Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Peníze jsou jen žetony, říká bývalý bankéř Lubor Žalman

Lubor Žalman
Michael Tomeš / Newstream
Adéla Vopěnková

Větší banky mají větší možnosti, a proto toho mohou pro své klienty více udělat. Ne vždy to tak platí, říká spolumajitel Encor Wealth Management Lubor Žalman. Někdejší bankéř za svůj život několikrát počítal, jakou minimální velikost má mít banka, aby byla alespoň na nule. Teď se zamýšlí nad tím, zda pandemie změní chování investorů.

Reklama

Nedávno jste konstatoval, že vám po odchodu z křesla generálního ředitele Raiffeisenbank přestaly chodit pozvánky na Karlovarský festival. Co jiného zásadního se po odchodu z banky ve vašem životě změnilo?

Bylo by pro mě snazší, kdybyste se zeptala, co se nezměnilo. To, co od roku 2017 zažívám, je úplně jiný svět. Na korporace se dnes nahlíží jako na něco přežitého a špatného, založit si start-up je prý in. Já to tak neberu, nedám dopustit na dobře vedenou korporaci. Ale to nic nemění na tom, že je to jiná mentalita. Nicméně korporace jsou mnohem pomalejší a nikde nejste klientovi blíže než ve start-upu. Máte okamžitou zpětnou vazbu, co klient chce, a dokážete to okamžitě promítnout do podoby produktu. Na druhou stranu ve startu-pu se potýkáte s nedostatečnými lidskými i finančními zdroji, zlepšujete se kousek po kousku. Když jsem se rozhodl jít do vlastního podnikání, chtěl jsem dokázat, že umím něco vytvořit i bez podpory velkého brandu za zadkem.

Co bylo po výměně korporátu za start-up pro vás nejtěžší?

Zvyknout si na absolutní svobodu, že nic nemusím. Na posilování disciplíny používám takový trik, který jsem kdysi vyčetl v nějakém chytrém článku: když se vám do ničeho nechce, položte si otázky, které vám připomenou smysl toho, proč je to, co potřebujete udělat, pro vás důležité. Kam chcete dojít? Proč je to, na co se teď chcete vykašlat, důležité. Kam chcete dojít? Co je vaše motivace? Mně tohle funguje.

Jak velkou motivací jsou pro vás peníze?

Mám je rád. Myslím, že člověk, který se stará druhým o peníze, by to tak měl mít. Ale smyslem podnikání pro mě nejsou peníze, ale vybudovat něco, co bude pro ostatní lidi užitečné. Peníze jsou jen žetony ve hře zvané byznys, které nám ukazují, jestli vyhráváme, nebo prohráváme.

Michal Šnobr

Michal Šnobr: Jsem investor, akcionář, hoteliér, zemědělec i fanda Lega

Známý aktivistický akcionář firmy ČEZ Michal Šnobr v červenci prodá svůj herní řetězec JRC Czech. Jde prý trochu konsolidovat své rozkročení - chce se soustředit na rozvoj Amenity Resorts a návazný byznys včetně farem a současně se aktivněji vrátí i na kapitálové trhy. A s větším kapitálem. „Přichází správná doba,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Bankám dnes vydělávají emoce

Jak vnímáte, co se děje na českém bankovním trhu? Nedávno Raiffeisenbank koupila Equa Bank a to je jen jedna z řady akvizic v poslední době.

Bankovnictví se špatně dělá v malém, a když si chcete udržet pozici, je třeba neustále růst. Protože organický růst v tomto oboru u nás se už nedá očekávat, tak jediná cesta, jak růst, bude formou fúzí a akvizic. Raiffeisenbank to dělá správně.

Lubor Žalman Michael Tomeš / Newstream

Co to bude znamenat pro klienty?

Upřímně, já s myslím, že mezi bankami u nás dnes velký rozdíl není. Je jedno, jestli jste u jednoho nebo druhého ústavu. Bankovnictví je u nás už na tak vysoké úrovni, že jen těžko vymyslíte produkt, který by záhy neměla konkurence. Do budoucna ten rozdíl bude spočívat čím dál více už jen v marketingu. Vyhraje ten, komu se podaří víc zapůsobit na emoce klientů.

Zaznamenal jste během pandemického roku, ať už v rámci vašeho portfolia, či ze strany vašich klientů, nějakou paniku?

Znepokojení možná, paniku ne. Osobně jsem během let ve financích prožil několik vážných krizí a to, co aktuálně zažíváme, jako krizi vůbec nevnímám. Pandemie se více než investorů dotkla života obyčejných lidí. Lockdowny jsme u nás naposledy zažili během druhé světové války, ale ekonomický dopad covidu je minimální. Během finanční krize v letech 2008-10 došlo k velkým změnám celého odvětví. Kolabovaly banky, Američané donutili zdravé banky, aby koupily ty problémové. V Anglii stát koupil banky sám a vydělal na tom, protože to bylo za hubičku. Přišla masivní regulace. V této krizi se však vlády naučily stabilizovat ekonomiku a díky tomu dnes nemáme problém, protože na covidový propad zareagovaly okamžitě. Proto trval tak krátce. Dodavatelské vztahy jsou sice vinou pandemie narušené, chybí kapacity, ale na druhou stranu žádné klíčové odvětví nekrachuje, nepotýkáme se s vysokou nezaměstnaností.

Mojmír Hampl

Uhlíková neutralita je větší problém než covid, říká nový člen rozpočtové rady Hampl

Bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl se v lednu stane členem Národní rozpočtové rady. Sněmovna v tajných volbách jeho nominaci schválila hlasy 173 ze 192 poslanců. Jak Hampl vnímá současný schodek vlády? A jak se staví k podpůrným covidovým programům? Na to Hampl serveru newstream.cz odpovídal letos v létě. Rozhovor se uskutečnil před Hamplovou přednáškou pro desítky mladých lidí na akci, kterou pořádal konzervativní Občanský institut.

Přečíst článek

Jenže daní za to jsou masivní díry v rozpočtu…

… a také enormní množství peněz v ekonomice, o kterých nevíme, co způsobí. V tom je rozdíl oproti minulým krizím. A jestliže předtím státy lily peníze do bank, nyní je rozdaly rovnou firmám a obyvatelům.

Jak se podle vás bude vyvíjet inflace?

Nevím. Jsou dva tábory, jeden si myslí, že nárůst bude dočasný, druhý, že takhle už to bude napořád. Mzdy pravděpodobně porostou. S inflací se spíš asi budeme muset naučit žít.

Jak současný vývoj vnímáte z hlediska investičních příležitostí?

Peníze jsou teď velmi levné, což pro investory znamená příležitost. S dnešními sazbami není problém si vzít hypotéku. Takže pokud už nějaká aktiva vlastníte, je pravděpodobné, že si můžete dále půjčovat a bohatnout. Což se ale netýká těch, kteří nemají co investovat. Takže můžeme očekávat další bohatnutí té části společnosti, která už něco vlastní, ale ne té druhé. Když žijete od výplaty k výplatě, tak si neškrtnete. Co z toho může vzniknout, pokud se toho chytnou populisté ve svých volebních kampaních, je asi jasné. Je ale nutné si uvědomit, že jsou to paradoxně právě populistické vlády, které sprchují ekonomiky penězi (což je případ i té naší), a tím zvyšují nerovnost, proti které pak ve volebních kampaních pokrytecky brojí.

Co se proti tomu dá dělat?

Vrátit reálnou cenu penězům. Čímž jsme zase u té inflace. Klíčovou roli v tom budou hrát centrální banky. Ty to mohou zachránit, pokud jim nepodtrhnou nohy politici.

Rizikový bitcoin v portfoliu nechceme

Jak se změnilo chování vašich klientů během posledního roku?

Nijak zvlášť, jen loni na přelomu jara a léta jsme zaznamenali pár výběrů z dluhopisového fondu, kteréžto peníze se už zase vrátily zpátky. My jsme to tehdy hráli hodně na jistotu, takže dluhopisy, které byly náchylné k ohrožení covidovými lockdowny, jsme prodali.  Ze zpětného pohledu to možná bylo zbytečné, protože žádný z nich nezdefaultoval, ale stejně bych to tak zase udělal.

Miroslav Singer, český ekonom, Generali CEE Holding

Exguvernér Singer: České rodiny oproti anglosaským inflace poškozuje víc

My jsme součástí skupiny zemí, kde rodiny mají významná finanční aktiva v bankách. Tudíž je inflace poškozuje víc. Zatímco v anglosaském světě má rodina především na krku úvěry, proto jim současná situace pomáhá. Nemohou se krizí prošetřit, potřebují neztratit práci a vydělávat. Jinak tu hypotéku nesplatí, vysvětluje v rozhovoru pro newstream.cz hlavní ekonom skupiny Generali CEE Holding a bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer, proč je ve střední Evropě vyšší averze k inflaci.

Přečíst článek

Jak se vaši konzervativní klienti dívají na bitcoin?

Občas se na to někdo zeptá, ale na to mu říkáme, že takto rizikové aktivum asi ve svém portfoliu nechce.

V krizích na druhou stranu obvykle stoupá poptávka po zlatu. Potvrzuje se vám to?

To je stará moudrost, kterou na rozdíl od jiných starých moudrostí nikdo zatím nezpochybnil. Takže ano, poptávka po zlatu jde nahoru.

Lubor Žalman Michael Tomeš / Newstream

Dává podle vás v tuto chvíli ještě smysl ještě investovat do nemovitostí?

Jak do kterých. Pokud se jedná o logistiku, například sklady, pak v ČR určitě ano. Do rezidenčních nemovitostí v Praze také ano, protože poptávka velmi převyšuje nabídku a není na pořadu dne, že by se na tom mělo něco měnit. Rezervovaný bych byl u kanceláří. Osobně jsem velmi zvědav, jak se trh s komerčními nemovitostmi bude vyvíjet. Zatímco některé firmy do budoucna neplánují zůstat v režimu práce z domova, jiné to přijaly jako samozřejmost, bez které se už do budoucna neobejdou. Obchodní centra mohou profitovat, pokud se víc než na prodej zboží začnou orientovat na zábavu a zákazníkům nabídnou možnost trávení volného času, to je podle mě jedině udržitelná cesta.

Ivan Šramko, bývalý guvernér Slovenské národní banky a poradce českých miliardářů

Slovensko nevyužilo dobré časy, má větší dluh než Česko, říká exguvernér Šramko

V reakci na rostoucí inflaci zvedla Česká národní banka (ČNB) koncem června úrokové sazby. V postpandemické době patřila k prvním z centrálních bank rozvinutých zemí, které se k takovému kroku uchýlily. „Myslím si, že se mohou relativně brzy dostavit kýžené efekty: určité ochlazení a zmírnění inflace,“ říká v rozhovoru pro server newstream.cz ekonom a bývalý guvernér Národní banky Slovenska Ivan Šramko, který je poradcem českých miliardářů. 

Přečíst článek

Jaký je podle vás ideální mix investování do jednotlivých regionů? A jak se na to tváří vaši klienti?

To je každé tři měsíce jinak, k tomu nám slouží náš počítačový model, aby nám napověděl, kam je to zrovna nejlepší. Obecně si myslím, že ještě příliš nedoceňujeme demografické změny na zeměkouli. Zapomínáme na to, že HDP se skládá ze dvou čísel: jednak je to počet obyvatel a pak HDP připadající na jednoho obyvatele. A pokud nám v Evropě klesá počet obyvatel, těžko to zvrátíme produktivitou práce. Dneska má nejlepší výkon Asie, ale největší růst populace bude v Africe. To všichni sice víme, ale málokterý drobný investor je ochoten to skutečně promítnout do svého portfolia.

Na Harvard Business School nám před pár lety přednášel profesor, který se tehdy zrovna vrátil z roční stáže v Číně. Jeden z jeho závěrů byl, že geekové ze Silicon Valley žijí mimo realitu (už tehdy). „Myslí si, že něco vyvinou v Americe a pak s tím pojedou dobýt trh v Číně. Jenže tam na ně není nikdo zvědavý, Číňané si to udělají sami a dříve,“ říkal a dodával: „My máme jeden Facebook, v Číně jsou tři. Oni přijdou se svými produkty k nám, ne naopak, to je historie.“ Fakt je, že v Číně je obrovská konkurence, která táhne Číňany dopředu. A není to žádná novinka. Za celou historii to bylo období pouhých 300 let (kdy si nechala utéct průmyslovou revoluci), kdy tato velmoc neměla nejvyšší hrubý domácí produkt na světě. Jasně, jsou to jen odhady, protože HDP se spolehlivě měří až od konce války, ale asi málokdo pochybuje, že je jen otázkou času, kdy se Čína vrátí na první místo. Mimochodem tytéž historické odhady vyvracejí městský mýtus o tom, že Československo mělo za první republiky pátý nejvyšší HDP na obyvatele. Já se přikláním k tomu, že to sedí. Stát, jehož součástí bylo před válkou několik značně nevyvinutých regionů a byl podkapitalizovaný, na tom těžko mohl být jako Francie nebo Německo. Stejně jako dnes.

Lubor Žalman (1966)

Absolvent Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy měl původně nastoupit jako vědecký pracovník do Akademie věd, ovšem bylo po revoluci, a tak se rozhodl pro bankovnictví. Začínal na tradingu v Komerční bance, později byl konzultantem v McKinsey & Company a pracoval pro PPF v Home Credit International v Rusku. V letech 2004 až 2012 byl předsedou představenstva a generálním ředitelem Raiffeisenbank. V roce 2017 založil s Janem Kubínem EnCor Wealth Management. Lubor Žalman je členem dozorčí rady FC Baník Ostrava, mezi jehož fanoušky se počítá.

Petr Nečas

Petr Nečas: Andrej Babiš má slabost pro sbírání informací

Osm let uplynulo od okamžiku, kdy se Petr Nečas zřítil z absolutního vrcholu na dno. Kdy jeho vládu utnulo policejní komando Roberta Šlachty. Z premiéra země se stal „sprostým“ podezřelým. Vehementní snaha policie a státních zastupitelství však ani po tak dlouhé době nevedla k prokázání nějakého trestného činu. Naopak, veškerá podezření se postupně rozpadají. Na životě Petra Nečase se však dlouhodobé pronásledování podepsalo. S médii udržuje jen minimální kontakt, je nedůvěřivý, odmítá se bavit o osobních věcech. Pochopitelně. Přesto nyní poskytl exkluzivní rozhovor pro Newstream.cz.

Přečíst článek

Petr Fejk

Petr Fejk: Jsem hrdý a nepoddajný

Posledních deset let se Petr Fejk držel v ústraní. Ikonický šéf pražské zoologické zahrady, který byl miláčkem médií, upadl v nemilost po angažmá v Českých drahách. Z pozice ombudsmana ho smetly informace o obřím platu, milionové odstupné pak zabilo jeho dlouho budovaný obraz. Fejk se poté držel stranou a rozvíjel podnikatelské plány. Všechno se však změnilo. V exkluzivním rozhovoru pro newstream.cz vysvětluje, proč zmizel a proč se znovu objevuje.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sazbu začínající šestkou má u spořicího účtu už jen trojice bank. Bez složitých podmínek to jsou jen dvě

Přečíst článek
Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy. Zisky rostly zejména menším domům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme