Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína pod tlakem deflace snížila některé úroky z úvěrů

Slabý čínský jüan pomáhá krotit i českou inflaci
ČTK
 ČTK

Čínská centrální banka nečekaně snížila úrokovou sazbu u střednědobých a krátkodobých úvěrů. Úroky u střednědobých úvěrů přitom snížila už podruhé za tři měsíce. Rozhodnutí přišlo současně se statistikou, která proti očekávání ukázala horší vývoj. Čína uvolňuje měnovou politiku s cílem podpořit oživení ekonomiky. Oznámený krok podle analytiků otevírá možnost, že centrální banka by mohla příští týden snížit klíčovou primární úvěrovou sazbu (LPR), uvedla agentura Reuters.

Reklama

Centrální banka snížila úrokovou sazbu u jednoletých střednědobých úvěrů (MLF) o 0,15 procentního bodu na 2,50 procenta. Tato finanční injekce má pomoci udržet přiměřeně vysokou likviditu bankovního systému, uvedla centrální banka. Analytici převážně očekávali, že banka ponechá MLF beze změny.

Později centrální banka oznámila, že o 0,1 procentního bodu snížila také sazby krátkodobých úvěrů (SLF), které využívají komerční banky, aby uspokojily dočasnou poptávku po hotovosti. Jednodenní sazba klesla na 2,65 procenta, sedmidenní na 2,80 procenta a měsíční na 3,15 procenta.

Strašák deflace

Podle analytiků si prudký růst úvěrů a rostoucí riziko deflace v červenci vyžádaly další opatření k uvolnění měnové politiky, aby se zpomalení zastavilo. Důvěru finančního trhu ovlivnilo také nebezpečí bankrotu některých developerů zaměřených na bydlení a zpoždění plateb soukromých správců majetku.

"To vše přispívá k naléhavosti toho, že tvůrci měnové politiky musejí rychle jednat, než se důvěra spotřebitelů a podniků prudce zhorší," uvedl hlavní ekonom pro Čínu ve finančním ústavu Commerzbank Tommy Wu.

Čínský realitní gigant Country Garden varuje před vysokou ztrátou

Obavy o čínský realitní sektor sílí. Holding Country Garden varuje před obří pololetní ztrátou

Čínský realitní gigant Country Garden Holdings varuje před pololetní ztrátou až 7,6 miliardy dolarů (zhruba 168 miliard korun). Akcie firmy se propadly na rekordní minimum po zprávách, že firma připravuje restrukturalizaci dluhu. V zemi přitom sílí obavy o výhled nemovitostního sektoru za situace, kdy čínská vláda nepřichází s dostatečně ráznými kroky na jeho podporu, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Dnešní zpráva čínského statistického úřadu ukázala, že průmyslová výroba v zemi v červenci vzrostla meziročně o 3,7 procenta. Tempo růstu tak zpomalilo z 4,4 procenta v červnu a bylo nižší, než čekali analytici. Maloobchodní tržby vzrostly meziročně o 2,5 procenta, nejpomaleji od prosince. Růst byl v červenci slabší navzdory letní turistické sezoně a rovněž zaostal za odhady analytiků. Maloobchodní tržby jsou ukazatelem spotřeby.

Čínští politici minulý měsíc představili řadu stimulačních opatření, od podpory nákupu automobilů a domácích spotřebičů přes uvolnění některých omezení v oblasti nemovitostí až po příslib podpory soukromému sektoru, protože oživení po skončení pandemie covidu-19 ztrácí od druhého čtvrtletí na síle. Nicméně přetrvávající problémy v sektoru nemovitostí, rostoucí zadlužení lokálních vlád, vysoká nezaměstnanost mezi mladými a ochlazení zahraniční poptávky nadále představují překážky pro udržitelný hospodářský růst.

Sazba střednědobých úvěrů MLF slouží jako vodítko pro klíčovou sazbu LPR a trhy vnímají střednědobou sazbu jako možnou předzvěst případných změn základních sazeb. Centrální banka se svým postupem liší od jiných centrálních bank, protože uvolňuje měnovou politiku, aby podpořila oživení ekonomiky. Některé jiné centrální banky ji kvůli vysoké inflaci naopak zpřísňují. To zvyšuje tlak na čínský jüan a znamená to hrozbu odlivu kapitálu. V letošním roce jüan vůči dolaru klesl přibližně o pět procent.

Krystal gallia

Boj o gallium a germanium. Co nové čínské restrikce znamenají pro svět?

Čína začala zhruba před měsícem omezovat vývoz dvou klíčových materiálů pro polovodičový průmysl s tím, jak přituhuje válka o čipy mezi Pekingem a Spojenými státy, napsal server BBC. Pro export gallia a germania, kovů používaných při výrobě počítačových čipů i vojenského vybavení, z druhé největší ekonomiky světa je na základě nových čínských omezení zapotřebí zvláštních licencí. Čína tak zareagovala na krok Washingtonu, který se pokusil omezit přístup Pekingu k vyspělé technologii pro výrobu mikroprocesorů.

Přečíst článek

Čínou obchází strašidlo deflace. Tamních klesající cen by se měl obávat i svět

Čínou obchází strašidlo deflace. Tamních klesajících cen by se měl obávat i svět

Klesající ceny jsou vždy dobrou zprávou pro spotřebitele, ne tak pro celou ekonomiku. Známky deflace jsou v Číně čím dál víc převládající, což zvyšuje tlak na Peking, aby znovu nastartoval růst, anebo riskoval, že upadne do ekonomické pasti, z níž by bylo těžké uniknout, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

V Číně vyšetřují velkou stínovou banku, která půjčovala miliardy realitním firmám

V Číně vyšetřují velkou stínovou banku, která půjčovala miliardy realitním firmám

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme