obětí. Politika nulové tolerance, která držela miliony lidí doma, předtím frustrovala řadu obyvatel a zároveň brzdila čínskou ekonomiku - růst čínského hrubého domácího produktu v roce 2022 meziročně zpomalil na tři procenta.

Si Ťin-pching

Lukáš Kovanda: Čínské burzy se zatřásly. Nový Mao jde tvrdě proti tech miliardářům

Akciové tituly pevninské Číny obchodované na hongkongské burze se v pondělí propadly o 7,3 procenta. Jedná se o nejhlubší propad příslušného ukazatele – Hang Seng China Enterprise Index – od světové finanční krize roku 2008. Prudce rovněž oslabil hlavní ukazatel hongkongských akciových titulů – Hang Seng –, jenž ztratil 6,4 procenta. Slábnou také čínské akcie obchodované jinde ve světě, třeba v USA.

Přečíst článek

Reklama

Související

Současný viceprezident Tchaj-wanu William Laj

Ve volbách na Tchaj-wanu zvítězil William Laj, kterého Peking považuje za „vážné nebezpečí“

Přečíst článek
Na Tchaj-wanu se konají prezidentské volby, určí vztahy s Čínou na další roky

Tchajwanci volí nového prezidenta. Jsme připraveni potlačit snahy o nezávislost země, zní z Číny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme