Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny plynu klesají a ještě budou. Na předválečnou úroveň se ale účty za energii nevrátí, říká expert

Ceny plynu klesají a ještě budou. Ukáže se to na konci dubna, říká odborník Jiří Gavor
Se svolením ENA
Petra Jansová

Fixovat, nebo nefixovat? Budou ceny plynu klesat i nadále? „Pokud se nám podaří, že na konci topné sezóny budou zásobníky plné z 50 procent či více, což já považuji za optimální, pak by mohlo jít o velmi silný stimul, aby velkoobchodní ceny plynu ještě o něco poklesly,“ říká v rozhovoru pro Newstream energetický expert Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor.

Reklama

Je za námi většina zimní sezóny. Na jaké kapacitě jsou aktuálně zásobníky? A dá se říct, že jsme to nejhorší přestáli?

Ano, dá se říct, že jsme to nejhorší přestáli a že letošní topná sezóna proběhne až do svého konce bez nutnosti jakýkoliv administrativních zásahů nebo vyhlašování nouzového stavu. Ze zásob plynu se teď mohutně čerpá, v polovině února nám ale přesto stále ještě zbývá kolem 65 procent. Klesají tempem zhruba od 0,5 do 0,8 procenta zásob denně.

Jak jsme na to se zásobami plynu ve srovnání s loňským rokem?

Jsme na tom podstatně lépe. Musíme si ale uvědomit, že nyní se už ani tak nehraje o letošní, ale příští topnou sezónu. V našem zájmu je, aby stav zásobníků byl na přelomu dubna a května na co nejvyšší úrovni. Ideální by bylo, kdyby stav zásob na konci topné sezóny přesahoval 50procentní hranici. To ale záleží na mnoha faktorech.

Na trhu s energiemi se opět šíří nekalé praktiky podvodných obchodníků, takzvaných energošmejdů.

Nový trik s cenovými stropy, zmocnili se jich energošmejdi, varuje ČEZ

Na trhu s energiemi se opět šíří nekalé praktiky podvodných obchodníků, takzvaných energošmejdů. Ti začali zneužívat zastropované ceny elektřiny a plynu, které používají jako záminku k podpisu často nevýhodných smluv. Klientům přitom vyhrožují například odpojením od odběru, upozornila energetická společnost ČEZ. Cenový strop na energie platí od začátku letošního roku, odběratelé ho získávají automaticky. Někteří dodavatelé už začali nabízet i ceny pod stropem.

Přečíst článek

Je třeba porazit starý mýtus

Kromě počasí, na čem ještě?

Důležitou roli bude hrát i ochota obchodníků využít aktuální situaci, kdy jsou přijatelné ceny plynu. Jde o to, abychom porazili starý mýtus, že zásobníky slouží jen ve dvou režimech. A to, že v průběhu léta se jen doplňují, v průběhu zimy jen vyprazdňují. Skutečně tomu tak už dávno není, prakticky lze čerpat či vtláčet kdykoliv, moderní zásobníky to umožňují. Zatím ale bohužel cítím ze strany obchodníků jakési váhání, vyčkávání, zda nepřijdou ze strany státu nějaké další podpůrné mechanismy, stejně jako se osvědčily během příprav na aktuální topnou sezónu.

Co může vyčkávání ze strany obchodníků, jež zmiňujete, způsobit?

Vidím tam určité nebezpečí, a to nejen ve vztahu k doplnění zásobníků, ale i ve vztahu k uzavírání nákupů na velkoobchodních trzích. Za mě by bylo ideální, v případě, že obchodník má dostatečné finanční prostředky, aby nakupoval raději více, dokud jsou ceny příznivé, a nevyčkával.

Michal Skořepa, ekonom České spořitelny

Když nám Čína vezme plyn, inflace může ještě růst, říká ekonom

Spotřebitelské ceny by po lednových rekordech měly v letošním roce klesat. V druhé polovině roku i pod deset procent meziročně. Mohl by nějaký vnější faktor snižování inflace ještě zvrátit? Významný vliv bude mít především vývoj kurzu koruny, ale do vývoje cen by mohla zasáhnout třeba i zesílená poptávky po zkapalněném plynu ze strany Číny, říká Michal Skořepa, ekonom České spořitelny.

Přečíst článek

Nicméně právě zajištění likvidity pro obchodování na velkoobchodních trzích vidím jako velký problém. Dodavatelé stále trpí neúměrnými požadavky na finanční maržování. Mnozí dodavatelé by rádi nakupovali i na dlouhé pozice, dva tři roky dopředu, ale jejich cash flow a vysoké požadavky na finanční zajištění jim to neumožňují. V tomto směru obchodníci stále marně čekají na slíbenou pomoc na celounijní či národní úrovni.

Zdražení energií přinutilo Čechy šetřit

Hrálo nám do ruky teplé počasí. Můžeme to, že jsou zásobníky v tak dobré kondici, přičítat i tomu, že tuzemské domácnosti s plynem šetří?

Nepochybně. Zdražení bylo brutálním ekonomickým stimulem, který vedl k razantním úsporám. Nepochybuju o tom, že předpis záloh zásadně změnil ekonomické chování. Nicméně si myslím, že tento potenciál rychlých úspor je již v zásadě vyčerpán. Nelze srážet teplotu vytápění pod určité rozumné minimum.

Co zapříčinilo to, že ceny plynu se na burzách vrací na zhruba předválečnou úroveň?

Evropě se podařilo významně uspíšit výstavbu LNG terminálů. Například v Německu dokázali část předpisů pružně vypustit a plovoucí terminály nakoupit a v maximálně rychlé době nainstalovat. Rekordně dokázali uspíšit i výstavbu pevných terminálů. Evropa ještě není za ten rok na ruském plynu zcela nezávislá.

Ruský ropný průmysl jede dál. Navzdory sankcím těží víc než před válkou

Rusko navzdory sankcím zvyšuje svoji těžební aktivitu. Celková hloubka jeho ropných vrtů byla loni nejvyšší za uplynulé minimálně více než jedno desetiletí.

Přečíst článek

Ta závislost se rovněž liší země od země. Jinak je to v Česku, jinak například na Balkánu. Odhadem 15 až 20 procent plynu dováženého do Evropy může pocházet z Ruska. Import ruského plynu ve zkapalněné formě dokonce paradoxně narůstá. 

Ceny plynu budou ještě padat

Distributoři přichází v posledních týdnech s novými cenami i s fixními smlouvami. Je teď ideální čas na fixaci?

Dobrou zprávou je to, že trh se rozhýbal dříve, než jsme předpokládali, a myslím, že vývoj bude ještě dynamičtější. K EONu, innogy, Centropolu, MND, EPETu a ČEZu se jistě přidají i další společnosti. Nicméně je dobré si uvědomit, že na změnu dodavatele jsou tři měsíce. Klient tedy už nemá šanci stihnou letošní topnou sezónu.

Jiří Tyleček, analytik XTB

Analytik Tyleček: Na světových trzích výrazně klesly ceny energií

V lednu na světových burzách výrazně klesly ceny energií. Naopak zdražilo zlato, měď či hliník. Obecně komodity stagnovaly, komoditní index Bloombergu se snížil o 0,5 procenta do blízkosti nejnižších úrovní od počátku války na Ukrajině, řekl analytik investiční společnosti XTB Jiří Tyleček.

Přečíst článek

Ceny jsou pod vládním stropem. Budou padat ještě níž?

Pokud se nám podaří, že na konci topné sezóny budou zásobníky plné z 50 procent či více, což já považuji za optimální, pak by mohlo jít o velmi silný stimul, aby velkoobchodní ceny plynu ještě o něco poklesly.

Můžeme se někdy vrátit na ceny plynu a elektřiny z dob před ukrajinskou krizí?

Už tehdy byly ceny poměrně vysoké. Začaly růst už v druhé polovině roku 2021. Nečekám, že se ceny energií někdy vrátí na původní nízké úrovně z první poloviny roku 2021. V případě elektřiny nám navíc nepřekročitelnou laťku nastavuje systém emisních povolenek. Evropská komise zatvrzele odmítá aktivněji využívat nástroj nazvaný rezerva tržní stability, který využívá jen pro stahování povolenek z trhu a tím ke zvyšování jejich ceny, ale už ne, aby je naopak v momentu rychlého růstu uvolňovala. Zkrátka energetická krize se nastartovala ještě před válkou na Ukrajině.

Spotřeba zemního plynu v Česku loni meziročně klesla o 19 procent.

Češi šetří dál, spotřeba drahého plynu meziročně klesla o 19 procent

Spotřeba zemního plynu v Česku loni meziročně klesla o 19 procent. Celkově odběratelé využili přes 81,5 terawatthodiny plynu. Pokles meziroční spotřeby byl přitom patrný v každém kalendářním měsíci roku 2022. Vyplývá to z aktuálních statistik Energetického a regulačního úřadu (ERÚ). Důvodem úspor plynu jsou podle odborníků především postupné zdražování energií i teplé počasí.

Přečíst článek

Jaroslav Míl: Zestátnění části ČEZ je zbytečný krok. Cenu elektřiny to nesníží

Jaroslav Míl: Zestátnění části ČEZ je zbytečný krok. Cenu elektřiny to nesníží

Proč se vláda rozhodla zestátnit výrobu elektřiny společnosti ČEZ? Podle Jaroslava Míla, bývalého šéfa ČEZ a také dřívějšího vládního zmocněnce pro jadernou energetiku, je pro Česko mnohem důležitější vytvořit nový design energetického trhu. A v rámci unie obhájit české zájmy. To prý vláda nedělá. Násilné přebírání sta procent části ČEZ vidí Míl jako zbytečné, možná dokonce jako zástěrku skutečných problémů. Ani pokud by stát svůj záměr dokončil, na cenu elektřiny pro spotřebitele to podle něj nebude mít vliv.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Skončí Češi v zimě se dvěma svetry? Evropský trh s plynem zůstává stále napjatý

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Sousední vlády hledají způsoby, jak ulevit lidem od drahých energií. Fialova vláda hledá důvody, proč to nejde

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme