Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nezaměstnanost dál klesá, v září na 3,5 procenta. Přijeli pendleři

Dělník, ilustrační foto
Pixabay

Trh práce po letních dovolených v září opět ožívá. Zaměstnavatelé jsou horlivý do náboru a přijeli pendleři.

Reklama

Nezaměstnanost v Česku v září klesla na 3,5 procenta ze srpnových 3,6 procenta. Nižší byla naposledy loni v dubnu, před rokem v září dosahovala 3,8 procenta. Letos v září evidoval Úřad práce ČR 262 142 uchazečů o zaměstnání, asi o 5700 méně než v předchozím měsíci a o téměř 14 900 méně než loni. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Úřad práce ČR. Analytici podobný vývoj předpokládali.

Zaměstnavatelé ke konci září nabízeli prostřednictvím úřadů práce 357 911 volných pracovních míst. Bylo to asi o 5200 méně než v srpnu, proti loňskému září volných míst přibylo o téměř 41 300. Na jedno volné pracovní místo tak v Česku připadá méně než jeden uchazeč.

„V uplynulém měsíci došlo k oživení pracovního trhu. Skončily dovolené a firmy přijímají nové zaměstnance. Zaměstnavatelé rozjeli výrobu, i když se často potýkají s výpadky kvůli nedostatku materiálů a komponentů. K oživení došlo též v rámci zahraniční zaměstnanosti, kdy v příhraničních oblastech pendleři nastoupili opět do zaměstnání. A jako každý rok dorazila v září do evidence ÚP ČR hlavní vlna absolventů. Vývoj na trhu práce ale nijak výrazně neovlivnila,” uvedl k aktuální situaci na trhu generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

„Na trhu práce se také projevuje oživení ekonomiky po pandemii. V průběhu podzimních měsíců by měl pokles nezaměstnanosti pokračovat a zastaví ho až obvyklé zvýšení v závěru roku,” uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

I podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče není mírný pokles nezaměstnanosti vykázaný za letošní září nijak překvapivý a míra nezaměstnanosti může meziměsíčně klesnout i v říjnu. „Na přelomu stávajícího a nového roku pod vlivem sezonních faktorů nezaměstnanost zřejmě přechodně vzroste, až do oblasti čtyř procent,” uvedl Jáč. 

Analytik Raiffeisenbank Vít Hradil upozornil na to, že zářijový pokles nezaměstnanosti je v Česku běžným cyklickým jevem, který souvisí s postupným nacházením pracovního uplatnění mezi absolventy škol a také pokračující poptávkou po zaměstnancích v sezonních odvětvích. Zároveň je podle něj z údajů vidět, že velký počet aktuálně nabízených pracovních pozic tak evidentně Čechy jednoduše neláká. „Významná část tuzemské nezaměstnanosti je patrně zcela dobrovolná. Ani v nejbližších měsících nelze očekávat zhoršení situace. Naopak se jako pravděpodobný jeví další pokles míry nezaměstnanosti v řádu pár desetin procentního bodu, který zvrátí až příchod zimy,” uvedl.

Lubor Žalman

Peníze jsou jen žetony, říká bývalý bankéř Lubor Žalman

Větší banky mají větší možnosti, a proto toho mohou pro své klienty více udělat. Ne vždy to tak platí, říká spolumajitel Encor Wealth Management Lubor Žalman. Někdejší bankéř za svůj život několikrát počítal, jakou minimální velikost má mít banka, aby byla alespoň na nule. Teď se zamýšlí nad tím, zda pandemie změní chování investorů.

Přečíst článek

Na začátku roku vzrostla nezaměstnanost kvůli omezením v době epidemie koronaviru na 4,3 procenta, od března víceméně klesá. „Přestože se nezaměstnanost loni nepatrně zvýšila, díky programu Antivirus se černé scénáře nenaplnily,” připomněla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Dodala, že Česko je tak stále mezi evropskými premianty. V mezinárodním srovnání mělo Česko podle posledních dostupných dat evropského statistického úřadu Eurostat za srpen nejnižší míru nezaměstnanosti v celé Evropské unii.

Trh práce ovlivňuje podle úřadu práce poptávka zaměstnavatelů po dělnických profesích, zejména ve zpracovatelském průmyslu a stavebnictví. V řadě regionů nadále trvá, i přes počínající útlum sezonních činností, zájem o sezonní pracovníky v zemědělství, zahradnictví, lesnictví a rybářství. Pracovníky hledají také třeba v živočišné a potravinářské výrobě a obchodu.

Mezi kraji byla v září nejvyšší nezaměstnanost v Moravskoslezském a v Ústeckém kraji, kde dosahovala 5,3 procenta, následoval Karlovarský kraj s podílem nezaměstnaných 4,5 procenta. Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji, a to 2,2 procenta. „Meziročně se situace nejvíce změnila v Karlovarském kraji, kde podíl nezaměstnaných osob oproti loňskému září poklesl o půl procentního bodu na 4,5 procenta,” uvedl úřad práce.

Nábor, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Trh práce se přehřívá. Politici jásají, zaměstnavatelé si zoufají

Česko má historicky rekordní počet neobsazených pracovních míst, dokonce ještě vyšší než před pandemií. Je to bolehlav pro zaměstnavatele ale dobrá zpráva pro vládní politiky.

Přečíst článek

Z okresů byla na konci září nejnižší nezaměstnanost v okolí Prahy-východ, a to 1,5 procenta, na Jindřichohradecku činila 1,7 procenta a na Rychnovsku a Jičínsku 1,8 procenta. Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných eviduje okres Karviná, kde to bylo 8,9 procenta. Následuje Mostecko s 6,8 procenta a okres Ostrava-město s 6,3 procenta.

Během září se na Úřadu práce ČR nově zaevidovalo přes 42 900 lidí, což je zhruba o 13 100 lidí víc než v srpnu a asi o 7900 méně než loňské září. Nejvíce nových nezaměstnaných, 5630, hlásí Moravskoslezský kraj a Středočeský kraj, kde se v září registrovalo kolem 5500 nezaměstnaných. O zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání žádají v současné době především lidé, kteří přicházejí z maloobchodu a velkoobchodu, výroby, veřejné správy nebo administrativy, uvedl ÚP ČR.

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

S příchodem zimy lidí bez práce přibylo. Nezaměstnanost v prosinci poskočila na 3,7 procenta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme