Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi šetří dál, spotřeba drahého plynu meziročně klesla o 19 procent

Spotřeba zemního plynu v Česku loni meziročně klesla o 19 procent.
ČTK
 ČTK

Spotřeba zemního plynu v Česku loni meziročně klesla o 19 procent. Celkově odběratelé využili přes 81,5 terawatthodiny plynu. Pokles meziroční spotřeby byl přitom patrný v každém kalendářním měsíci roku 2022. Vyplývá to z aktuálních statistik Energetického a regulačního úřadu (ERÚ). Důvodem úspor plynu jsou podle odborníků především postupné zdražování energií i teplé počasí.

Reklama

Největší spotřeba byla loni tradičně v zimě, konkrétně v lednu a v prosinci. Nejvýraznější meziroční pokles nastal v květnu, kdy se spotřeba snížila o asi 32 procent proti roku 2021. Nejnižší meziroční rozdíl naopak energetici zaznamenali v září, kdy spotřeba klesla asi o osm procent.

ČEZ vyzývá k samoodečtu energií. Pomůže to s nastavením záloh.

Lukáš Kovanda: Energie českým domácnostem zlevňují. Ale pozor na víceleté fixace

Někteří tuzemští dodavatelé plynu a elektřiny domácnostem, například E.ON, začínají zlevňovat. Zohledňují tak dramatický pokles burzovních cen napříč EU, k němuž dochází od loňského srpna. Lidé by však neměli brát první nabídku, neboť při víceleté fixaci a očekávaném propadu cen se nevyplatí, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Jednou ze základních příčin nižší spotřeby je podle expertů růst ceny plynu v loňském roce. „Jeho zdražení zásadně zvýšilo tlak na úspory u domácností i firem. Udržujeme nižší teploty v domácnostech a firmy buď optimalizovaly nebo přímo omezily výrobu závislou na plynu,” uvedl analytik společnosti XTB Jiří Tyleček. Dalším klíčovým faktorem, který přispěl ke snížení spotřeby jsou nadprůměrné teploty zejména z posledních zimních měsíců. „Přestože díky tomu klesá cena plynu na burze, tak vysoké zálohy a zafixované ceny pro odběratele zůstávají. Pokud se nižší velkoobchodní ceny plynu udrží, tak většina odběratelů to na účtech a fakturách pozná až za rok. Proto bude i v následujících měsících spotřeba plynu ve srovnání s obdobím před energetickou krizí výrazně podprůměrná,“ předpovídá Tyleček.

tankování, čerpací stanice

V EU hrozí kvůli embargu výrazný růst cen nafty, varuje německá Commerzbank

Cena nafty u českých čerpacích stanic by mohla prudce vzrůst v reakci na zavedení embarga EU na dovoz ruských ropných produktů, plyne z čerstvé analýzy německé Commerzbank. Čtvrtá největší německá banka varuje, že po 5. únoru, kdy embargo vstupuje v platnost, se silný cenový tlak projeví na již nyní napjatém trhu EU.

Přečíst článek

Statistiky spotřeby elektřiny za loňský rok zatím zveřejněné nebyly. Podle průběžných výsledků však i tato spotřeba meziročně klesla, ovšem výrazně méně než v případě plynu. Podle odhadů by mělo jít zřejmě o nižší jednotky procent.

Nižší spotřeba plynu se projevila i v úsporách státu. Česko v aktuální topné sezoně ušetřilo při spotřebě proti loňsku kolem 850 milionů metrů krychlových plynu. S předstihem tak splnilo cíl EU, podle něhož má každá členská země tuto zimu snížit spotřebu aspoň o 15 procent. Zásoby plynu jsou v současné době proti loňsku dvojnásobné, což přispívá k poklesu cen energií na trhu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Do České republiky se v prvním čtvrtletí letošního roku nedovezl žádný plyn z Ruska.

Do Česka letos ještě nepřitekl žádný plyn z Ruska, oznámil Síkela. Šetřit se bude muset dál

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme