Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německo vyhlásilo stav výstrahy. Kvůli plynu

Robert Habeck
ČTK
 ČTK

Německo vyhlásilo kvůli nejistotě dodávek plynu z Ruska stav výstrahy, který je druhým ze tří varovných stupňů. Oznámil to ministr hospodářství Robert Habeck.

Reklama

Přímé dopady vyhlášení stupně výstrahy na domácnosti zatím mít nebude, s úpravou cen se zatím nepočítá. Vláda se ale ještě více zaměří na plnění zásobníků, podle Habecka na nákup plynu do zásoby vláda uvolnila dodatečných 15 miliard eur (371 miliard korun).

V Německu už od konce března platístupeň včasného varování, což je první krizový stupeň.

Zatímco v případě včasného varování žádné přímé dopady na odběratele nejsou, u druhého stupně se sice mění mechanismy zajišťování zásobovací bezpečnosti, nadále se ale počítá s tím, že není nutné přijímat netržní opatření. Ve druhém stupni se dodavatelské společnosti snaží situaci zmírnit mimo jiné větší flexibilitou nákupu plynu, využíváním zásobníků či optimalizací toku plynu.

Solární panely, ilustrační foto

Investice do zelené energetiky stoupají. Stále to ale nestačí na vyřešení krize

Investice do energetiky mají v letošním roce vzrůst o osm procent na 2,4 bilionu USD (56,5 bilionu korun). Tato částka zahrnuje rekordní výdaje na obnovitelé zdroje energie. Ani tento vysoký růst však nebude stačit k vyřešení současné klimatické a energetické krize.

Přečíst článek

Ministerstvo hospodářství druhý stupeň hodnotí jako situaci, kdy dochází k přerušování dodávek plynu či je po plynu mimořádně vysoká poptávka.

„To vede k výraznému zhoršení situace zásobováním plynem, ale trh je stále schopen tyto problémy nebo poptávku kompenzovat bez toho, aby bylo nutné přijímat netržní opatření,“ uvádí ministerstvo hospodářství o druhém stupni.

Po vyhlášení stavu nouze, který je třetím stupněm, by Spolková agentura pro sítě mohla rozhodovat, které odběratele plynu upřednostní. Domácnosti by v takovém případě měly přednost před průmyslem.

Rusko v posledních dnech začalo dodávky plynu do Evropy omezovat, což vysvětluje technickými problémy. Habeck takové zdůvodnění odmítá a tvrdí, že Rusko snižování dodávek vede proti Německu ekonomický útok.

Agentura DPA, která vyhlášení druhého varovného stupně rovněž očekává, uvedla, že energetické společnosti podle všeho zatím nebudou moci navýšit ceny plynu na přiměřenou úroveň podle zákona o energetické bezpečnosti. K takovému kroku jsou nezbytné dvě podmínky, kterými je vyhlášení nejméně druhého stupně a konstatování Spolkové agentury pro sítě, že dovoz plynu do Německa byl významně snížen. Pokud by se tak stalo, mohou společnosti upravit ceny, aby finanční problémy nezasáhly celý trh. Zákazníci zároveň dostanou právo smlouvy mimořádně vypovědět.

Uhlený důl - ilustrační foto

Němci se pokorně vrací k uhlí. Zaplatí za to miliardy

Německý ministr hospodářství Robert Habeck chce v souvislosti se snížením dodávek ruského plynu přijmout další opatření, která by snížila spotřebu plynu, a posílit preventivní opatření. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na pětistránkový dokument, který má k dispozici. Po omezení dodávek ruského plynu je situace v zemi napjatá a Habeck chce reagovat, aby se situace nezhoršila, až začne zimní topná sezona. Podle agentury AP se Německo mimo jiné bude snažit výpadek plynu při výrobě elektrické energie kompenzovat uhlím.

Přečíst článek

exekuce

Dalibor Martínek: Energetická chudoba je tady. Dodavatelské firmy brutálně zpřísní podmínky

Když přijdete na hlavní pobočku společnosti Pražská energetika v Jungmannově ulici v centru Prahy, postarší člen ochranky vás hned u dveří upozorní, že firma nenabírá nové klienty. Chcete zjistit situaci se zdražujícím plynem a elektřinou, ověřit možnosti na trhu. A hned u vchodu dostanete ránu. Žádné další klienty nebereme! Což vám následně potvrdí paní za přepážkou.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Německá vláda čelí ostré kritice, že dělá „poslíčka“ Rusku. Plyn ze Sibiře totiž Scholzův kabinet plánuje vézt do Indie

Lukáš Kovanda: Německá vláda plánuje vozit plyn ze Sibiře do Indie. Čelí ostré kritice, že dělá „poslíčka“ Rusku

Přečíst článek
Plovoucí zásobník a zařízení pro regasifikaci plynu Hoegh Esperanza během otevření terminálu LNG (Liquefied Natural Gas) ve Wilhelmshavenu, Německo, v sobotu 17. prosince 2022.

Německu kříží cestu k nezávislosti na ruském plynu nečekaná překážka: bomby z dob nacistů

Přečíst článek
Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme