Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: České řidiče čekají druhé nejlevnější prázdniny v historii

tankování, čerpací stanice
ČTK
Lukáš Kovanda

Pohonné hmoty budou v Česku o těchto prázdninách nečekaně levné. Alespoň tedy v poměru k hrubé měsíční mzdě. Řidiči totiž budou moci za částku odpovídající právě hrubé měsíční mzdě u tuzemských čerpacích stanic zakoupit více než 1200 litrů pohonných hmot.

Reklama

Něco takového bylo v celé historii novodobé ČR možné dosud jen o prázdninách roku 2020 (viz graf níže). Tehdy ovšem ceny výrazně srazila covidová pandemie. Cestování bylo kvůli pandemickým restrikcím omezené, u nás i v zahraničí, což vytvářelo masivní tlak na pokles cen pohonných hmot i v ČR

České řidiče čekají druhé nejlevnější prázdniny v historii ČSÚ, CCS

Pokud bychom nebrali v potaz prázdniny covidového roku 2020, které se z důvodu restrikcí poněkud vymykaly, jsou ty nadcházející z hlediska motoristů těmi úplně nejlevnějšími relativně „normálními“ prázdninami v historii.

V právě končícím druhém letošním čtvrtletí se podle prognózy dá pořídit za částku odpovídající průměrné mzdě hned 1210 litrů pohonných hmot (pro názornost se počítá souhrnná průměrná cena získaná z průměrné ceny benzínu a průměrné ceny nafty).

Peněženka, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Zrušení zaručených mezd by české ekonomice prospělo

České ekonomice by nejvíce prospělo, pokud by se zrušil jak institut zaručené mzdy, tak také institut mzdy minimální. Politicky je to druhé zřejmě zcela neprůchodné, takže buďme rádi za případné zrušení alespoň mezd zaručených. Jejich zrušení žádá jak Hospodářská komora, tak třeba Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků.

Přečíst článek

O letošních prázdninách, tedy již ve třetím čtvrtletí, by se tento počet měl vzhledem k očekávanému vývoji cen pohonných hmot a také vzhledem k předpokládanému vývoji průměrné mzdy pohybovat v rozmezí od 1220 do 1250 litrů. Byl by tak až o zhruba 350 litrů vyšší než loni v létě; za částku odpovídající průměrné měsíční mzdě tudíž letos o prázdninách půjde pořídit až o 350 litrů pohonných hmot více než loni o prázdninách.

O loňských prázdninách byly pohonné hmoty výrazně dražší než letos kvůli dopadům ruské invaze na Ukrajinu, přičemž zároveň průměrná mzda byla nominálně o necelých deset procent nižší, než bude o těchto prázdninách.   

Motoristé ale o těchto prázdninách pořídí za částku odpovídající průměrné mzdě více pohonných hmot i než o prázdninách roku 2021, kdy se jednalo o necelých 1200 litrů. A za částku průměrné mzdy tedy také pořídí více pohonných hmot než o prázdninách kteréhokoli roku z období let 1993 až 2019

Reklama

Související

Zlevňování benzínu v Česku se po pár týdnech bezdůvodně zastavilo

Lukáš Kovanda: Zlevňování benzínu v Česku se po pár týdnech bezdůvodně zastavilo

Přečíst článek
Pohonné hmoty v Česku dále zdražují

Lukáš Kovanda: Odkládání pozemní invaze Izraele do Gazy zlevňuje pohonné hmoty v Česku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme