Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: ČNB všechny překvapila. Firemní úvěry i hypotéky výrazně zdraží

Česká národní banka, Praha, ilustrační foto
ČNB
Lukáš Kovanda

Česká národní banka vyrazila dech úplně všem. Zejména pak analytikům a ministerstvu financí. Svoji základní úrokovou sazbu totiž s účinností od zítřka zvedá o mimořádné 0,75procentního bodu na 1,50 procenta.

Reklama

Jedná se o nejvýraznější zpřísnění měnové politiky ČR za poslední bezmála čtvrtstoletí, za celé období od začátku června 1997. Je pravděpodobné, že v reakci na krok ČNB budou rychleji zdražovat hypotéky, než se čekalo, neboť s takto razantním zvýšením prakticky nikdo nepočítal. Analytici se shodovali, že ČNB sazbu zvýší jen o 0,5procentního bodu. Výrazněji také zdraží třeba firemní úvěry.

ČNB razantním krokem rozptyluje jakékoli možné podezření, že by podléhala politickému tlaku. Ministerstvo financí na banku tlačilo, aby sazbu naopak snižovala o méně než o 0,5procentního bodu, pokud vůbec.

ČNB rozhodnutím signalizuje, že chce proti inflačním tlakům v české ekonomice vystupovat vskutku razantně a že vyvine maximální úsilí, aby tlumila dopady dovážené inflace. Koruna v reakci prudce zpevnila, z kursu nad 25,51 za euro pod 25,30.  

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

0,75 procenta. ČNB zvýšila sazby nejrazantněji za poslední čtvrtstoletí

Bankovní rada České národní banky výrazně zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. Ekonomové čekali zvýšení sazby o 0,5 procentního bodu.

Přečíst článek

Londýnská premiéra bondovky Není čas zemřít.

Mánie kolem poslední bondovky s Craigem může znejistit shortaře

Čtvrteční, kvůli covidu několikrát odložená, londýnská premiéra nejnovější bondovky Není čas zemřít vlila do žil skomírající společnosti Cineworld Group kapku života.

Přečíst článek

Reklama

Související

Přichází čas hodnotových akcií

Lukáš Kovanda: Armagedon letos nečekejme, ale na investování do akcií je ještě příliš brzy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme