Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tereza Zavadilová: Bitcoinem se nikdo nezachrání

Bitcoin, ilustrační foto
Pixabay
Tereza Zavadilová

Část portfoliomanažerů a finančních poradců přistupuje k bitcoinu a dalším velkým kryptoměnám jako k alternativě tradičních investic a doporučuje je (malým dílem) jako část diverzifikovaného portfolia. V posledních měsících je ale celkem dobře vidět, že krypto tuto funkci ztrácí a celý trh se začíná chovat podobně jako akciový, jen s větší volatilitou. Budoucím zlatem, které do úspor přináší stabilitu a protipohyb k výkyvům akcií, se tedy evidentně nestane. 

Reklama

Když akcie rostou, na trzích panuje optimismus, což pomáhá i bitcoinu a spol. (protože kryptoměny se většinou chovají jako celek - když padá bitcoin, padá většina kryptoaktiv včetně NFT, tedy non fungible tokenů, aktiv na jejich platformě vytvářených). A naopak. Panika zachvátí stejně akciové i kryptoměnové burzy - jenom kryptotrh většinou padá i roste rychleji, neboť na něm převažují emoce a výhledy nad fyzickou podstatou investice.

Lapidárně řečeno, podkladem akcie ČEZ jsou elektrárny, budovy a dráty, zatímco podkladem bitcoinu je spíše, no, optimismus z jeho budoucího rozšíření a atraktivity pro další potenciální investory. 

"Farma" na těžbu kryptoměn

Smyčka se utahuje. Čína stupňuje tažení proti těžařům kryptoměn

Čína stupňuje tažení proti kryptoměnám. Už v květnu se zaměřila na takzvanou těžbu a obchodování s nejznámější kryptoměnou bitcoin a o víkendu zablokovala na sociálních sítích účty, které propagovaly kryptoměny. Analytici a kontrolní orgány podle agentury Reuters očekávají, že přijde další zátah - tentokrát bude chtít Peking navázat nelegální kryptoměnové aktivity přímo na trestní zákoník.

Přečíst článek

Společný pohyb kryptoměn a akciových trhů se naplno ukázal teď u skandálu s čínskou realitní firmou Evergrande, která se dostala na pokraj bankrotu, a obava z rozšíření nervozity nakazila všechny trhy. Panický výprodej srazil americké akcie v indexu S&P 500 o sedm procent, bitcoin spadl asi o deset. 

Důvodem vyšší korelace kryptoměn a akcií je pravděpodobně větší rozšíření digitálních aktiv v reálném světě. Velkými kupci kryptoměn a návazných aktiv byly letos fondy i takzvané family offices, tedy investiční vehikly miliardářů. Rozšiřuje se i počet institucí, které bitcoin jako platidlo přijímají  - naposled to byl dokonce stát, El Salvador. Tím se z kryptoměn stává - aspoň filozoficky - trochu obyčejná měna, z čehož asi původní nadšenci z řad kryptopankáčů úplně nemají radost... 

>>>>>>Vše o bitcoinu čtěte zde<<<<<<

Bitcoin, ilustrační obrázek

Stanislav Šulc: Tajnosti s kryptem brzy skončí. Přijde daň z bitcoinu?

Všichni se báli, že s koncem fyzických peněz přijde konec svobody. Velký bratr se ale zatím nekoná, ukazuje zkušenost s kryptoměnami. Anonymní kryptopeněženky nicméně nejspíš již brzy dostanou zákaz v Evropě a také v Americe.

Přečíst článek

Olga Trčková z DSC Gallery na kuchyni od Jiřího Georga Dokoupila

Sázejte na velká jména, pak se u digitálního umění nespálíte, radí galeristka Olga Trčková

Zapamatujte si datum 4. září. To se u nás otevře první virtuální galerie v takzvaném metaprostoru, která nabídne možnost nákupu digitálních originálů známých pod zkratkou NFT. "Možnosti virtuálních světů pro umělce a umění jsou takřka neomezené," říká galeristka Olga Trčková, jejíž DCS Gallery v Dlouhé otevře svou virtuální "pobočku".

Přečíst článek

Reklama

Související

Luxusní švýcarské hodinky Patek Philippe

Luxusní hodinky jsou nejlevnější za poslední dobu. Růst bitcoinu to brzy změní

Přečíst článek
Kryptoměna bitcoin

Lukáš Kovanda: Bitcoin za 100 tisíc dolarů začíná vypadat dosažitelně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme