Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česko se stává tankovacím rájem, píší slovenská média

Nafta bude v Česku do srpna nejlevnější v regionu CEE
ČTK
Lukáš Kovanda

Do Česka nyní jezdí houfně tankovat nejen Slováci, ale i Němci a Rakušani. Český stát ovšem na levné naftě přichází o 17 miliard korun ročně, přidává ekonomický pohled na situaci Lukáš Kovanda z Trinity Bank.

Reklama

„Slováci jen tiše závidí, Česko se stává tankovacím rájem,“ píší slovenská média. A je tomu tak. Česko má totiž nyní podle dat Evropské komise čtvrtou nejnižší cenu nafty v EU. Levněji ji tankují pouze na Maltě, v Bulharsku a v Litvě. Všechny země, jež s Českem sousedí, včetně Polska, ji tedy mají dražší. A tak cizinci nyní jezdí v nebývalé míře tankovat do Česka.

Důvodem levné nafty v ČR je fakt, že v porovnání ještě s rokem 2020 je nyní zhruba o tři koruny na litr levnější jen z důvodu snížení spotřební daně z ní. První snížení daně se uskutečnilo začátkem roku 2021, o korunu na litr. K dalšímu pak došlo loni v červnu, o 1,50 koruny na litr. Když zohledníme ještě související o něco nižší DPH, je litr nafty celkově skutečně o zhruba tři koruny na litr levnější než ještě roku 2020. 

Český stát ovšem výrazným zlevněním nafty o tři koruny na litr přichází ročně o zhruba 17 miliard korun. Určitá část z tohoto výpadku se ovšem státu vrací právě proto, že v Česku tankují také tedy Slováci, Rakušani nebo Němci, kteří tak tím pádem v Česku platí i spotřební daň a související DPH. Češi pak mají slabší tendenci než jindy jezdit tankovat do zahraničí. Dokonce se jim nyní nevyplácí ani tankovat naftu v Polsku, kam si pro ni tradičně jezdili.

Lukáš Kovanda: Benzin mírně zdražil. Přesto čeká motoristy nečekaně levné léto

Lukáš Kovanda: Motoristé, radujte se. Čeká vás nečekaně levné léto

Motoristy čeká nečekaně levné léto, za benzín platí o 10 korun na litr méně než loni, za naftu o 15 korun. A ceny půjdou níž, v USA totiž roste riziko recese, i kvůli včerejším slovům tamní centrální banky, míní hlavní analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

V srpnu už bude pohled na totemy českých čerpaček o něco smutnější

V polovině prázdnin, od srpna, se ovšem spotřební daň z nafty zřejmě vrátí na úroveň z doby před loňským červnem, tedy bude o 1,50 koruny na litr vyšší. Česko by ale i tak mělo osmou nejnižší cenu nafty v EU. V pomyslném žebříčku zemí EU podle nejnižších cen nafty by se před něj dostaly ještě Rumunsko, Kypr, Polsko a Lotyšsko. Ceny na Slovensku, v Maďarsku, Německu či Rakousku by byly i nadále vyšší než v ČR.

Cena nafty v Česku bude však oproti naftě v Polsku i po zvýšení spotřební daně dražší jen poměrně nepatrně, maximálně v rozsahu nižších desítek haléřů na litr. Takový rozdíl neohrožuje konkurenceschopnost českých dopravců, protože cena nafty zůstane víceméně srovnatelná s Polskem. Sdružení dopravců Česmad Bohemia však přesto varuje, že zvýšení daně je o jejich nynější konkurenceschopnost připraví. To však tedy data příliš nepotvrzují.  

tankování, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: České řidiče čekají druhé nejlevnější prázdniny v historii

Pohonné hmoty budou v Česku o těchto prázdninách nečekaně levné. Alespoň tedy v poměru k hrubé měsíční mzdě. Řidiči totiž budou moci za částku odpovídající právě hrubé měsíční mzdě u tuzemských čerpacích stanic zakoupit více než 1200 litrů pohonných hmot.

Přečíst článek

Energetičtí obchodníci z Evropy stále čile nakupují v Rusku

Energetičtí obchodníci z Evropy stále čile nakupují v Rusku

Dva z největších světových nezávislých obchodníků s energií Vitol a Gunvor zůstávají významnými kupci rafinované ropy z Ruska. Obě firmy kupují ruskou ropu ve velkém i více než rok poté, co slíbily, že své obchody s Moskvou po invazi Ruska na Ukrajinu drasticky omezí. Analýza záznamů ruského celního úřadu o vývozu za čtyři měsíce letošního roku ukazuje, že obě firmy patřily mezi deset největších kupců rafinovaných produktů, jako je benzin a nafta, uvedl list Financial Times (FT).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Benzín stojí opět přes čtyřicet za litr. Je nejdražší od konce roku

AKTUALIZOVÁNO: Benzín stojí opět přes čtyřicet za litr. Je nejdražší od konce roku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme