Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Němci se pokorně vrací k uhlí. Zaplatí za to miliardy

Uhlený důl - ilustrační foto
Stanislav Šulc / Newstream
 ČTK

Německý ministr hospodářství Robert Habeck chce v souvislosti se snížením dodávek ruského plynu přijmout další opatření, která by snížila spotřebu plynu, a posílit preventivní opatření. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na pětistránkový dokument, který má k dispozici. Po omezení dodávek ruského plynu je situace v zemi napjatá a Habeck chce reagovat, aby se situace nezhoršila, až začne zimní topná sezona. Podle agentury AP se Německo mimo jiné bude snažit výpadek plynu při výrobě elektrické energie kompenzovat uhlím.

Reklama

"Budou se více využívat uhelné elektrárny," cituje z prohlášení ministerstva hospodářství agentura AFP, podle níž je toto rozhodnutí obratem pro současnou koaliční vládu, která slíbila, že uhlí k výrobě energie přestane do roku 2030 využívat. "Je to hořké, ale v této situaci je prostě nutné snížit spotřebu plynu," konstatoval Habeck.

V průmyslu se pak má podpořit plnění zásobníků. Spolková vláda na tento účel poskytne miliardy eur.

Uhelný důl - ilustrační foto

Evropa se zbavuje závislosti na ruském uhlí, odebírá ho z JAR

Evropské země dovezly za prvních pět měsíců letošního roku z hlavního jihoafrického centra o 40 procent více uhlí, než za celý rok 2021. Ukázaly to údaje, které získala agentura Reuters. Evropa se snaží si zajistit alternativu k ruskému uhlí.

Přečíst článek

Ruská plynárenská společnost Gazprom v minulých dnech výrazně omezila dodávky plynovodem Nord Stream 1. Důvodem bylo zpoždění při opravě kompresorových turbín firmou Siemens Energy. Habeck označil toto jednání za politicky motivované.

Podle Habecka se zásobníky plynu stále plní, i když za vysoké ceny. Bezpečnost dodávek je v současné době zaručena, měla by se však snížit spotřeba plynu v elektrárenství a průmyslu a urychlit plnění zásobníků.

Nutnost jednat

V závislosti na vývoji situace by měla vláda přijímat další opatření. Podle zdrojů mezi ně patří poskytnutí úvěru 15 miliard eur (370,45 miliardy korun) prostřednictvím státní banky KfW na zajištění skladování plynu. Vláda by měla půjčku poskytnout brzy a úvěr již byl projednán s ministerstvem financí.

Elektromobil, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Evropa si zničí autoprůmysl kvůli nesmyslnému boji za klima

Letos jsme doma topili až do května. Byla kosa. Topím plynem, ruským. Jiný nemáme. V jiné roky vypínám topení začátkem dubna. Faktura za plyn byla letos výživná. I nárůst záloh. Inflace se na mě již podepisuje. Asi na každém z nás. Máme před sebou těžké měsíce.

Přečíst článek

Habeck také plánuje v létě představit model aukce plynu. Cílem je motivovat průmyslové odběratele k úsporám plynu.

Německá vláda nedávno vyzvala obyvatele země, aby s ohledem na napjatou situaci snížili spotřebu energie, poznamenala AP. "Je zřejmé, že strategií (ruského prezidenta Vladimira) Putina je zneklidnit nás zvýšením ceny a rozdělit nás. To nedopustíme," řekl Habeck.

Rakousko oživí uhelnou elektrárnu

Do uhelného věku se vrací i Rakousko, které oživuje používání nejšpinavějšího fosilního paliva k výrobě elektřiny, protože Rusko omezuje toky zemního plynu do Evropy.

Ceny plynu budou vysoké delší dobu

Zvykejme si, energie zůstanou drahé celé roky, varuje šéf RWE Krebber

Několik let bude trvat, než se vybudují dostatečné kapacity na jiné zdroje energií, míní šéf energetického gigantu RWE Markus Krebber. Do té doby budou účty za plyn a energie stále výrazně vyšší než dlouhodobý průměr.

Přečíst článek

Státem kontrolovaná společnost Verbund, největší rakouská utilitní a nejcennější společnost, dostala v neděli pozdě večer příkaz připravit svou zakonzervovanou uhelnou stanici Mellach k provozu, uvedla agentura Bloomberg.

Elektrárna, 200 kilometrů jižně od Vídně, byla uzavřena před dvěma lety, protože Rakousko se stalo teprve druhou evropskou zemí, která úplně vyřadila uhlí ze své elektrické sítě.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Začala pravidelná údržba plynovodu Nord Stream 1

Rusové teď budou Evropě plyn zapínat a vypínat, na zimu jej vypnou zcela, varuje expert z Bruselu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme