Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Odstávky automobilek srazily výsledky celého průmyslu. Stavebnictví zase tlumí inflace

průmyslová výroba, ilustrační foto
Pixabay

Český průmysl v srpnu přešel do meziročního poklesu o 1,4 procenta z červencového růstu o 6,8 procenta. Důvodem poklesu výroby byly zejména neplánovaně prodloužené dovolené v automobilovém průmyslu a plánované odstávky v energetice. Stavební výroba poslední letní měsíc mírně zrychlila meziroční růst na 1,2 procenta z červencových 0,5 procenta. Tlumí ji zrychlující navyšování cen stavebních prací i materiálů.

Reklama

Hodnota nových zakázek se proti loňskému srpnu zvýšila o 3,5 procenta, což bylo ale dáno hlavně růstem cen, nikoliv objemem zakázek. Uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). V meziměsíčním srovnání byla průmyslová výroba nižší o 3,2 procenta.

Hlavním důvodem slabších srpnových čísel byly jednoznačně slabší výsledky automobilového průmyslu. Pravidelnou letní odstávku doplnilo i nucené zastavení výroby v důsledku nedostatku komponent nutných k finalizaci automobilů.

Většina průmyslových odvětví v meziročním srovnání podle statistiků ale zaznamenala lepší výsledky, přičemž nejvíce vzrostla produkce ve výrobě strojů a zařízení, kovovýrobě a výrobě elektrických zařízení. „V kumulaci obou prázdninových měsíců průmyslová produkce meziročně vzrostla o téměř tři procenta,” uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu Veronika Doležalová.

Cena ropy

Nejen plyn a ropa. Zdražuje vše, až na zlato

Energetické komodity jdou nahoru o desítky procent, což povede k dalšímu zdražování zboží a služeb. Nahoru jdou ale ceny i dalších komodit. Naopak výrazně ztrácejí cenné kovy a také produkty ze sóji.

Přečíst článek

„Zatímco meziměsíční výsledky jednotlivých průmyslových oborů byly v srpnu veskrze slabší (z významnějších byla výjimkou byla jen výroba PC), meziroční čísla vypadají stále ještě většině pozitivně,” komentoval výsledky analytik ČSOB Petr Dufek. 

Slibná jsou podle něj na první pohled i meziroční tempa u nových zakázek (celkově +6,2 %) s výjimkou výroby aut. V automotive došlo v posledním měsíci k prudkému poklesu, který je poprvé za poslední rok srazil dokonce pod úroveň roku 2019. Problémem automobilek však podle Dufka není poptávka, ale nedostatek komponent pro výrobu, který prodlužuje dobu dodání nových vozů na trh.

„Dá se říct, že průmysl má stále vysokou zásobu objednávek, avšak stále více naráží na problém jejich finalizace. Stále se – ještě více než rok po startu pandemie – potýká s nefunkčními dodavatelskými řetězci, komplikovanou a drahou logistikou, vysokými cenami surovin a v neposlední řadě s nedostatkem pracovníků,” dodal Dufek.

Dělník, ilustrační foto

Nezaměstnanost dál klesá, v září na 3,5 procenta. Přijeli pendleři

Trh práce po letních dovolených v září opět ožívá. Zaměstnavatelé jsou horlivý do náboru a přijeli pendleři.

Přečíst článek

Slabší letní čísla z průmyslu se nepochybně odrazila i na celkovém výkonu ekonomiky ve třetím čtvrtletí. Ekonomika sice dál nejspíše zrychlovala, avšak jen díky rozvolněným službám, zatímco průmysl ji už nejspíš začal brzdit. Přesto by celoroční růst HDP měl letos překonat hranici 3 %. Konjunktura však v důsledku nepříznivého vývoje cen komodit včetně energií bude dál spojena s - na tuzemské poměry - vysokou inflací, respektive s rychle rostoucími náklady ve výrobě.

Stavebnictví brzdí zdražování materiálů 

Stavební výroba v Česku v srpnu mírně zrychlila meziroční růst na 1,2 procenta z červencových 0,5 procenta. Pozemní stavitelství, což je stavba bytových i nebytových budov, se oproti loňskému srpnu zvýšilo o 0,8 procenta. Inženýrské stavitelství, tedy stavby cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, meziročně vzrostlo o 2,1 procenta. Meziměsíčně byla stavební produkce vyšší o 0,1 procenta. Stavební výrobu zasáhl po začátku epidemie nemoci covid-19 v březnu 2020 propad. Od loňského dubna vytrvale oslabovala a až letos v květnu opět meziročně posílila.

„V srpnu se růst ve stavebnictví obnovil, produkce mírně vzrostla jak meziročně, tak meziměsíčně. Ovšem vzhledem k poměrně nízkým srovnávacím základnám to není očekávané nastartování tempa. Meziroční indexy stavební produkce tlumí také zrychlující navyšování cen stavebních prací i materiálů,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby Petra Cuřínová.

Stavebnictví zůstává zasaženo negativními postcovidovými vlivy: rychle rostoucími cenami dovážených surovin a logistickými problémy vedoucími k nedostatku přepravních kapacit i lidí.

„Na trhu stále chybí tisíce zahraničních manuálních pracovníků. Tyto nepříznivé faktory vedou ke zpožďování výstavby, což ještě zvyšuje nedostatečnou nabídku nemovitostí. To se odráží v rychlém růstu cen nemovitostí. Minimálně do konce letošního roku nelze očekávat, že by se růst cen surovin i nemovitostí zastavil,” uvedl Peter Markovič, generální ředitel Xella (výrobce Ytongu) v ČR.

„Rozpočty ke stavebním projektům se stávají pouhými cáry papírů, které jsou vhodné maximálně na podpal. Projekty se musí přeceňovat, což vede k jejich odkládání. Skokové nárůsty cen pak brání i dokončování již rozdělaných projektů,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Stavebnictví je podle Markoviče i nadále silným a zdravým sektorem, jeho výkonnost se letos bude pohybovat kolem loňských úrovní, celoroční výsledek zřejmě bude mírně lepší než loni. Návrat na předcovidové úrovně ale bude trvat minimálně tři další roky.

Lubor Žalman

Peníze jsou jen žetony, říká bývalý bankéř Lubor Žalman

Větší banky mají větší možnosti, a proto toho mohou pro své klienty více udělat. Ne vždy to tak platí, říká spolumajitel Encor Wealth Management Lubor Žalman. Někdejší bankéř za svůj život několikrát počítal, jakou minimální velikost má mít banka, aby byla alespoň na nule. Teď se zamýšlí nad tím, zda pandemie změní chování investorů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Přečíst článek
Průmysl i zahraniční obchod táhla v březnu výroba aut. Pokles stavební výroby zrychlil

Průmysl i zahraniční obchod táhla v březnu výroba aut. Pokles stavební výroby zrychlil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme