Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Švýcarské překvapení. Centrální banka po letech snížila základní úrok

Švýcarská centrální banka
iStock
 ČTK

Švýcarská centrální banka nečekaně snížila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 1,50 procenta. Stala se tak první velkou centrální bankou, která zmírnila dosavadní zpřísněnou měnovou politiku zavedenou ve snaze omezit inflaci. Švýcarský frank na rozhodnutí banky zareagoval výrazným poklesem, vůči euru sestoupil na osmiměsíční minimum.

Reklama

Švýcarská centrální banka přikročila ke snížení úrokových sazeb poprvé za devět let. „Je to první centrální banka ve vyspělém světě, která zahájila uvolňování měnové politiky. To ukazuje směr, kterým se vydají ostatní,“ uvedl analytik Jan von Gerich ze společnosti Nordea. Většina analytiků v anketě agentury Reuters předpovídala, že banka základní úrokovou sazbu na dnešním zasedání ponechá beze změny na 1,75 procenta.

„Uvolnění měnové politiky bylo možné, protože boj proti inflaci byl v posledních dvou a půl letech účinný,“ uvedla centrální banka. Upozornila, že inflace ve Švýcarsku se už několik měsíců nachází zpět pod dvěma procenty, tedy v oblasti odpovídající cenové stabilitě. Předpověděla, že inflace v této oblasti zůstane několik let.

Zlaté slitky

Zlato dál pádí vpřed. Jeho hodnota přepsala další rekord

Cena zlata se vyšplhala na další rekord, zdolala 2200 dolarů (zhruba 51 tisíc korun) za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Za jejím růstem stojí zejména vyhlídky na snižování úrokových sazeb ve Spojených státech. Podle analytiků podporují cenu zlata rovněž nákupy tohoto kovu od mnoha centrálních bank, takže existuje prostor pro její další růst, uvedl server americké televize CNBC.

Přečíst článek

Centrální banka upozornila, že při svém rozhodnutí o redukci úroků zohlednila kromě snížených inflačních tlaků i posílení švýcarského franku v uplynulém roce. „Snížení základní sazby rovněž podporuje ekonomickou aktivitu,“ dodala.

Měnová autorita ve svém aktualizovaném výhledu snížila odhad letošní průměrné míry inflace na 1,4 procenta, zatímco dosud uváděla 1,9 procenta. V únoru meziroční růst spotřebitelských cen ve Švýcarsku zpomalil na 1,2 procenta z lednové hodnoty 1,3 procenta. Inflace se tak dostala na nejnižší úroveň od října 2021.

„Rozhodnutí je překvapivé, vzhledem k nízké inflaci ve Švýcarsku však tato možnost existovala,“ řekl k dnešnímu snížení úroků ekonom Alessandro Bee z banky UBS. Analytik Philipp Burckhardt ze společnosti Lombard Odier IM označil dnešní krok švýcarské centrální banky za logický důsledek ekonomické situace a podmínek na finančních trzích. Předpověděl, že banka bude ve snižování úroků pokračovat.

Raiffeisen Bank International

Washington tlačí na Raiffeisen Bank International, aby nekupovala Strabag od ruského oligarchy

Spojené státy naléhají na rakouskou Raiffeisen Bank International (RBI), aby upustila od plánu koupit za 1,5 miliardy eur (37,8 miliardy korun) podíl sankcionovaného ruského oligarchy Olega Děripasky v rakouské stavební firmě Strabag. S odvoláním na informované zdroje to napsala agentura Reuters. Intervence Washingtonu podle ní tuto největší západní transakci v Rusku od počátku války na Ukrajině patrně zmaří.

Přečíst článek

Americká centrální banka (Fed) ve středu podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu beze změny v pásmu 5,25 až 5,50 procenta, což je nejvyšší úroveň za 22 let. Potvrdila nicméně, že v letošním roce počítá s trojím snížením základní sazby, celkem o 0,75 procentního bodu. Předpokládá se, že úrokové sazby začne v letošním roce snižovat rovněž Evropská centrální banka (ECB). Ta tento měsíc rovněž ponechala základní úrokovou sazbu beze změny, a to na 4,50 procenta.

Česká národní banka (ČNB) zahájila snižování úroků již koncem loňského roku. Od té doby svou základní sazbu zredukovala třikrát, celkem o 1,25 procentního bodu na 5,75 procenta. Předtím sazbu asi rok a půl držela na sedmi procentech.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Singapur

Singapurské finanční experimenty. Země začne testovat digitální měnu centrální banky

Přečíst článek
Největší švýcarská banka UBS

Lukáš Kovanda: Je třeba se v Česku bát o úspory? Švýcaři jednají o nouzovém spojení dvou tamních největších bank

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme